Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv. een sportpark, recreatieterrein e.d. in gemeentelijk beheer) betreft.
Een melding van een loslopende of bijtende hond of andere overlast door honden kunt u doorgeven aan de politie, zeker als er sprake is van verwondingen. Meldingen van ernstige bijtincidenten worden -als het nodig is- door de politie doorgestuurd naar de gemeente.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Er kan van alles aan de hand zijn als een hond zo lang blaft, dus dat is voor ons een geldige reden om binnen te gaan", zegt een woordvoerder. Eenmaal binnen troffen de agenten alleen de hond aan. ,,Om de overlast te stoppen is besloten de hond naar het asiel te brengen.
Loslopende honden kunnen een gevaar vormen voor het verkeer; omdat ze impulsief en instinctief kunnen reageren. Het is verplicht in (sommige) wandelgebieden, gemeentes en situaties om je hond aan te lijnen. Omdat je ziet dat iemand anders de hond heeft aangelijnd.
Het volle zakje kan in een gemeente vuilnisbak of in een speciale hondenpoep container worden gedeponeerd en zo is de hondenpoep opgeruimd. Het makkelijkste is natuurlijk om de hond zijn behoefte te laten doen op de door de gemeente aangewezen plekken dan hoeft de hondeneigenaar de hondenpoep niet op te ruimen.
Alleen op de aangewezen uitlaatvoorzieningen en in de berm buiten de bebouwde kom mag hondenpoep blijven liggen. Binnen de bebouwde kom zijn uitlaatvoorzieningen gemaakt waar hondenpoep mag blijven liggen. De gemeente zorgt ervoor dat de uitlaatvoorzieningen regelmatig worden schoongemaakt.
Loslopende hond melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. U kunt de volgende situaties melden: De hond zit niet aan de riem op plaatsen waar dit vereist is. De hond is op plaatsen waar het niet toegestaan is, ook niet aan de riem, zoals speelplaatsen of natuurgebieden.
Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.
Geluidsoverlast blaffende honden
Als de buren honden hebben, hoort daar af en toe ook geblaf bij. Soms kunnen honden echter zo veel blaffen dat het overlast wordt. Volgens de wet moet iedereen een zekere mate van geluid afkomstig van huisdieren van de buren tolereren.
Buiten de bebouwde kom: bijna overal loslopen behalve in aangegeven gebieden, Houd met je loslopende hond altijd rekening met aangelijnde honden, weidedieren, wilde dieren en andere weggebruikers, Houd met je aangelijnde hond rekening met loslopende honden.
Wat is dat dan, die opruimplicht? Dit houdt in dat iedereen die een hond in de openbare ruimte uitlaat, de uitwerpselen van de hond opruimt. Dus niet alleen op de stoep maar overal in de bebouwde kom (m.u.v. de hondenuitlaatstroken). Op het niet opruimen van de hondenpoep staat een boete van €140.
De redenen van aanlijnen zijn onder andere: zodat de hond niet zomaar de straat over rent. zodat de hond niet zomaar op andere mensen afstuift. zodat de hond minder kans heeft om in gevecht te gaan met andere honden.
Een gemiddelde hond produceert ruim 125 kilo poep per jaar. Maar dan nog, die chipszak blijft 10, 15 jaar of langer "liggen" (uiteraard, meestal wordt deze uiteindelijk wel opgeruimd) terwijl een hondendrol met een dag of 10, 15, uit het straatbeeld verdwenen is.
Als hondeneigenaar ben je verplicht om de hondenpoep van je hond op te ruimen. Hondenpoepzakjes kan je deponeren in een hondentoilet, hondenpoeppaal of in een gewone afvalkorf. Verder mag je in een hondentoilet de hondenpoep laten liggen.
Het verbodsbord voor honden geeft aan dat honden niet mogen verblijven in de zone achter het bord. Dit verbod geldt ook voor aangelijnde honden. Het bord wordt vaak geplaatst bij speeltuinen, zandbakken, speelweiden, kinderboerderijen, dierenparken enz.
Met een lange lijn of leiband bedoelen we een normale lange lijn vanaf 3 meter lang. Dit kan bijvoorbeeld een longeerlijn, sleeplijn, veldlijn, speurlijn, wandellijn zijn. Sommige mensen noemen een lange lijn een leiband, dit is hetzelfde.
Met deze uitkomsten komt het erop neer dat een hond die overdag in een buurwoning langer blijft blaffen dan 10 minuten een zekere grens overschrijdt. In de avond is meer dan 1 minuut al te lang en 's nachts is een paar keer blaf- fen te veel. Dus zorg dat een hond 's avonds en 's nachts zo min mogelijk blaft.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Ultrasone* ongedierteverdrijvers werken op frequenties die wij niet kunnen horen, maar die de hond wel degelijk goed kan waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn knaagdier- en kattenverdrijvers en ultrasone vlooienbanden.