“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet.
'Servus' en 'Grüß Gott' hoor je het meeste in Oostenrijk.
De begroeting: Servus, Grüß Gott, Grias-di
Doe lekker mee in het Oostenrijks en laat Guten Tag of Guten Morgen achterwege.
Afscheid nemen: Pfiat-di & Wiederschaugn
'Tschüss' is erg Duits en wordt vrijwel niet gebruikt. 'Pfiat-di' en 'Wiederschaugn' hoor je veel in de (Tiroolse) bergen en 'Baba' is een term die oorspronkelijk uit Wenen komt. Het Italiaanse 'Ciao' is inmiddels ook gemeengoed geworden in Oostenrijk.
Het Oostenrijks-Duits is een sterk aan het Beiers gerelateerde variant van het Duits. Oostenrijks-Duits heeft niet alleen een andere uitspraak, maar kent ook "eigen woorden" die overgenomen zijn uit de vele talen van de dubbelmonarchie, zoals het Hongaars, Tsjechisch, Jiddisch, Sloveens en Kroatisch.
Op de piste kennen de meeste skileraren elkaar en iedereen begroet elkaar. “Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet.
Ciao of Tschau
wordt in Duitsland met name onder jongere volwassenen gebruikt.
Iedereen heeft vroeger bij Duitse les geleerd hoe je iemand correct begroet. We beginnen de dag met Guten Morgen. Guten Tag – mag na 11.00 uur en Guten Abend is vanaf 18.00 uur toegestaan. En wanneer het allemaal wat losser mag, dan volstaat een 'Hallo'.
Oostenrijkse taal
Over het algemeen wordt er in Oostenrijk Duits gesproken. Omdat het Duits verwant is aan het Nederlands en beide talen Germaanse talen zijn, is dit een taal dat veel Nederlanders redelijk goed beheersen.
Duitsland en Oostenrijk
In Oostenrijk kun je ook begroet worden met 'Servus'. Deze uit het Latijn afkomstige begroeting is eigenlijk een heel nederig: Tot uw dienst. In de regio Salzburg kun je ook nog in Salzburger dialect begroet worden: griass di!
Grüß Gott is een typisch Beierse, Zuid-Duitse, Zuid-Tiroolse en Oostenrijkse begroeting, maar ook wel in gebruik bij Donau-Zwaben. Het is een verkorting van Grüße dich Gott, wat "God begroete u" betekent.
NL: hallo! DE: Guten Tag!
Tirol is in Oostenrijk een provincie, maar een deel van Tirol ligt ook nog in Italië. Af en toe steekt hier een nationalistische vorm van vrijheidsstrijd de kop op en willen de bewoners van vooral het Italiaanse deel een zelfstandige staat Tirol vormen.
moin (interjection): hallo.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
-- 'tschüss' is nu de enige officiële spelling. Dit is de spelling die nu op school wordt onderwezen. Iedereen die de nieuwe (sinds 1996) spellingsregels volgt, schrijft 'tschüss'. Wil je het nog korter, dan is de samenvatting van de samenvatting: -- Het moet 'tschüss' zijn.
Als afsluiting schrijf je 'Mit freundlichen Grüßen' (met vriendelijke groet). Na deze formule staat geen komma. Een bijlage is in het Duits een Anlage. In een e-mail noem je het Anhang of ook Attachment.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
Diner. Aan het einde van de dag wordt het tijd voor de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijkers. Vanaf 18.00 uur begint men hier aan het avondeten.
Iemand formeel begroeten in het Duits-Zwitsers
Als u zakenrelaties of andere personen die u minder goed kent, wilt begroeten, gebruikt u Guetä Tag!, dat goedendag betekent. U spreek dit uit als Goe-eh-ta togg.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.