Het op open zee gewoonlijk slechts geringe verschil tussen eb en vloed wordt groter, wanneer de watermassa's bijvoorbeeld door zee-engten geduwd worden. In de Middellandse Zee zijn er nauwelijks merkbare getijverschillen, omdat het een door landmassa's omsloten water is.
In quasi volledig afgesloten zeebekkens zoals de Middellandse Zee of de Baltische Zee is het tijverschil nog kleiner dan op de wereldoceanen, omdat ze zo ingesloten liggen dat de getijgolf nauwelijks binnen- en buitengeraakt.
Verschil tussen eb en vloed niet overal hetzelfde
Het verschilt per locatie wanneer het eb of vloed is. Ook varieert het verschil tussen beiden per plaats. Als het water niet makkelijk naar en van de oceanen kan stromen is er weinig verschil. Een voorbeeld hiervan is de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee.
Het niveauverschil tussen eb en vloed bedraagt ter hoogte van Zadar ca. 50 cm. In het Noorden bij Triest loopt dit op tot 1 meter, terwijl het verval in het Zuiden bij Dubrovnik slechts 25 cm. is.
De Middellandse Zee is een hele aparte zee. Een beetje vergelijkbaar met een badkuip waarin het water steeds heen en weer stroomt. De golven in de Middellandse Zee zijn trouwens over het algemeen helemaal niet hoog. Het waait er meestal niet zo hard en ook hebben eb en vloed minder invloed op deze zee.
Aan de Bay of Fundy zijn de grootste getijdeverschillen ter wereld te zien. Het verschil tussen eb en vloed is daar gemiddeld 15 meter en het grootst gemeten verschil ooit is maar liefst 21,6 (!) meter. Tijdens een 12 uur durende getijdswitch stroomt er ongeveer 115 miljard water in en uit de baai.
Het is momenteel eb in Curacao. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 0.3m er om 17:22 en het laagwater van 0m was er om 00:41. Klik hier om de getijden tijden van Curacao voor deze week te bekijken.
Door het ontbreken van getijden (maximum 30 cm) en stroming (maximum 0,5 kn) en door de natuurlijke bescherming die de eilanden bieden is dit vaargebied niet echt moeilijk.
Het werkt als volgt: de maan trekt aan water dat naar de maan is gekeerd, dus waar de maan boven zweeft als het ware. Door de rotatie van de maan en de aarde, trekt de maan vervolgens het water met zich mee, waardoor er golven ontstaan.
De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
De maan heeft ook zwaartekracht en trekt dus ook aan de aarde. Ook al het water op aarde wordt door de maan aangetrokken. Zo komt het dat het water, aan de kant waar de maan staat, hoger is. Het is daar dan vloed.
In Turkije hebben we bijvoorbeeld geen stroming of eb & vloed, hierdoor is er dus niet veel meer kennis nodig dan het zeilen op de binnen wateren in Nederland.
De maan draait om de aarde en trekt het water op aarde naar zich toe. Daardoor ontstaat vloed. De aarde draait langzaam rond, waardoor de maan steeds een ander stuk water naar zich toetrekt. Als het water niet wordt aangetrokken door de maan, dan wordt het eb.
(Voor de zeer geïnteresseerden: dat de vloedstroom langer duurt dan de ebstroom is het gevolg van een uitloper van de warme golfstroom die vanuit Het Kanaal door de Noordzee naar het noorden stroomt. Deze stroom heeft de naam 'Havard'. Hierdoor is de vloedstroom doorgaans sterker dan de ebstroom.)
Het getij ontstaat door aantrekkingskracht van hemellichamen (zon en maan) zo ontstaat hoog en laag water, eb en vloed. De hoogte van het getij wordt gemeten naar N.A.P. Dit is een nulpunt afgeleid van het gemiddelde vloed-niveau van het IJ in de 17e eeuw in Amsterdam.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Zoutgehalte. Het zoutgehalte in de Adriatische zee is ongeveer 38.30 mill, dit houdt in dat er 38.30 g zout opgelost is in 1 kg water. In het Noordelijke deel van de Adriatische zee is het zoutgehalte iets lager dan in het midden en zuiden door de invloed/ uitstroom van de Po rivier.
Het klimaat van Kroatië
De gemiddelde dagtemperatuur langs de kust in de zomer is 25-28°C en in de winter 5-10°C. De wind zorgt voor een verkoelende bries in de zomer aan de kust. In de bergachtige gebieden zijn de zomers fris en in de winter kan het flink sneeuwen.
Het getij wordt met name veroorzaakt door de invloed van de maanmassa op de aarde. De zwaartekracht van de maan trekt aan alle delen van de aarde, maar niet overal even hard; het hangt af van de afstand tot de maan.
Getijden Egmond aan Zee , eb en vloed, waterstand
Zoals je ziet, is het hoogwater (1.8m) er geweest om 3:17 am en het laagwater van 0.5m is er om 11:33 pm . De zonsopgang zal zijn om 7:27 am en de zonsondergang is om 7:40 pm.
Getijdenkrachten hebben alles te maken met zwaartekracht of aantrekkingskracht. De aantrekkingskracht van de maan en aantrekkingskracht van de zon merken wij op aarde door eb (laag water) en vloed (hoog water). Het is twee keer per dag eb en twee keer per dag vloed.
Het is momenteel eb in Aruba. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, was het hoogwater van 0.4m er om 01:12 en het laagwater van 0.1m is er om 08:31.
Het is momenteel vloed in Bonaire. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, komt het hoogwater (0.2m) om 4:03 pm en het laagwater van 0m is er geweest om 10:00 am . De zonsopkomst was om 6:22 am en de zonsondergang zal zijn om 6:35 pm. De dagduur is 12 uur en 13 minuten en een gemiddelde temperatuur van 29°C.
Eb staat voor het aflopen of terugtrekken van de zee na de vloed. Hiermee kan ook het tijdstip bij laagwater bedoeld worden. Tegengestelde van `vloed`.