Heb je ooit gehoord van de clown van de zeevogels? Beter bekend als de papegaaiduiker of in het Engels: puffin. Het is echt een unieke vogel om te zien en ze zijn ook nog eens erg fotogeniek.
Papegaaiduikers doen het tweede deel van hun naam eer aan omdat ze zeer diep kunnen duiken. Soms tot wel 60 meter diep en tijdens deze duik vangen ze het liefst zandspiering die ze op de puntjes van hun snavel prikken.
Ze leven tot aan de rand van de Noordelijke IJszee. De Atlantische Papegaaiduiker komt uitsluitend in de Atlantische Oceaan voor, beide andere soorten uitsluitend in de Stille Oceaan. Op IJsland leeft de grootste kolonie van de Atlantische Papegaaiduiker, maar ook de Hebriden zijn een bekend gebied waar zij leven.
Papegaaiduikers slaan hun vleugels wel 400 keer per minuut heen en weer tijdens het vliegen. Dit is zo snel dat de vleugels niet meer goed waar te nemen zijn. Ze kunnen snelheden halen tot bijna 90 km/uur.
Kenmerken De papegaaiduiker is een bijzonder dier. Hij kan soms wel 60 meter diep duiken om vis te vangen, het liefst zandspiering, haring en sprot. In de winter eet hij ook wel plankton. De opvallende grote snavel van de papegaaiduiker komt hierbij heel goed van pas.
Bovendien vliegt de fuut bijna nooit, tenzij er acuut gevaar dreigt. Overigens geldt dat ook voor de meerkoet. Beide kunnen overigens wel goed vliegen. Als ze in de rui gaan, trekken ze in grote groepen naar de IJsselmeerkust om hun verenpak uit te trekken en een nieuwe jas aan te trekken.
Het is de kleinste soort uit het geslacht Fratercula. De papegaaiduiker wordt 28 tot 34 cm lang. Hij heeft een vleugelspanwijdte van 50 tot 60 cm en weegt ongeveer 300 tot 700 gram. Hij eet voornamelijk vis.
In de nacht vertrekken de jongen dan wandelend richting oceaan, waarbij ze uiteindelijk gewoon van de rotsen springen om in het water te geraken. Na vier of vijf jaar zijn de vogels geslachtsrijp, maar ze kunnen wel dertig jaar oud worden. Goede vliegers lijken de vogels niet.
Meer dan de helft van alle papegaaiduikers zijn te vinden op IJsland. In het Engels worden deze vogels 'puffins' genoemd, in IJsland krijgen ze naam 'Lundi'. Hoe je ze ook noemt, deze beestjes moet je echt eens gezien hebben als je op IJsland vertoeft!
De borst van de papegaaiduiker is erg donker van kleur. Het vlees heeft een rijke romige, visachtige, zoute smaak die met geen enkel andere vleessoort valt te vergelijken. Het doet een beetje denken aan een combinatie van wild, eend en lamsvlees en het ruikt naar lever.
Voedsel. Toekans voeden zich voornamelijk met vruchten, en soms ook met insecten en spinnen. Ze roven ook weleens vogelnesten leeg.
Papegaaiduikers kun je in Europa langs de Atlantische kusten spotten, onder andere in Frankrijk, Groot-Brittannië, op de Faroer Eilanden, Noorwegen en IJsland. In IJsland is een aantal locaties erg goed om papegaaiduikers te spotten: Het schiereiland Tjörnes in Noord-IJsland (waar o.a. Húsavík ligt)
Glenveagh is ook het leefgebied van een groot aantal vogelsoorten, zoals de vink, sijs, goudhaan, zwarte mees en raaf. In de zomer zijn er veel trekvogels uit Afrika, zoals de tjiftjaf en de tiran. De fluiter is een zeldzame vogel in Ierland, maar wordt hier ieder jaar gezien.
Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden vaak noten, fruit en ander plantaardig materiaal zoals bloemen of scheuten, en in sommige gevallen nectar of insecten. Sommige papegaaiensoorten, zoals de grijze roodstaart en de ara, hebben een natuurlijk dieet dat soms voor 80% uit vetrijke palmnoten bestaat.
Ze komen voor bij meren, moeras, oevers, park en tuin, plassen, rietland en ruigte, rivieren en vennen. IJsvogels duiken in helder, liefst stromend water naar bij voorkeur visjes maar ook naar waterinsecten. IJsvogels stellen prijs op enkele bomen of struiken langs de oever, bij wijze van uitvalsbasis.
Voor de kust en op het water kun je zeehonden en walvissen spotten. De walvissen spot je het beste vanaf begin juni tot eind augustus. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis. Je kunt rondom IJsland ook orka's spotten.
In het binnenland kom je o.a. de ijslandse brilduiker, de harlekijneend, de eidereend, de wilde zwaan, de grauwe gans en allerlei steltlopers tegen. De zeearend kan je vooral in het westen van het land waarnemen. Vanwege de grote spanwijdte wordt deze vogel ook wel de vliegende deur genoemd.
Een bijzondere plek om puffins te spotten is het eiland Grímsey. 40 Kilometer uit de kust, ten noorden van IJsland. Hou je van vogels, dan is een bezoek aan dit kleine eiland misschien wel wat voor jou. Een unieke plek om 60 verschillende soorten vogels te spotten.
Waar koop je jouw papegaai
Doe dit bij elke winkel of kweker waar je een aankoop van plan bent, zo weet je waar je aan begint. Je zult helaas zien dat vele winkels/kwekers afvallen als je onderzoek doet, maar een aantal winkels zullen er ook goed tussen uit springen.
- Schotland: op de eilanden zoals de Hebriden, de Orkney's en de Shetlands heb je een goede kans om de puffin te zien, maar ook voor de kust ten oosten van Edinburgh leven ze.
Grote kolonie papegaaiduikers zijn te vinden op het eiland Hafnarhólmi. Je hebt hier de kans om oog in oog te komen te staan met de papegaaiduikers. Op het eiland Skrúður vind je een van de grootste grotten, van de oost kust van IJsland.
Papegaaiduikers (april – augustus)
Ze kunnen tussen eind maart en eind augustus vanuit hun nesten op de vele kliffen in heel Schotland worden gezien, terwijl ze hun kuikentjes grootbrengen. De grootste kolonie kan op St Kilda, het afgelegen toevluchtsoord voor vogels, worden aangetroffen.
Bij voorkeur eet hij voorn, baars, snoekbaars en paling. De aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis. Over het algemeen is het een stille vogel, maar in kolonies produceert de aalscholver allerlei kwakende en krakende binnensmondsegeluiden.