Iedereen heeft vroeger bij Duitse les geleerd hoe je iemand correct begroet. We beginnen de dag met Guten Morgen.Guten Tag – mag na 11.00 uur en Guten Abend is vanaf 18.00 uur toegestaan.En wanneer het allemaal wat losser mag, dan volstaat een 'Hallo'.
NL: hallo! DE: Guten Tag!
Ciao & tschüssi: het viel Eva op dat de woorden ''ciao'' en ''tschüssi'' vaak gebruikt worden om ''doei'' te zeggen tegen iemand. Alles im grünen Bereich: ook deze uitdrukking vond ze erg grappig. De uitdrukking wordt gebruikt om te melden dat iets dik in orde komt.
Met vriendelijke groeten en Met vriendelijke groet zijn de gebruikelijkste formuleringen. Die vormen zijn ook zonder met mogelijk: Vriendelijke groeten, Vriendelijke groet. Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Ciao & tschüssi: het viel Eva op dat de woorden ''ciao'' en ''tschüssi'' vaak gebruikt worden om ''doei'' te zeggen tegen iemand. Alles im grünen Bereich: ook deze uitdrukking vond ze erg grappig.
Duitsland en Nederland hebben veel gemeen. Ze zijn economisch sterk en georiënteerd op handel. Voor Nederland is Duitsland sinds veel jaren de belangrijkste handelspartner. Voor Duitsland ligt Nederland op de tweede plek, achter China en nog voor Frakrijk en de Verenigde Staten.
Mahlzeit. Mahlzeit betekent letterlijk maaltijd, maar hiermee wensen ze je 'eet smakelijk'. Het wordt ook wel gebruikt om gewoon iemand goedendag te wensen.
Zakelijk gezien spreek je anderen met “Sie” aan. Een “hogere” partij kan het initiatief tot “duzen” (tutoyeren) nemen. Dit moet je serieus opvatten, want Duitsers zien het aanbieden van “du” als een echte toenadering. Je kunt het beschouwen als een teken van vriendschap.
De formele aanhef van een brief (geachte) is in het Duits 'sehr geehrte(r)'. Als je een man aanspreekt, schrijf je 'Sehr geehrter Herr Meier'. Bij een vrouw is het 'Sehr geehrte Frau Schneider'. Is er helemaal geen naam, dan schrijf je 'Sehr geehrte Damen und Herren'.
Hand. In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Een variant die weleens voorkomt is de zogenoemde boks ((en) fist-bump) waarbij de personen elkaar zachtjes met de rechtervuisten aanraken ...
Het Noord-Duitse moin kun je als begroeting tot diep in de nacht gebruiken. Een andere treffende begroeting is Mahlzeit, dat behalve 'smakelijk eten' ook 'hoi' of 'hallo' betekent.
Omdat Nederlanders Duits op school leren, zijn ze geneigd om Duits te spreken als zij een Duitser tegenkomen. De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties.
u {voornaamwoord}
Sie {vnw.}
Meteorologisch haalde ruim eenderde van de stemmen. Het woord wordt op de voet gevolgd door defibrilleren (32 procent) en op ruime afstand door bavarois (11 procent).
Antwoord van de Bieb:Mof is ontleend aan het Duitse woord Muff, dat zoveel betekent als 'mopperaar' of 'ongemanierd'. Het woord is waarschijnlijk een nabootsing van een mopperklank. Het woord is vergelijkbaar met het West-Vlaamse Moef (nors en zwijgzaam).
Pruus(j) In het Limburgs en het Nedersaksisch wordt het woord Pruusj respectievelijk Pruus gebruikt. Een letterlijke vertaling daarvan zou Pruis zijn, van in de tijd dat het koninkrijk Pruisen zowat heel Noord-Duitsland omvatte.
Vanuit een Duits perspectief
De Nederlanders worden gewaardeerd om hun innovatiekracht, hun handelsgeest en hun cultuur. Voor velen is de grens nauwelijks merkbaar; mensen gaan winkelen, uit eten, brengen hun vakantie in Nederland door – en redden zich prima. De meeste Duitsers weten echter heel weinig over Nederland.
Met vriendelijke groet, (enkelvoud in plaats van meervoud) Groeten, Groetjes, (heel informeel)
Hartelijk betekent in feite hetzelfde als vriendelijk. Sommigen zullen hartelijk misschien vrolijker en aardiger vinden klinken dan het wat bedaagde of traditionele vriendelijke (denk ook aan 'hartelijk gefeliciteerd'). Het is vooral een smaakkwestie.
2. De e-mail afsluiten met groetjes. Groetjes klinkt wat al te zoetjes, familiair en bovendien wat zacht. Een e-mail is formeler dan een conversatie, dus als afsluiting voor professionele e-mail gebruik je geen groetjes.