Neem een emmer water. Maak een draaiende beweging met je hand in de emmer. Je bootst zo de spoeling van het toilet na. Indien het toiletpapier verpulvert, zit je goed.
Hoe spoel ik het toilet door zonder water in de tank
Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt. Het prettige hierbij is dat je dit water door de wc heen spoelt.
WC doorspoelen met regenwater en een regenwatersysteem
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op.
Bij het volledig doorspoelen gaat het gemiddeld om 6,7 liter per keer en bij het gedeeltelijk doorspoelen om 3,7 liter per keer. Het totale watergebruik voor het toilet is gemiddeld 30,2 liter per persoon per dag.
De stortbak is een watertank waarin een grote hoeveelheid water wordt verzameld die snel via het waterslot wordt vrijgegeven. Dankzij de zwaartekracht van die grote hoeveelheid water die door de toiletpot spoelt, wordt alles door het waterslot naar het riool gestuwd.
Bij het doorspoelen komt het water met zo'n kracht in de pot, dat het opspat. In de rondvliegende druppels zitten bacteriën, die ziekteverwekkend kunnen zijn. Als je doortrekt met een gesloten deksel, kun je dat voorkomen.
Dus niet zomaar in de prullenbak gooien. Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen. Je kunt een teek het beste gesealed tussen een plakbandje in de vuilnisbak gooien. Als laatste tip: Probeer nooit een teek met alcohol te verwijderen.
Wat kost water? Gemiddeld verbruiken we 130 liter water per dag. Het toilet doorspoelen kost 0,0043 euro per keer. Een gemiddeld kinderzwembadje vullen kost 17 cent en een kwartiertje de tuin sproeien kost 0,036 euro.
Hoeveel water gebruikt de wc? Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag. Er zijn waterbesparende toiletten met spoelonderbreking of een spaarknop, waarmee je de hoeveelheid spoelwater voor de 'kleine boodschap' kunt verkleinen.
Kranen doorspoelen, zo pakt u het aan:
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren.
In verband met gezondheidsrisico's mag het regenwater in Nederland alleen voor de wasmachine, de wc en de tuin gebruikt worden en niet voor douchen of als drinkwater.
Wie regenwater hergebruikt, verspilt minder kostbaar drinkwater en kan tot 50% besparen op de drinkwaterfactuur. Regenwater is niet geschikt als drinkwater, voor persoonlijke hygiëne of voor de afwas of de vaatwasmachine.
Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.
Het is moeilijk aan te geven welke (vochtige) doekjes nu precies de boosdoeners zijn. Daarom het advies om geen enkele soort vochtige doekjes door het toilet te spoelen. Zelfs de vochtige doekjes met een etiket dat aangeeft dat ze wel door het toilet, spoelt u beter niet door het toilet.
Vereisten voor een hoog toiletcomfort
Net zoals de geurzuivering en oriëntatieverlichting voor de nacht elektriciteit nodig hebben, zo hebben douchewc's dat ook. Zelfs de contactloze spoelbediening kan alleen met elektriciteit worden bediend.
Toilet zonder spaarknop: 10 liter per beurt. Toilet met spaarknop: 2 tot 6 liter per beurt. Douche zonder spaarknop: 10 tot 13 liter per minuut. Douche met spaarknop: 4,5 tot 7 liter per minuut.
Drinkwater
Het verbruik dat uw watermeter registreert, bepaalt de prijs die u voor uw water betaalt. Per gebruikt m³ (1000 liter) betaalt u in 2023 € 1,59 (€ 1,73 incl.btw).
Hoeveel water gebruikt een wasmachine? Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter.
Het gemiddeld kraanwaterverbruik van een gemiddeld gezin (2,3 personen) bedraagt in 2022 70 m³ per jaar ofwel 84 liter per persoon per dag. De minimum waterbehoefte voor een Vlaams gezin wordt geschat op 90 liter per dag voor een alleenstaande en 70 liter water per persoon per dag voor een koppel met twee kinderen.
Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!)inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Gebruik voor het verwijderen van de teek een pincet waarmee u de teek goed kan vastpakken en niet fijn kan drukken. De drogist en apotheek verkopen speciale tekenpincetten. Plaats het pincet zo dicht mogelijk op de huid en trek de teek met een loodrechte beweging uit de huid. Let erop dat u de teek niet platdrukt.