De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
In een frikandel zit voornamelijk kippenvlees (40%) dat achterbleef op het karkas (zogenaamd separatorvlees), varkensvlees (25%), afhankelijk van de producenten ook nog paardenvlees (5%). De rest van de frikandel is gemaakt van water, kruiden, uien, paneermeel, bindmiddel en smaakversterkers.
Behalve kip bestaat de frikandel nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent). Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat zit lang niet in elke frikandel. Daar komt dan nog water (30 procent), paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers bij.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
Volgens het Voedingscentrum bevat een frikandel veel verzadigd vet. De frikandel behoort tot de categorie 'vet vlees'. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dit vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken.
Ingrediënten: 58% kipseparatorvlees, water, varkensspek, paneermeel (TARWE), zout, specerijen, gedroogde uien, dextrose, smaakversterker:E621, antioxidant:E316, voedingszuur: E331, stabilisatoren;E451, E450,SOJA.
Het gehakt kan gemaakt zijn van allerlei soorten vlees, varkensvlees, rundvlees, half-om-half, kip of kalfsvlees. Om een glanzend oppervlak te verkrijgen kan het bladerdeeg voor het bakken bestreken worden met losgeklopt ei. Als borrelhapje wordt wel een kleine variant gemaakt.
Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
In Japan wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus. In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Een viandel is een vleesproduct dat wordt gefrituurd. Het is een variant op de frikandel. Qua smaak is de viandel hiermee vergelijkbaar, maar deze is in een krokanter jasje gestoken. Een viandel wordt ook langer gefrituurd in een frituurpan dan een frikandel.
Appelflap
Cijfers*: 340 kcal, 39 gram koolhydraten, 19 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Meer calorieën dan: een saucijzenbroodje (270 kcal), een oliebol (160 kcal), een Magnum (310 kcal), een Mars, Snickers of Nuts (ongeveer 260 kcal).
Er bestaat nog wel eens verwarring tussen worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Zeker bij onze zuiderburen, waar ze ons saucijzenbroodje kennen onder de naam worstenbroodje. Het grootste verschil zit in het deeg: worstenbroodjes maak je met een brooddeeg, terwijl een saucijzenbroodje wordt gemaakt met bladerdeeg.
De nieuwe saucijzenbroodjes zijn van het merk Little Hoppers . Zoals de naam al doet vermoeden zijn de krokante bladerdeeghapjes gevuld met krekelvlees. De smaak van krekels wordt omschreven als nootachtig en zout. Door de krekels te verwerken in een saucijzenbroodje herken je ze niet meer terug.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Net als vorig jaar zijn de frikandellen van de Belgische fabrikant Vanreusel verkozen als lekkerste. Het onderzoek werd gedaan door het Centrum… Snackfabrikant Vanreusel heeft de lekkerste frikandellen Na de oliebollen, friettest en haringtest heeft het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) frikandellen getest.
De Mexicano wordt fabrieksmatig geproduceerd. De samenstelling is een pittig gekruid gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. In 2018 werd paardenvlees als ingrediënt geschrapt.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.