Veel baasjes zien wel eens jaloers gedrag bij hun hond. Ze zijn bijvoorbeeld jaloers als er een baby komt, een nieuw huisdier of een nieuwe geliefde.Maar ook zonder dat er een 'indringer' is kan een huisdier jaloers zijn en overdreven aandacht vragen aan de baas of zich agressief gedrag naar andere honden op straat.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Alleen al de gedachte dat hun baasje een andere hond zou kunnen aaien, maakt hen heetgebakerd. Honden zijn echte mensenvrienden. We nemen graag een trouwe viervoeter in huis waar we mee kunnen wandelen en knuffelen.
Een jaloerse hond herken je aan aandachttrekkend gedrag op momenten dat jij je aandacht elders hebt liggen.
Jaloezie. Het is heel normaal dat je hond jaloers wordt op al de aandacht die nu naar de nieuwe baby gaat. Om de jaloezie tot een minimum te beperken is het belangrijk dat jij zelf aandacht geeft aan de hond, voor hij naar jou kan komen om te smeken voor affectie.
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Je hebt honden, per ras en individu verschillend, die sneller beschermend over komen dan anderen. Vanuit samenwerking kan het heel goed zijn dat jouw hond jou wil beschermen. Die bescherming kan ontstaan vanuit motivatie zoals: Weerspiegeling van de baas – honden voelen feilloos aan hoe wij ons voelen.
uitdaag of aftast gedrag zien hoe de andere hond reageerd, Honden die in 1 roedel leven bijten vaak in de nek hals om spel uit te dagen. Jongere honden doen het bij vreemde honden nog wel eens om af te tasten hoever ze kunnen gaan in het uitdagen of spel.
Vaak reageert de hond niet per se op de baby zelf, maar op al het 'gedoe' eromheen. Daarom is het goed om alle verwachte veranderingen eens op te schrijven, en je hond hier langzaam aan te laten wennen. Misschien heb je straks minder tijd om je hond uit te laten.
Alleen wanneer hij iets doet wat het baasje niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets kapotbijten, met iets aan de haal gaan… – krijgt hij volop aandacht. Een hond zal doen wat hij kan om de aandacht van zijn geliefde baasje te krijgen. Die aandacht op zich is al een beloning voor de hond.
Ze zijn bijvoorbeeld jaloers als er een baby komt, een nieuw huisdier of een nieuwe geliefde. Maar ook zonder dat er een 'indringer' is kan een huisdier jaloers zijn en overdreven aandacht vragen aan de baas of zich agressief gedrag naar andere honden op straat.
De conclusie van de onderzoekers was dat honden wel degelijk jaloers kunnen worden wanneer ze zien dat een andere hond alle aandacht krijgt. Ze zijn dan bang dat de sociale band die zij hebben met hun eigenaar wordt bedreigd.
Zelfs dieren die normaal gesproken een zachtaardig karakter hebben, beginnen soms te krabben, blazen en bijten. Ook plotse onzindelijkheid, het weigeren te eten en niet meer reageren op jouw geroep, kunnen wijzen op een jaloerse kat.
Agressief gedrag zoals sissen, krabben, bijten en jij of de andere persoon / het dier / het levenloze voorwerp aanvallen dat de jaloezie opwekte, komt vaak voor. De kat kan ook op het tapijt plassen of proberen aan de meubels te krabben. Kortom, je haarbal zal proberen wraak te nemen voor hoe hij zich voelt.
Zo zie je dat je met een boze kat te maken hebt: Opgezette haren op de schouders en de rug. Hard heen en weer zwiepen met de staart. Lichaam een beetje naar voren gebogen en de pootjes staan schrap.
Wanneer de hond wantrouwend of zelfs angstig is voor kleine kinderen, dan zal hij er alles aan doen om het kind op een afstand te houden. Meestal begint dit met vluchten, grommen en zelfs happen. Doordat het kind onmiddellijk in bescherming wordt genomen werkt dit gedrag voor de hond.
Bijtincidenten bij kinderen ontstaan vaak doordat kind en hond elkaar niet goed begrijpen. Voor kinderen is het moeilijk om de lichaamstaal van een hond te interpreteren, vooral als zij hier niet in geoefend zijn. Voor kleine kinderen lijkt het grommen van een hond of tanden laten zien al gauw op lachen.
Op de eerste plaats kunnen honden ontzettend goed ruiken. Jouw lichaam veranderd en op de eerste plaats vooral hormonaal. Je lichaamsgeur zal veranderen en je hond zal deze dingen waarnemen. Naast deze veranderingen is het ook nog zodat jouw hond de lichamelijke veranderingen zal waarnemen.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Het wordt spannend wanneer de honden:
Constant op de achterpoten staan. Frontale/speer bewegingen maken. Uitdagend contact vertonen. Dominante handelingen (poot, hoofd en lichaamsgewicht) verrichten.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.