Wanneer een paard kreupel is aan de ene voet en daardoor de andere, gezonde, voet meer belast, kan er overbelasting ontstaan, waardoor er hoefbevangenheid in die hoef kan ontstaan. Ook wanneer een paard te veel op een harde ondergrond beweegt, kan er hoefbevangenheid optreden.
De meest bekende oorzaak en ook meest voorkomende oorzaak is overvoering, het te veel opnemen van fructanen. Daarnaast kan hoefbevangenheid ook ontstaan bij merries die aan de nageboorte staan. Ook langdurig werken op een harde bodem, waarbij de voeten dus overbelast worden, is een bekende oorzaak.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA! In 70-90% van de gevallen is de oorzaak van hoefbevangenheid endocrien, d.w.z. het heeft een hormonale oorzaak. Deze paarden zijn Insuline Resistent (IR).
Het zal een hele tijd duren voor het paard zonder gevoeligheid op grindpaden en dergelijke kan lopen. Dit kan pas wanneer de witte lijn volledig is uitgegroeid en het hoefbeen weer is opgetild. In het gunstigste geval duurt dit een jaar; bij beperkte bewegingsvrijheid van het paard zal het langer gaan duren.
Beweiden met mate, of pas inscharen als de 1e snede gemaaid is, is dan het advies. Verdere tips om hoefbevangenheid te voorkomen: voer een biks of muesli die past bij het inspanningsniveau van het paard en voer ruwvoer met weinig eiwit (liefst géén kuilgras; beter hooi van 2e of latere snede).
De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers, bloedverdunners en aangepast beslag. Paarden die hoefbevangen zijn moeten op een sober en suikerarm rantsoen. Verder mogen ze geen arbeid verrichten en is het advies om de voeten te koelen of een stukje nat zand te creëren wat ook verkoelend werkt.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
Greenguard. De Greenguard is een veel gebruikt graasmasker! Een open structuur en stevig materiaal zijn absoluut pluspunten. De mazen van dit graasmaker zijn 4,5 cm lang en 1,5 cm breed.
Behandeling hoefbevangenheid paarden
Wanneer je paard hoefbevangen is, kun je het beste direct de dierenarts raadplegen. Geef het paard verder geen krachtvoer of weidegang meer, maar enkel arm, stengelig hooi.
Re: Hoeveel kg hooi in standaard hooinet? Ik kon in een normaal formaat hooinet ongeveer 6, 6,5 kg kwijt. De eigenaresse van mijn verzorgpaarden heeft zo´n weegding met een haak, daar wegen we altijd de netten mee. Je hangt het weegding op, hangt het net eraan en dan kan je aan de pijl zien hoeveel kg het is.
Belangrijk om te weten over fenylbutazon
Fenylbutazon stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Bij ernstige gewrichtsontsteking, zoals de ziekte van Bechterew en het syndroom van Reiter. De pijn wordt binnen 2 uur minder. Dit effect houdt 1 tot 2 dagen aan.
Na sedatie kan het paard nauwelijks meer kan bewegen (afhankelijk van de dosering natuurlijk) en heeft vaak moeite met zijn coördinatie. Acepromazine wordt redelijk goed geresorbeerd, de werking treedt in ongeveer een half uur (na toediening) en houdt ongeveer acht tot twaalf uur aan.
Cushing, otewel PPID, is kortgezegd een verouderingsziekte die een verstoring teweeg brengt in de hypofyse van het paard. Door deze verstoring geeft de hypofyse van de hersenen teveel hormonen af, waardoor het paard hormonaal uit balans raakt. Dit veroorzaakt onder andere de typische krullerige vacht.
Hoefkanker is meestal erg pijnlijk bij aanraking, daarom vertonen veel aangetaste paarden ook kreupelheid. Maar kreupelheid is in het begin vaak subtieler dan latente gevoeligheid en wordt daarom vaak over het hoofd gezien als het eerste teken.
Rotstraal is vrij makkelijk te genezen mits het dagelijks behandeld wordt. Je kunt het beste een hoefsmid vragen het te behandelen. Hij zal al het losse hoorn van de straal wegsnijden en de zool rond de straal goed schoonmaken.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Soms kun je andere delen van de kuil dan nog wel gebruiken. Natuurlijk kan hooi ook beschimmeld raken en voor diarree of koliek zorgen.
Gasophoping bij paarden kan vervelende klachten met zich mee brengen. De ophoping ontstaat meestal door een overmatige productie van gassen in de dikke darm. Wanneer suikers niet volledig verteerd worden in de dunne darm en terecht komen in de dikke darm, dan ontstaat deze overmatige productie.
Een hoefzweer ontstaat vaak door een beschadiging in het hoorn. Dat kan door van alles komen, zoals een scherp voorwerp waar het paard in is gaan staan of een kneuzing van de zool – bijvoorbeeld doordat je paard op een steen is gestapt – waarbij een infectie is ontstaan.
Toediening / dosering
30 tot 50 mg acetylsalicylzuur per kg lichaamsgewicht per dag verdeeld over één of twee toedieningen per dag (over- eenkomend met 0,6 g tot 1 g product per 10 kg lichaamsgewicht per dag) gedurende 2 tot 3 dagen.
De behandeling van insulineresistentie
Hiervoor is een aangepast rantsoen nodig. Bij succesvol gewichtsverlies kan de insulinegevoeligheid weer verbeteren. Ook wanneer er geen sprake is van overgewicht is een aangepast rantsoen essentieel om de risico's van te beperken en te voorkomen dat de resistentie toeneemt.
Vaak blijven dieren gevoelig voor zetmeel en suiker en moet er dus voorzichtig gevoerd worden. Over het algemeen is een hooi-rantsoen zeer geschikt, omdat het relatief weinig zetmeel en suiker bevat (uitzonderingen daargelaten) en het voorziet in de broodnodige ruwe celstof.