Uw werkgever moet wel zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Hij kan een belangrijke reden hebben om te vragen of u zich laat vaccineren. Bijvoorbeeld omdat u met kwetsbare mensen werkt. Daar tegenover staat uw belangrijke recht om beslissingen over uw eigen lichaam te nemen.
Mag mijn werkgever mij verplichten om een coronatest te ondergaan? Neen, dit mag niet. Een werkgever kan niet louter vanuit zijn patronaal gezag een dergelijke test verplicht opleggen aan het personeel. Dit raakt immers aan de fysieke integriteit van de werknemers.
Ik ben besmet met het coronavirus, heb geen of milde klachten en kan nog wel werken. Mag mijn werkgever mij als ziek registreren? Nee, jouw werkgever mag jou niet als ziek registreren. Volgens de overheidsmaatregelen moet je thuisblijven en indien mogelijk thuiswerken.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Alleen noodzakelijke informatie
Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Daarom mag u er niet naar vragen. Daar komt bij dat uw werknemers onder uw gezag staan. Hierdoor kunnen zij zich eerder verplicht voelen om informatie over hun ziekte te delen als u ernaar vraagt.
De werknemer is niet verplicht iets te vertellen over de oorzaak van de ziekte. De werknemer mag spontaan uitleg geven over de oorzaak van de ziekte, maar de werkgever mag daar niet naar vragen.
Het weigeren van een test is een fundamenteel recht van een patiënt. Hij kan met andere woorden nooit verplicht worden een test te laten afnemen.
Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Als het resultaat van de zelftest positief is en je hebt symptomen, blijf dan thuis tot de belangrijkste symptomen zijn verdwenen.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Geen quarantaine bij terugkeer in Nederland
Reizigers hoeven bij aankomst in Nederland niet meer in quarantaine en hoeven ook geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben.
Hoe snel herstel ik van corona? Het herstel is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Als u milde klachten heeft en thuis kunt uitzieken zal uw lichaam het virus binnen 2 weken opruimen uit het lichaam.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Heb je een positieve zelftest? Dan is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van je huisgenoten. Want op 10 maart zijn deze laatste corona-adviezen vervallen.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Het FAGG herinnert u eraan dat paracetamol in het algemeen, bij gebruikelijke doses, de eerste keuze is voor de behandeling van pijn en koorts dankzij het gunstigere veiligheidsprofiel. Gebruik de laagste doeltreffende dosering om pijn of koorts te verminderen, gedurende een zo kort mogelijke periode.
Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk.