Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Moussaka wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Griekenland en is een must voor iedereen die de Griekse keuken verkent.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Ontbijten doen de meeste Grieken niet of nauwelijks. Een kop koffie of thee voldoet als ontbijt. De lunch (tussen 12:00 en 15:00 uur) en het diner (tussen 20:00 en 23:00 uur) zijn belangrijker.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Brood. Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood.Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Griekenland is rond de 132.000 km² groot en er wonen bijna 11 miljoen mensen. Het is een bergachtig land. Griekenland staat vooral bekend om z'n stranden, eilanden, het eten en de rijke geschiedenis.
Retsina wijn past goed bij Grieks eten en kan het beste koud worden geserveerd. De meest bekende Retsina wijn is de Malamatina, deze is verkrijgbaar bij ons in 500ml flessen of 2 liter.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd “Freddo Espresso” en hartige gebakjes zoals de “Tyropita” met kaas en de “Spanakopita” met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Van november tot april zijn er sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en citroenen. Van maart tot mei de mispels, of zoals de Grieken ze noemen moúsmoules, in juni abrikozen en watermeloenen. In augustus zijn er druiven en in september en oktober vijgen en granaatappels.
Over het algemeen is het eten en drinken in Griekenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Wanneer je uit eten gaat in Griekenland kan dit dus ook vaak erg goedkoop.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Ook de Griekse salade is een gerecht dat simpel maar heerlijk is. Zeker tijdens de zomer wanneer het warm is een frisse salade zoals deze een perfecte keuze.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Een Griekse salade is een frisse, lichte salade die typisch is voor de Griekse keuken. Het bestaat uit tomaten, komkommer, ui, olijven, feta-kaas en groene paprika's, vaak op smaak gebracht met olijfolie en citroensap. Het kan ook worden geserveerd met stukjes brood of pita.
Voor een eenvoudige maaltijd inclusief drankjes betaal je ongeveer 12 tot 20 euro. Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 30 euro. Een driegangenmaaltijd bij een restaurant inclusief drankjes kost je ongeveer 30 tot 45 euro.
Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen. In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is in Griekenland verboden en wordt streng bestraft met hoge straffen. Dit geldt ook voor softdrugs en als het kleine hoeveelheden zijn.