Met het vwo-profiel Natuur en Gezondheid (N&G) kun je doorstromen naar opleidingen in onder meer gezondheidszorg, landbouw, milieu, biologie en levensmiddelentechnologie. De werkgelegenheid in deze sectoren is bovengemiddeld, zodat je na het behalen van je wo-diploma uitstekende baankansen hebt.
Met N&G word je op veel HBO-opleidingen toegelaten, zowel technische als niet-technische opleidingen. Je kunt veel kanten op, bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek, leraar, dierenarts, of milieudeskundige.
Met Natuur & Techniek kan je veel kanten op: onderzoek doen in een laboratorium, een stad of wijk ontwerpen of technische apparaten ontwikkelen en bouwen. Wat je ook kiest, jij steekt de handen uit de mouwen.
Profiel: Natuur en Gezondheid
Natuur en Gezondheid is gericht op medische en biologische richtingen. Je kunt met dit profiel ook de meer technische en natuurwetenschappelijke kant op door bepaalde vakken (wiskunde B en/of natuurkunde) te kiezen.
Op het vwo was een combinatie van de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid met 36 procent het meest gekozen profiel.
Aan de universiteit van Groningen kun je een verkorte opleiding Geneeskunde volgen, genaamd ZIG (Zij-Instroom Geneeskunde). Je moet hiervoor in het bezit zijn van een VWO-diploma (met natuur- en scheikunde) en een diploma van een HBO- of universitaire opleiding.
Natuur en gezondheid (NG) gekozen kan worden met Wiskunde A en natuurkunde niet langer verplicht is. Door het ontbreken van hoofd-en deelvakken een keuze voor natuurkunde, wiskunde B en scheikunde leidt tot het profiel Natuur en techniek (NT).
Je kunt worden toegelaten tot de bachelor Geneeskunde met een: vwo-diploma natuur & gezondheid + natuurkunde;vwo-diploma natuur & techniek + biologie;vwo-diploma natuur & gezondheid en natuur & techniek.
Om toegelaten te worden tot de HBO-opleiding binnenhuisarchitect dien je aan de volgende eisen te voldoen: Havo oude stijl diploma. Vwo oude stijl diploma. Havo-profielen C&M, E&M, N&G, N&T.
Architect worden
Je moet van cijfers en van rekenen houden en nauwkeurig kunnen narekenen of alles klopt. Daarnaast is het belangrijk dat je technische aanleg hebt. Je hebt een havo- of vwo-diploma nodig, met wiskunde en natuurkunde.
Moet ik meedoen aan de selectie? Je kunt meedoen aan de selectie, maar met een HBO-V diploma kun je ook mee doen aan de Pre-Master Geneeskunde (zij-instroom).
Alle vwo profielen bieden toelating tot de selectieprocedure van Tandheelkunde, mits de volgende vakken zijn opgenomen in jouw diploma:Wiskunde (A of B);
Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.
Wiskunde C: Tekenen in perspectief en logica ✏️
Maar er komen ook andere onderwerpen aan bod, zoals logisch redeneren of het tekenen in perspectief. De focus ligt minder op de theorie en meer op de rol van wiskunde in onze cultuur en maatschappij. Wiskunde C wordt hierdoor gezien als de makkelijkste vorm van wiskunde.
Aan het einde van leerjaar 2 kiezen leerlingen in het vmbo een profiel. Bij vmbo-b of vmbo-k kunnen zij kiezen uit tien profielen. Bijvoorbeeld Groen of Horeca, bakkerij & recreatie. Bij vmbo-t en mavo is er keuze uit vier profielen: Economie, Landbouw, Techniek en Zorg & welzijn.
Met een UvA-bachelordiploma Geneeskunde kun je doorstromen naar onze master Geneeskunde. De master Geneeskunde duurt drie jaar en bestaat uit de klinische stages (coschappen), (keuze)onderwijs en een wetenschappelijke stage. Na het behalen van je masterdiploma ben je basisarts.
Je hebt een aanleg voor exacte wetenschappen zoals wiskunde, fysica, chemie en biologie. Daarnaast beschik je over een groot empathisch vermogen en een dosis mensenkennis. Doorzettingsvermogen en werklust zijn essentieel.
Dit betekent dat je het eindexamen met goed gevolg hebt afgelegd voordat je definitief kunt worden toegelaten. Vwo-diploma met één van de volgende profielen inclusief profielvak: Natuur & Gezondheid + natuurkunde. Natuur & Techniek + biologie.
Het slagingspercentage van dit jaar is ook iets onder het niveau van pre-corona. In 2019 slaagde 92,0% van alle examenkandidaten en lag het slagingspercentage 2,6%-punt hoger dan in 2023.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
Wo bouwkunde
Je hebt een vwo-diploma met profiel: Natuur & Techniek. Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde. Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde.