Conclusie. Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero.
Peperkoek is een bron van vezels, die zorgen voor een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten. Vezels verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Peperkoek is een natuurlijk product dat bestaat uit roggebloem, vloeibare suiker en/of honing en kruiden.
Deze ontbijtkoek bevat dan wel geen suiker. Er zitten nog steeds veel calorieën in en vrij weinig vitamines en mineralen. Deze soort is dus niet zo ongezond of schadelijk als de rest, maar ook niet voedzaam of gezond. Suikervrije ontbijtkoek is niet veel meer dan onnodige lege calorieën.
In Vlaanderen en in het zuiden van Nederland wordt ontbijtkoek peperkoek genoemd, wat de algemene Middelnederlandse benaming is. In de Kempen sprak men vroeger ook van pondkoek, omdat de koek per pond afgesneden en verkocht werd.
Fabel: een plak ontbijtkoek werkt laxerend
Dit kan nodig zijn wanneer er sprake is van een moeilijke stoelgang. Voedingsmiddelen met veel vezels bevorderen de stoelgang. Een plak ontbijtkoek bevat weinig vezels, net zo weinig als een sneetje wit brood. Een plak ontbijtkoek werkt dus niet laxerend!
Conclusie. Weinig ingredienten, maar ook erg weinig voedingsstoffen en veel suiker. Het voegt dus weinig toe voor je lichaam. Deze reep bevat veel suiker wat een negatieve invloed heeft op je bloedglucosespiegel en je immuunsysteem.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Conclusie. Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Peperkoek is een bron van vezels, bevat geen vet en is een natuurlijk product. Het bevat ook heel wat snelle en trage suikers. Daarom kan je peperkoek best eten wanneer je lichaam nood heeft aan energie. Bijvoorbeeld bij het ontbijt, tijdens een pauze op school of je werk, wanneer je gaat sporten, …
Gezondheid
Ontbijtkoek gember gesneden is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Ontbijtkoek gember gesneden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen niet goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Een gezond ontbijt bestaat uit ontbijtproducten uit de Schijf van Vijf. Dat kan van alles zijn. Volkorenbrood bijvoorbeeld, lekker belegd met halvarine, 30+ kaas, 100% pindakaas en/of plakjes groente, fruit of ei.
Dikmaker 3: ontbijtkoek
Een ontbijtkoek bevat bijna geen vet, maar wel ontzettend veel verborgen suikers. Hierdoor is een plak ontbijtkoek helemaal niet zo gezond. Ongeveer een derde van zo'n ontbijtkoek bestaat uit de boosdoener suiker. Vervang je plak ontbijtkoek dus voor het gezonder alternatief roggebrood!
De traditionele ontbijtkoek telde slechts 1,8 gram vezels per portie.De vezel-up!-variant - de zelfgemaakte volkoren ontbijtkoek - telt al gauw 4,3 gram vezels per portie! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.
Maar dat maakt ontbijtkoek nog niet gezond. Zo'n 40 procent, dus bijna de helft, van ontbijtkoek is suiker. Een plakje Peijnenburg-ontbijtkoek bevat zo'n 8 gram suiker: een bastognekoek 5 gram. Ontbijtkoek is dus gewoon snoep.
Er zitten 169 kilocalorieën in 1 dikke plak (55 gram) ontbijtkoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ontbijtkoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een krentenbol bevat vooral veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je veel krentenbollen op een dag eet. Je kunt met een gerust hart dus een krentenbol eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Een krentenbol bevat ook weinig eiwitten, waardoor het geen geschikt voedsel is voor na het sporten.
Een ontbijtkoek wordt vaak gezien als een gezond tussendoortje. Maar is dat ook zo? Een ontbijtkoek bevat namelijk veel suiker en daardoor ook veel calorieën. In een plakje ontbijtkoek van 30 gram (normaal formaat) zitten zo'n 80 tot 85 calorieën per stuk.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Tussendoortjes zorgen voor energie, en dat hebben jongeren net broodnodig. Als ze regelmatig iets eten, blijven ze geconcentreerd. Ons advies voor jongeren luidt: eet elke dag 2 tot 3 gezonde tussendoortjes. Meer dan 3 tussendoortjes raden we af.