Een banketstaaf word gemaakt van bladerdeeg een een vulling van amandelspijs. In de supermarkt vind je ook wel een goedkopere variant. Bij deze variant word de banketstaaf gevuld met banketbakkersspijs. Dit is een spijs gemaakt van witte bonen en abrikozenpitten.
Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs.
Je kan de banketstaaf zowel koud als warm eten. Ik vind het zelf warm het lekkerste. Plaats de banketstaaf voor serveren weer even terug in de oven voor en paar minuten om het warm te serveren.
Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in bijvoorbeeld gevulde speculaas, boterletters en amandelbroodjes.
Waar komt de banketletter vandaan? De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.
Wat ook gewoon lekker is. De banketstaaf is een Sinterklaas traditie en komt uit Nederland. Het is vrij makkelijk zelf te maken. Alles wat je nodig hebt om een banketstaaf te maken is bladerdeeg, amandelspijs en een eitje.
Een boterletter, ook wel banketletter genoemd, is een letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond het sinterklaasfeest en kerst gegeten. Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859.
Banketspijs of amandelspijs
In noten zitten ook nog veel gezonde vetten. Maar zowel banket- als amandelspijs bevat een kleine 40 procent suiker en tussen de 10 en 20 procent vet, waarvan ongeveer een derde ongezond verzadigd vet.
Banketbakkersspijs (ook banketspijs) is een goedkoop vervangingsmiddel voor amandelspijs. In plaats van amandelen worden gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen gebruikt. De overige ingrediënten zijn: suiker, citroenrasp, amandelessence, eieren en plantaardig vet.
In 1 eetlepel (10 gram) amandelspijs, gemaakt met ei zit: 45 kcal energie. 2,4 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Wanneer droog en koel bewaard blijft is de houdbaarheid 7-8 weken. De RB Banketstaaf is stevig verpakt in een doorzichtige zogeheten transparante flowpack.
Amandelspijs per KG € 12,50.
Er zitten 235 kilocalorieën in 1 stuk (60 gram) banketstaaf. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'banketstaaf'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Wij raden aan om de oven voor te verwarmen op 175 °Celsius. Plaats de banketletter zo'n 5 tot 10 minuten op een bakplaat om deze lauw tot warm te serveren. De smaak van amandelspijs komt zo het beste tot zijn recht.
Je kunt een banketstaaf prima ingepakt in folie invriezen. Verwarm voor het serveren nog 10 minuten in een voorverwarmde oven.
Amandelen zijn duur, maar marsepein is in de supermarkt vaak spotgoedkoop. Hoe kan dat? Doordat sommige producenten de amandelen vervangen door witte bonen waar ze wat amandelextract aan toevoegen. Dat is onder meer de reden dat marsepein van de ambachtelijke banketbakker meestal heel anders smaakt.
Marsepein is de vorm van amandelspijs die je direct zo kan eten, in mooie vormpjes gemaakt en soms gekleurd. Maar wat je ook wel ziet: dat deegwaren en koek gevuld worden met banketspijs, en daarvoor mogen officieel ook andere ingrediënten voor gebruikt worden.
Vertaal amandelspijs van Nederlands naar Engels
almondpaste.
Ook heeft (goede) marsepein een hele fijne structuur doordat er poedersuiker wordt gebruikt. What is this? Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, gelijke delen suiker en amandelen dus. Spijs is veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen minder fijn gemalen worden.
De banketstaaf weegt ca. 250 gram.
Heb je amandelspijs over? Dan kun je amandelspijs invriezen. Verpak het luchtdicht. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Waar kan ik amandelspijs kopen? Als je geen tijd (of zin ;)) hebt om het zelf te maken, kun je het natuurlijk gewoon kopen. Je vindt het op de bakafdeling van elke supermarkt, of bij (online) bak- en kookwinkels.