Een goede manier om het kurk van de fles te ontkurken is enigszins langzaam het fles te kantelen en terwijl u het kurk houdt en het niet omkeren. Of u het kurk draait kunt u het breken, dus, in plaats van het te vermijderen, zult u minder sterkte gebruiken omdat het fles is beter als hefboom te gebruiken dan de handen.
Hou de fles in een hoek van ongeveer 45 graden en draai de kurk los door aan de onderkant van de champagnefles te draaien terwijl je de kurk stevig vasthoudt. Dit is eenvoudiger en veiliger dan juist aan de kurk te draaien. Je hebt dan namelijk minder grip op de kurk en de kans dat hij toch wegschiet is groter.
Neem de fles in de ene hand en houd met de andere hand de kurk vast: duim op de kurk en vingers rond de hals van de fles. Draai nu de rechtgehouden fles zelf, waarbij de fles aan de onderkant wordt vastgehouden, en zo zal de kurk op eigen kracht naar buiten komen.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Gebruik, om de fles cava goed te bewaren na opening, een vacuümstop en bewaar de fles liggend in de koelkast. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen om de bubbels te behouden. Hoe lang kun je de cava dan bewaren? Zo'n drie dagen lang.
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Hoe weet je of cava nog goed is? Cava's en champagnes rijpen vaak nog eens 6 maanden in een wijnkelder. Wanneer er een ontgistingsdatum van minder dan 12 maanden geleden op de fles staat, weet je zeker dat je een verse cava of champagne hebt gekocht. Als je twijfelt of de cava nog goed is, kun je eraan ruiken.
Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Rond de 6 à 8 graden is ideaal.
De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast. Na een nachtje koelen zal hij dan een temperatuur van rond de 4 graden hebben.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Leg je duim op de kooi en draai deze los. Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.
- Een vintage is vaak langer houdbaar dan de non-vintage versies, omdat de druiven van een hogere kwaliteit zijn. Goede vintages kunnen onder goede omstandigheden tot wel 5 jaar bewaard worden. - Prestige Cuvée champagnes kunnen, mits de juiste methodes zijn gebruikt, tot wel 15 jaar bewaard worden.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Hoe moet je champagne bewaren? Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Zo zit je met een ¡H!
Om even de balans op te maken: een gemiddeld glas cava bevat ongeveer 80 calorieën. Vergelijk je dit met rode wijn, dan zit je al snel aan de 120 calorieën. Droge witte wijn scoort rond de 100 calorieën en een zoete witte wijn maar liefst 145 calorieën.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken. Een top wijnhuis die deze brut wijn heeft gemaakt.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
De betekenis van 'cava' in het Catalaans is 'kelder'. Dit verwijst naar de kelders waarin de wijn ligt te rijpen. De achtergrond daarvan kan je terugvinden in de geschiedenis. Cava wijn wordt geproduceerd sinds het jaar 1872.
Is wijn met kurk beter? Als een wijn gebotteld is met een kurk, wordt de wijn blootgesteld aan een kleine hoeveelheid lucht. Dat wordt ook wel oxidatie genoemd en het kan juist goed zijn voor de wijn. De wijn kan zich zo beter in de fles ontwikkelen, zolang maar niet het eerder genoemde gevaar van TCA optreedt.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.
Beste kwaliteit wijnkurken: natuurkurken
Ze kosten pakweg 15 cent tot wel een euro voor de afsluiting van absolute topwijnen. Bij de duurste kurken krijgt de wijnmaker zwart op wit de garantie van de kurkenmaker dat zijn wijn vergoed wordt als deze 'kurk' heeft!