Zonder dat je jouw merk hebt gedeponeerd is jouw naam dus niet beschermd. Om jouw merknaam te beschermen moet je het dus deponeren.Daarna zal het Merkenbureau jouw merk inschrijven in het merkenregister en ben je beschermd.
Met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel of de Kruispuntbank en het registreren van je domeinnaam ben je al een eind op weg. Maar hiermee heb je jouw handelsnaam of logo nog niet als merk beschermd. Wil je optimale bescherming van je naam of logo? Vraag dan een merkregistratie aan.
Wanneer je je onderneming laat registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen of KBO, bescherm je je handelsnaam, maar daarmee nog niet je merk en/of je logo. Dan is er ook nog de domeinnaam, of de naam van een website en een deel van de URL die bezoekers gebruiken om een website te bezoeken.
Een merk of naam registreer je om het te beschermen. Je investeert in een merk om het bekendheid en waarde te geven. Daarmee wil je je onderscheiden van andere aanbieders, zodat jouw (potentiële) klanten uiteindelijk de voorkeur aan jouw merk geven.
Check of jouw naam nog vrij is
Je naam mag bijvoorbeeld niet exact omschrijven wat je doet, of een kenmerk van het product beschrijven. Kan het als merk gedeponeerd worden? Dan ook even nagaan of jouw naam (of één die er sterk op lijkt) al bestaat. Dit kan je doen door te zoeken in het BOIP Merkenregister.
Hoe kan je jouw merknaam beschermen? Een van de belangrijkste basisregels van het merkenrecht is dat het niet bestaat zonder inschrijving. Zonder dat je jouw merk hebt gedeponeerd is jouw naam dus niet beschermd. Om jouw merknaam te beschermen moet je het dus deponeren.
De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.
Als je een handelsnaam hebt, mag een ander in dezelfde branche niet dezelfde of sterk gelijkende naam gebruiken, als er door dit gebruik verwarring kan ontstaan. Dit kan er immers toe leiden dat potentiële klanten jouw naam en die van je concurrent niet goed uit elkaar kunnen houden.
De kosten hiervoor bedragen 85 euro voor de Benelux, 260 euro voor de EU en 450 euro wereldwijd per jaar.
Een handelsnaam registreren als merk doe je door jouw merknaam te deponeren bij een officiële overheidsinstantie. Deze instantie bepaalt of jouw merk ook daadwerkelijk geregistreerd kan worden. Je kunt in principe zelf een merkdepot doen.
Dat kun je het beste doen via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hier kun je je naam invullen en dan zie je meteen of hij al gebruikt wordt of niet.
Volgens de Handelsnaamwet (Hnw) is het verboden voor een onderneming om een handelsnaam te voeren die teveel lijkt op een reeds bestaande, oudere, handelsnaam van een derde.
Kies geen bedrijfsnaam waarin een merknaam, of een naam die daarop lijkt, van een ander bedrijf voorkomt. Ook dit kan voor verwarring zorgen.
Mag je als ondernemer meerdere eenmanszaken hebben? Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt omdat het privé-vermogen van de eigenaar onlosmakelijk is verbonden met de eenmanszaak. Dit is de uitkomst van een uitspraak van de rechtbank.
U kunt uw idee of creatie laten vastleggen in het i-DEPOT. Dat kan ook bij een notaris. Deze legt uw idee vast en maakt een akte op. Daarmee heeft u een officieel bewijsmiddel waarmee u later kunt bewijzen op welke datum u uw idee of creatie al had.
Wil je wat meer bescherming dan enkel bescherming door het handelsnaamrecht, registreer dan een merk. Een merk beschermt namelijk tegen alle soorten gebruik van die naam (als je een woordmerk registreert), die een inbreuk maken. Dus ook tegen hobbyblogs, facebookpagina's en twitteraccounts.
Een merk is een bepaald woord of afbeelding (of een geluid of een kleur) waarvoor geldt dat er iemand (de merkhouder) is, die het als enige mag gebruiken binnen een regio voor een bepaald handelsdoel. Een merk (brand) is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij een bedrijf.
Gemiddeld duurt de procedure voor het aanvragen en registreren van een merk drie maanden. Je kunt je merk eventueel ook met spoed inschrijven.
Merkenrecht is het geheel van wetgeving, regels, eisen en jurisprudentie die de rechten op een merk bepalen. Hierdoor mag deze merknaam alleen met toestemming van de eigenaar van het merk worden gebruikt. Uit het Burgerlijk Wetboek kan worden opgemaakt dat merkrecht een absoluut vermogensrecht is.
In de Benelux
Dan kun je je merk online bij ons registreren. BOIP is de officiële instantie voor registratie van merken in de Benelux. Wij beheren het Benelux Merkenregister en helpen je graag bij het registratieproces.
Een eenmanszaak een naam geven. Voor uw zaak (als natuurlijke persoon), kiest u eventueel een andere naam dan uw familienaam. In plaats van uw bloemenzaak te openen onder de naam “Jansen”, geeft u er bijvoorbeeld de voorkeur aan haar “De gouden lelie” te noemen. In dat geval opteert u voor een handelsnaam.