Neem dan contact op met de huisarts. Probeer niet zelf op een andere manier een vuiltje of splinter te verwijderen, bijvoorbeeld met een pincet. Je kan daarmee je oog beschadigen.
Soms ziet men alleen een bloeding. Laat het voorwerp altijd zitten en stuur het slachtoffer naar een arts. Dek het oog af om te voorkomen dat het slachtoffer er in wrijft en het letsel verergerd.
Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is.
Voorkom wrijven in het oog. Laat het slachtoffer ergens zitten waar voldoende licht is om het oog te onderzoeken. Spreid de oogleden. Verwijder alleen vuiltjes die zich op het witte deel van het oog bevinden.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
De zenuwen in je neus die signalen naar je hersenen sturen voor een niesreflex, liggen dichtbij de zenuwen die nodig zijn voor het dichtknijpen van je ogen. Beide reflexen zijn waarschijnlijk met elkaar verbonden en daarom knijp je automatisch je ogen dicht als je niest. Het kan trouwens wel, met open ogen niezen.
“Nee, dat kan echt niet”, antwoordt optometrist Eef van der Worp, die promoveerde op onderzoek naar contactlenzen. “Over je oogbol loopt een vlies dat doorloopt naar achteren toe, maar dan omklapt en weer terugloopt over de binnenkant van je oogleden.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
In het kort
De huisarts doet antibioticumzalf in uw oog. Wrijf niet in het oog. Draag geen contactlenzen totdat uw klachten helemaal over zijn. Een hoornvliesbeschadiging geneest meestal binnen 2 dagen.
Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen. Dat gebeurt via het pus en slijm uit het ontstoken oog.
Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
Het oog doet pijn en de oogleden worden meestal dichtgeknepen en zijn moeilijk te ontspannen. Het zicht kan verminderd zijn en afhankelijk van de plek van de verwonding kan de pupil vervormd zijn. De klacht dat het slachtoffer een tik tegen het oog gevoeld heeft kan ook duiden op ernstig doordringend oogletsel.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Door het dragen van lenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld bij het in- en uitdoen van de lenzen. Hierdoor kunnen er bacteriën, virussen en parasieten in het hoornvlies komen. Het hoornvlies is dan ontstoken.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
Wanneer je je ogen aanraakt zonder je handen te wassen, stop je rechtstreeks bacteriën in je oog. 'Bacteriën zijn heel slim en ze bewegen zich snel voort,' zegt Dr. MacRae.
Symptomen. Als je iets in je oog krijgt, voel je dit meestal vrij snel en kan dit hinderlijk zijn. Je ooglid kan over het voorwerp schuren wanneer je knippert, je oog kan rood worden, tranen of pijn doen. Komt het voorwerp midden in je oog terecht, zie je wel eens wazig.
Oorzaken van traanogen
Bij verkoudheid, huilen of bijvoorbeeld in de wind lopen zijn tranende ogen heel normaal. Traanogen kunnen ook komen door een verstopping of ontsteking in de traanwegen. Of door afwijkingen op een andere plek in het oog.
De meest voorkomende oorzaak van een tranend oog is dan ook een droog oog waarbij de kwaliteit van de traanfilm niet goed is. Op www.oogartsen.nl vindt u een uitgebreide folder met animatiefilm over “droge ogen“. Met name bij oudere mensen wordt het ooglid slapper en/of gaat het onderooglid afstaan (“ectropion”).
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Je kunt bijvoorbeeld je hoofd schuin onder de kraan houden en een langzame stroom van lauwwarm water over het oog laten stromen, houd hierbij met je vingers je oog open. Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling.
Door de ontstekingsreactie op de larven in het oog raakt de besmette persoon langzaam blind. Mensen met loiasis hebben veel last van jeuk. Soms kan een volwassen worm in het bindvlies van het oog worden gezien, vandaar de benaming 'Loa loa oogworm'.
Kan een lens achter het oog komen? Het is niet mogelijk om een lens achter je oog te krijgen. Het kan weleens voorkomen dat je een lens kwijt bent omdat deze niet meer op zijn plek zit. Toch zal een lens nooit helemaal achter het oog komen, omdat deze wordt tegengehouden door het bindvlies.