Maar waarom dan? Eigenlijk hebben de Italianen hiervoor dezelfde reden als de Fransen hebben voor het verplichten van de strakke zwembroek: hygiëne. Met de badmuts wordt geprobeerd om huidschilfers, haren en andere viezigheid die van je hoofd kan afkomen, buiten het zwembad te houden.
Is een badmuts verplicht? Ja, volgens de letter van de wet is het verplicht om in openbare zwembaden en zwembaden op campings een badmuts te dragen.
badmuts verplicht in Italië
In de realiteit komt dit niet vaak voor en kun je je badmuts thuislaten. MAAR in Italië ligt dit anders. In de meeste zwembaden wordt je namelijk door de badmeester teruggefloten als je zonder badmuts het water induikt. Het dragen van een badmuts is in Italië officieel verplicht.
Mocht je een vakantie naar Frankrijk of Italië hebben geboekt, dan is het goed om te weten dat dit type zwembroek niet is toegestaan. In deze landen is een strakke zwembroek verplicht in zwembaden voor jongens en mannen. Op het strand mag je natuurlijk wel je favoriete zwembroek dragen!
Een verplichte badmuts – zoals in Italië vaak wel het geval is – is in Frankrijk vaak niet nodig.
Een zwemshort kan namelijk ook gedragen worden als dagelijks kledingstuk, waardoor bacteriën via die weg in het zwembad terechtkomen, luidt de verklaring.
Bij een strakke zwembroek zoals bijvoorbeeld een strakke zwemboxer of een strakke zwemslip neem je aanzienlijk minder water mee. Op deze manier verliest het zwembad minder water en is het dragen van een strakke zwembroek beter voor het milieu.
Je eigen bescherming. Het eerste voordeel van het dragen van een badmuts is dat het goed is voor de bescherming van je hoofdhaar. Het zwemwater waar je je in bevind is niet altijd even goed voor je haar. Denk bijvoorbeeld aan het chloor van het zwembad of het zout van de zee.
2 procent van Italië is water
Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de Italianen helemaal niet kan zwemmen en 65 procent niet met de ogen open onder water kan zwemmen. Slechts 41 procent van de Italianen kan zichzelf drijvend houden in diep water.
Het lange strakke model tot net boven de knie wordt een jammer genoemd. Het strakke model zonder broekspijpen wordt een zwemslip genoemd. Het strakke model met korte broekspijpen wordt een zwemboxer genoemd.
Een badmuts opdoen met hulp. Doe je haar naar achteren. Als je langer haar hebt, gebruik dan een haarbandje om je haar naar achteren te doen en vast te zetten in een paardenstaart of knotje. De badmuts kan je haar verplaatsen, dus zorg ervoor dat je haar strak en hoog is vastgebonden.
Ja, ik heb dit ook gelezen, maar er geldt geen algemene regel in Duitsland voor. Het zal per zwembad verschillen, lijkt mij. Voor de zekerheid zou ik er dus wel eentje meenemen. Voor Italië is het zeker wel verplicht, daar geldt dit als algemene regel.
We raden daarom af om een latex badmuts te gebruiken, ook als deze erg goedkoop is. Siliconen. Dit is een duur materiaal, maar ook het meest betrouwbare en resistente materiaal. Professionele zwemmers gebruiken vaak siliconen badmutsen omdat ze het hoofd van de zwemmer beschermen tegen warme en koude klimaten.
Combineer de twee en je hebt nauwelijks rimpels, waardoor er minder weerstand is”, aldus een van de zwembegeleiders in Rio. Bij openwaterzwemmers is er nog een andere, belangrijkere reden voor de dubbele muts: de kou. Het mag misschien onnozel lijken, maar minstens 30% van je warmte verlies je via je hoofd.
Om op tijd te kunnen voldoen aan de wetgeving is met ingang van april het dragen van een badmuts verplicht voor al onze bezoekers in het binnen- en buitenbassin. We begrijpen dat dit lastig is voor u kan zijn om op korte termijn een badmuts te verkrijgen.
In een wedstrijd moet je verplicht een badmuts dragen tijdens het zwemonderdeel. Je kan er dus net zo goed aan wennen tijdens het trainen. Je training zal ook veel beter worden als je gebruik maakt van dit zwemhulpmiddel.
De badmuts in Italië
Als je hier tijdens het inpakken van de vakantiespullen niet aan hebt gedacht, kun je meestal bij het campingwinkeltje of de receptie een badmuts kopen. In Italië geldt op veel campings de regel dat een badmuts tijdens het zwemmen verplicht is.
Wanneer je voor het eerst gaat zwemmen met een nieuwe zwembril zet je deze zo los mogelijk op je hoofd. Vervolgens ga je zwemmen en zul je merken dat deze, bijvoorbeeld met het afzetten van de kant, een beetje lekt. Zet de zwembril dan een klein beetje strakker, zodat deze niet meer lekt bij het afzetten.
Waar je in Nederland een wijde zwembroek mag dragen, geldt dat in Frankrijk vaak niet. In vrijwel het hele land stelt men het dragen van een strakke zwembroek verplicht. Het is dus niet onverstandig om vooraf in Nederland een strakke zwembroek te kopen! Zo heb je nog keuze uit verschillende modellen.
Een onderbroek dragen onder een zwembroek is namelijk niet hygiënisch. Vaak lopen jongens namelijk al de gehele dag in de boxershort of de slip rond en trekken daarna hun zwembroek er overheen. Op deze manier komt erg veel vuil in de zwembaden terecht.
Zwemmen in de Loire echt levensgevaarlijk, ook voor volwassenen.
Over het algemeen zijn de regels heel erg verschillend in verschillende landen. Dat maakt dit probleem nog ingewikkelder. In landen als België, Frankrijk en Italië kan het voorkomen dat je met een zwembroek moet zwemmen in plaats van een short. Dit heeft te maken met hygiëne in het water.