Le Creuset maakt sinds 1925 pannen en ander kookgerei van topkwaliteit. Het merk is dé specialist op het gebied van geëmailleerd gietijzer en is vooral bekend om de prachtige braadpannen. De pannen gaan een leven lang mee! Le Creuset stelt uitzonderlijk hoge kwaliteitseisen aan haar braadpannen.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Hoe hittebestendig zijn de gietijzeren producten van Le Creuset? Alle gietijzeren producten met een roestvrijstalen knop, metalen knop en/of gietijzeren handvatten kunnen worden gebruikt in een conventionele oven tot 260 °C.
Het bekendste materiaal van Le Creuset is toch wel het geëmailleerd gietijzer. Dit materiaal wordt al sinds het jaar 1925 geproduceerd in de fabriek van Fresnoy-Le-Grand in Frankrijk en is verkrijgbaar in talloze vrolijke kleuren.
Al ons kookgerei van geëmailleerd gietijzer* of rvs of met een anti-aanbaklaag is geschikt voor inductiekookplaten, en dit geldt ook voor onze geëmailleerde fluit- en waterketels. De Le Creuset braadpan, een culinaire klassieker, is al bijna een eeuw lang geliefd bij koks over de hele wereld.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
De braadpannen van Le Creuset zijn ook vaatwasmachinebestendig. Al het kookgerei met integrale gietijzeren handgrepen, bakelieten handgrepen of roestvrij stalen knoppen mag in de vaatwasser. Desalniettemin kan door constant afwassen in de vaatwasser het email ietwat mat worden.
Le Creuset
Deze robuuste gietijzeren pannen zijn een begrip, maar lang niet iedereen weet hoe je de Noord-Franse merknaam uitspreekt. Met een stomme T: Le-Kreu-sè en niet Lé kreusette of zoiets.
Grills van Le Creuset zijn geschikt voor iedere warmtebron, van gas-, elektrische en keramische fornuizen tot inductiekookplaten. U kunt ze zelf in de oven en onder de grill gebruiken.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Ondanks het hoge prijskaartje komt de Le Creuset Signature nipt als beste uit de test, omdat deze ook wel een leven lang mee gaat, dus dan is het wél een goede prijs kwaliteit verhouding.
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk?
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
Gietijzer is een een gegoten staalsoort. Deze legering van ijzer, koolstof (1,8 – 4,3- wt% C), mangaan en silicium wordt in vormen gegoten voor de fabricage van gietijzeren objecten. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruwijzer samen met cokes (kooks) en kalk in een koepeloven, inductieoven of trommeloven.
Steeds vaker horen we hoe het merk Shabbies uitgesproken wordt als [Shab-bies], zoals je het dus schrijft.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
Emaille op metaal is hard en sterk, maar zoals met ieder product, als u er te ruw mee om gaat kan het kapot. Zet een emaillen gebruiksvoorwerp dus nooit ruw neer of ergens tegenaan. Hierdoor kunt u stukjes emaille eraf stoten.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.