Het bso leidt naar vele beroepen in zowel het industriële domein (autotechniek, lassen etc.) als in vele andere domeinen: personenzorg, kantoor en verkoop, land- en tuinbouw, bouw, voeding e.a. Het volledige overzicht vindt men op de website van het ministerie.
BSO staat voor Buitenschoolse opvang. BSO is een verzamelnaam voor alle professionele kinderopvang voor schoolgaande kinderen buiten de schooltijden. Er is binnen BSO sprake van voorschoolse opvang, tussenschoolse opvang en naschoolse opvang.
In het TSO krijg je naast de theorie ook praktijklessen. Het beroepssecundair onderwijs (BSO) is een praktijkgerichte onderwijsvorm waarin je naast beperkte algemene vorming vooral een specifiek beroep aanleert. Het BSO wil je niet voorbereiden op verder studeren, maar wel om te gaan werken.
Ja, dat mag. Elke leerling met een diploma secundair onderwijs (aso, bso, kso, tso) mag naar het hoger onderwijs. Let op: als je een richting volgt in het beroepsonderwijs (bso) dan moet je eerst een specialisatiejaar (7e jaar) volgen om je diploma te halen en te kunnen verder studeren.
In de BSO-richting werden de examens volledig afgeschaft, zij kennen enkel permanente evaluatie. Deze leerlingen hebben het dikwijls moeilijk met grote hoeveelheden in één keer te leren, zelfs al lukt het hun wel om de kleinere delen afzonderlijk te beheersen.
De activiteiten die aangeboden worden zijn niet alleen prestatiegericht; juist het samenspelen en ondernemen staat centraal. De BSO is ook een plek waar kinderen vriendschappen sluiten, kennis maken met kinderen van verschillende leeftijden en zich ontwikkelen in een huiselijke en fijne sfeer.
In het BSO bestaan heel wat 7e jaren (derde leerjaren van de derde graad BSO). Het volgen van zo'n jaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs.
Er zijn twee correcte spellingen voor de afkorting van algemeen secundair onderwijs: aso en a.s.o. In de meeste contexten kunt u aso zonder puntjes schrijven – naar analogie van bso, kso en tso. Aso is een initiaalwoord, dat wil zeggen een verkorte vorm die letter voor letter wordt uitgesproken ([aa es oo]).
Buitenschoolse opvang (BSO) is de verzamelnaam van alle opvangmogelijkheden voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Sinne biedt opvang voor- en nadat de school gesloten is maar ook op vrije dagen en tijdens vakanties.
Aanpassingen aan BSO-diploma
Jongeren die vandaag het 6de jaar BSO afronden krijgen een getuigschrift. Pas na een extra 7de jaar halen BSO-studenten een diploma Secundair Onderwijs. Dat diploma is meteen hun toegangsticket tot de hogeschool of de universiteit.
Je kan dus een diploma halen in bso, in een richting die niets te maken heeft met rechten, en toch rechten/advocaat studeren aan de universiteit. Het is wel een lange en pittige opleiding, met heel veel theorie. Het kan zijn dat je met een aso of tso diploma wat beter voorbereid bent om die opleiding aan te kunnen.
Nee, dat kan niet.
Algemeen Secundair Onderwijs (ASO); Kunst Secundair Onderwijs (KSO); Technisch Secundair Onderwijs (TSO); Beroepssecundair Onderwijs (BSO).
De school moet schriftelijk motiveren waarom u een B-attest krijgt. Wilt u toch het leerjaar overdoen, dan moet de delibererende klassenraad hiermee akkoord gaan. Kreeg u een B-attest met uitgebreide clausulering dan mag u altijd overzitten als u dat wil.
Na het zevende jaar kan je aan de slag als pijpfitter-lasser-monteerder. Je kan je verder vervolmaken via talrijke vervolgopleidingen. Bovendien verwerf je met dit zevende jaar het diploma secundair onderwijs. Met je diploma secundair onderwijs op zak kan je nog een Se-n-Se opleiding (bvb.
Wat doet je kind op de BSO? Bij de buitenschoolse opvang draait het om ontspanning na een drukke schooldag. Je kindje mag er spelen met leeftijdsgenoten of juist lekker uitrusten. Op sommige BSO's worden kinderen geholpen met hun huiswerk.
De BSO is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. Iedere school is verplicht om voor- en naschoolse opvang aan te bieden, als ouders daarom vragen. Meestal geven scholen dit uit handen en wordt de buitenschoolse opvang geregeld door een kinderopvangorganisatie.
Basisscholen zijn verplicht de aansluiting met de BSO te organiseren. Buitenschoolse opvang kan bestaan uit voorschoolse opvang, naschoolse opvang en opvang op vrije dagen en tijdens schoolvakanties. Vaak kunnen kinderen tijdens de schoolvakantie hier de hele dag terecht, ook als ze normaal niet naar de BSO gaan.
Studierichting "Humane wetenschappen"
De logische onderbouw is de richting Humane wetenschappen in de 2de graad ASO. Alle studierichtingen van het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) bereiden enkel voor op verder studeren in het hoger onderwijs.
In het beroepssecundair onderwijs leer je vooral praktische beroepskennis aan. Je krijgt weinig algemene vakken. Het accent ligt meer op de praktijk dan op de theorie.
Voor A-vakken moet je altijd slagen door 50% te halen. Bij B-vakken is er na een buis kans op deliberatie. Zo kan je met minder dan 50% toch slagen voor die vakken.