Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
De tweesecondenregel is een vuistregel voor de door de Nederlandse politie aanbevolen afstand tussen voertuigen in het verkeer. De regel zegt dat er idealiter twee seconden tijd verstrijkt tussen het passeren van een bepaald punt door een voertuig en het voertuig daarna.
Om te weten hoeveel meter je per seconde aflegt moet je de snelheid vermenigvuldigen met 1000. Je hebt dan het aantal meter per uur. 1 uur heeft 3600 seconden. Deel de uitkomst door 3600 en je weet hoeveel meters je per seconde aflegt.
De remweg is reactietijd + de tijd die uw auto nodig heeft om tot stilstand te komen. Naarmate u sneller rijdt wordt de remweg langer. De vuistregel is om 2 seconden afstand te houden ten opzichte van uw voorganger. Bewaar afstand ten opzichte van alle verkeersdeelnemers.
Om de meter per minuut of seconde uit te rekenen, deel je de afstand door het aantal minuten of seconden. Als je 20 meter hebt gerend in 4 seconden, dan heb je gerend met een snelheid van (20 : 4 = 5) 5 m/sec.
Dan kan je het eenvoudig omrekenen naar kilometer per uur. Dit doe je met de volgende formule: m/s * 3,6 = km/u. Het enige wat je hoeft te doen is je meter per seconde te vermenigvuldigen met 3,6.
Als we van kilometer per uur naar meter per seconden willen gaan, dan moeten we juist delen door 3,6. Stel we zouden super hard rijden in onze auto en 360 kilometer per uur gaan, dan gaan we 360 gedeeld door 3,6 = 100 meter per seconde.
3-secondenregel
Bij een aanval mogen de verdedigers zich slechts drie seconden lang op de helft van de tegenstander bevinden. Daarbij maakt het verschil of ze in balbezit zijn of niet.
Volgens de vijfsecondenregel mag je voedsel dat op de grond valt, toch nog opeten wanneer je het binnen de vijf seconden opraapt.
De 2 seconden regel is ingevoerd in het jaar 2000. De reden dat dit werd ingevoerd was omdat er heel veel kop -staart botsingen voorkwamen, maarliefst 57.000 per jaar. Bestuurders wisten (en weten nu vaak nog niet)blijkbaar niet wat een veilige afstand tot je voorligger was, waardoor ze te kort op de voorligger rijden.
Het omrekenen van m/s naar km/h en andersom is heel eenvoudig. Om van m/s naar km/h te gaan vermenigvuldig je met 3,6, dus 10 m/s x 3,6 = 36 km/h.
Hoeveel seconden gaan er in één uur? 3600 s. Dus om van m/s naar km/s deel je door 1000 (dan heb je het aantal km per seconde), maar je moet het in km/h hebben, dus vermenigvuldig je met 3600 (want in één uur zitten 3600 seconden). Je kunt dus ook direct het aantal m/s vermenigvuldigen met 3,6.
Vaak is het handig om een verhoudingstabel te gebruiken. De tabel laat zien dat als 200 m in 10 seconden wordt afgelegd, dit overeenkomt met 72 km in 1 uur. De snelheid is dan 20 m/sec ofwel 72 km/uur.
Chauffeurs van motorvoertuigen moeten de volgende regels in acht nemen om fietsers niet in gevaar te brengen: Een chauffeur moet minstens één meter zijdelingse afstand houden tussen zijn voertuig en de fietser.
Eén meter afstand
De wet zegt namelijk dat je minstens één meter afstand moet laten tussen jouw auto en de auto's die voor en achter je geparkeerd staan. Parkeren in een kleinere plaats is dus niet toegelaten.
De veilige volgafstand
Via een eenvoudige formule, kan je die afstand berekenen: namelijk de snelheid waarmee je rijdt, gedeeld door twee. Stel dat in dit voorbeeld de wagens 120 km/uur rijden, dan is de veilige volgafstand: 60 meter. En rijden ze 100 km/uur, dan wordt het 50 meter.
na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon of tablet); een pauze van 20 seconden om in de verte te kijken; en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen (inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk) zodat je ogen voldoende daglicht krijgen.
De vijfsecondenregel is de veronderstelling dat gevallen voedsel nog niet besmet zou zijn met bacteriën als het minder dan vijf seconden op de grond heeft gelegen. Bijgevolg zou het voedsel in kwestie nog mogen worden opgeraapt en opgegeten zonder gevaar voor de gezondheid.
Heb je wel eens gehoord van de 5-seconden regel van Mel Robbins? Het concept is ontstaan uit de observatie dat wanneer er een nieuw idee in je opkomt, de hersenen na een paar seconden allerlei bedenkingen beginnen te verzinnen om het niet te doen.
Ook dient de bucket om de spelers te limiteren in het onder de basket staan. Vanaf de aspiranten (nieuwe benaming Under 14) mogen aanvallende speler slechts drie seconden in bucket blijven staan. De drie seconden gaan opnieuw in na een schot of nadat de speler uit de bucket stapt en er opnieuw instapt.
1 punt – Je scoort 1 punt als je scoort vanuit een vrije worp. Een vrije worp krijg je wanneer de tegenstander een overtreding maakt. 2 punten – Je krijgt 2 punten als je weet te scoren, terwijl je in de cirkel (de bucket) rondom de basket staat.
Indien de bal de ring niet raakt, dan heet dat een 'air ball'. In de NBA (sinds 1954), WNBA (sinds 2006) en FIBA (sinds 2000, 30-seconden van 1956 t/m 2000) telt de schotklok af in 24 seconden, waardoor het ook de "24-seconden klok" genoemd.
Stel we willen bijvoorbeeld 80 km/h omrekenen naar m/s. Dan doen we dit: 80 kilometer per uur × 1000 = 80 000 meter per uur. 80 000 meter per uur / 60 / 60 = 22 meter per seconde.
K2-18b is bijna negen keer zo groot als de aarde en staat 120 lichtjaar bij ons vandaan. Een lichtjaar is ongeveer 9.460.730.472.580.800 meter, dus het gaat om een slordige 1135 biljoen kilometer.