Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig.Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
De diameter van de boor moet overeen komen met de diameter van de plug. Bij een plug met een diameter van 6 mm gebruik je een boor met een diameter van 6 mm. Door dezelfde diameter te gebruiken, zorg je dat de plug strak in de muur komt te zitten. Vervolgens kan je de schroef in de plug draaien.
Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt waarmee je door het harde materiaal boort. Zonder deze scherpe kop schiet je uit en beschadig je het materiaal. De boor voert de metaalslierten die tijdens het boren ontstaan langs de ronde schacht af.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
De rolgewalste metaalboor is de standaard HSS metaalboor. U herkent deze rolgewalste boor aan de donkere kleur. Deze boren zijn geschikt voor het standaard boorwerk in de meest voorkomende soorten metaal en kunststof. Voor harde metalen zoals RVS en inox zijn deze boren niet geschikt.
De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en voordelige metaalboor. Meestal zijn deze van het rolgewalste (HSS-R) type. Met deze boren kun je prima uit de voeten in een hoop verschillende materialen zoals staal, aluminium en koper, maar ook om te boren in hardhout of kunststof.
Om te kunnen boren in RVS dient u een metaalboor te gebruiken die gelegeerd is met cobalt, de zogenaamde cobalt boor of RVS boor. Deze boren dienen wel zorgvuldig gebruikt te worden, door de cobalt legering is deze boor zeer hard en breekt makkelijk bij verkeerd gebruik.
Cobalt is een keihard materiaal wat met de legering wordt toegevoegd. Hierdoor gaat de hardheid van de boor omhoog. De boor beweegt minder mee dan een gewone ijzerboor en kan daardoor makkelijker breken. In combinatie met hardere materialen kunt u een chemisch anker gebruiken.
Aluminium is een relatief zachte metaalsoort, gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.
Om deze reden zou u eigenlijk een betonboor en een metaalboor nodig hebben om hierin te kunnen boren. Het grote probleem ontstaat echter al wanneer u op het ijzer stoot met de betonboor, met een beetje pech is de betonboor al kapot wanneer het stoot tegen het ijzer.
Voor staal zijn er dus diverse boren op de markt, allen zijn wel metaalboren. Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij onze hss geslepen metaalboor aan. Wanneer het staal harder is kunt u beter onze titanium gecoate metaalboor aanschaffen, deze boor kan namelijk hogere temperaturen aan.
Bij het boren in metaal is de juiste boor een metaalboor. Deze boor heeft een zeer scherpe punt en heeft een ronde schacht waarlangs het uitgeboorde metaal wordt verwijderd. Wil je een gat groter dan 8 millimeter boren? Boor dan eerst een gaatje van 3 millimeter en boor daarna met de gewenste maat.
IJzer is namelijk een soort metaal, vandaar dat er dan ook met een metaalboor geboord dient te worden in ijzer. Om deze reden wordt een metaalboor, wanneer deze gebruikt wordt om te boren in ijzer, een ijzerboor genoemd.
Gewalste HSS boren zijn goed voor algemene boringen in zachtere materialen maar worden snel bot in hardere materialen. Geslepen HSS boren worden gemaakt door het staal te slijpen tot zijn uiteindelijke vorm. Dit maakt het staal taai maar minder broos dan de gewalste HSS boor.
De boren zijn te herkennen aan hun cobalt amber kleur. Door het toevoegen van Cobalt wordt een zeer hoge hardheid bereikt om moeilijk te verspanen staalsoorten aan te kunnen.
Koel met boorolie
Niet alleen slijten je boortjes sneller, een hard materiaal als RVS wordt nog harder wanneer het verhit wordt, waardoor het boren vanzelfsprekend nog moeilijker gaat. Gebruik daarom bij het boren in harde metaalsoorten altijd boorolie om zowel het materiaal als het boortje te koelen.
Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.Als u daarna met lage snelheid, lage druk en onder toevoeging van koelolie boort, zult u zien dat dat uitstekend gaat.
Steenboren en betonboren lijken op elkaar, maar er is één verschil waaraan je ze direct kunt herkennen: de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor overal hetzelfde, bij een betonboor ziet de punt er anders uit. Hij is er apart opgezet omdat hij van een superhard materiaal moet zijn.
Boren in gietijzer is geen alledaagse bezigheid. Desondanks kan het nodig zijn om een gat te boren in dit materiaal, en u wilt deze taak het liefst zonder enige beschadigingen of complicaties volbrengen. U kunt onze HSS boor of onze titanium boor gebruiken voor het boren in gietijzer.
Cobalt is een keihard materiaal en dat maakt deze cobalt boor een zeer harde soort metaalboor. Verder is de snijhoek 135 graden in plaats van de gebruikelijke 118 graden, er wordt dus met meer oppervlak geboord bij de cobalt boor.
Titanium metaalboren zijn extra sterk, dit komt door de coating die is aangebracht. Doordat de warmte goed wordt verdeeld heeft de boor veel minder te lijden. Dit zorgt voor minder wrijving, dus heeft de boor een langere levensduur.
Om te beginnen met boren, moet er gebruik worden gemaakt van een boor van hoge kwaliteit die speciaal is ontworpen om gaten te maken in RVS. Deze boor kan worden uitgerust met een speciale punt van HSS cobalt.
Een belangrijke maatstaf om de sterkte van een metaal te bepalen, is de treksterkte. De treksterkte verschilt sterk per legering. Voor een goede vergelijking tussen RVS en staal, moeten de juiste legeringen bestudeerd worden. Over het algemeen geldt dat RVS sterker is dan staal, RVS is vaak een taaier materiaal.
Een vuistregel voor het bepalen van de voorboordiameter bij inwendig schroefdraad tappen is de diameter van de draad minus de spoed. Voorbeeld: Schroefdraad M16 heeft standaard een spoed van 2,0 mm, dus de voorboordiameter is dan 16 - 2 = 14,0 mm.