Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Alleen als je wilt afvallen, kun je ervoor kiezen om haverzemelen te eten. Haverzemelen bevatten in vergelijking met havermout meer vitamine E, B1, B2 en B6. Ook ijzer, kalium, fosfor, zink en magnesium vind je in grotere hoeveelheden in haverzemelen. Daarnaast bevatten haverzemelen vitamine K.
Tijdens het bereidingsproces van havervlokken wordt alleen de binnenste korrel van haver gebruikt. Dat is dus de gepelde haver zonder zemelen (het vliesje), ook wel havergrut genoemd.
Is havermout gezond? Haver is ook een graan, net als tarwe, maar havermout bevat heel veel gezonde bestanddelen en is dus gezonder dan tarwe.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Als je al veel vezelrijk voedsel eet zoals ontbijtgranen, groente, peulvruchten en fruit dan ben je met 3 flinke eetlepels haverzemelen per dag heel goed bezig. De totale aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels per dag varieert van 30 tot 50 gram.
Een verhouding tussen tarwezemelen : water : yoghurt van 1 : 4 : 6 volstaat vaak goed, dus mooie dagelijkse kinderportie zou kunnen bestaan uit bijvoorbeeld 15 gram zemelen - giet daar 60 ml water overheen, en 90 ml yoghurt.
Lijnzaad is na zemelen en volle graanprodukten waarschijnlijk het meest gebruikte natuurlijk voorkomende voedingsvezelprodukt. Vooral in Duitsland is het populair, terwijl in de alternatieve geneeskunde Linum catharcticum als laxeermiddel en herba lini catharctici als laxeerthee bekend staan.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Havermeel is heel gezond
Verder zit haver vol met belangrijke vitamines (zoals o.a. B-vitamines), mineralen (zoals o.a. magnesium en ijzer) en antioxidanten. Havermout bevat langzame koolhydraten, en dat is belangrijk, want die langzame koolhydraten zorgen voor een voldaan gevoel waar je de hele morgen op kunt teren.
Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout en andere volle granen bevatten lignanen, krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen, ontstekingsremmend werken en zo helpen bij het voorkomen van kanker. Havermout bevat zoals eerder genoemd bèta-glucanen.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde 'bètaglucanen', oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Hi ha havermout
Een prima ontbijtje dus. Maar pas wel op, want als je te grote porties neemt of een teveel aan rauwe/ongare havermout binnenkrijgt, dan kunnen je darmen verstopt raken. Dat komt doordat ongekookte havermout vocht absorbeert en daardoor als het ware een grote klont wordt.
Havermout levert veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Havermout is net als brood en muesli een bron van B-vitamines, ijzer en kalium. Zoals in de tabel hieronder te zien is, is de hoeveelheid ijzer in havermout twee keer zo veel als in volkorenbrood en muesli.