78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
De VS blijft de grootste wapenexporteur en de uitvoer van Amerikaanse wapens steeg tussen 2017 en 2021 met 14 procent. Het land neemt nu 39 procent van de wereldwijde wapenhandel voor zijn rekening en heeft daarmee een dubbel zo groot aandeel als Rusland, dat op de tweede plaats komt.
Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
Ander veelgebruikte wapens, de G3 en opvolger G36, zijn van Duitse makelij. Nog altijd is de wapenindustrie in Duitsland gigantisch. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van enkele miljarden en ongeveer 80.000 mensen verdienen er hun boterham mee. Ook in het buitenland doet het Duitse arsenaal het goed.
De meeste wapens worden verkocht aan staten, maar een deel van de wapens komt terecht in het illegale circuit. Ook worden er wapens verkocht aan regimes die hun bevolking onderdrukken, en aan landen die betrokken zijn bij een binnenlands of internationaal conflict.
78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Inmiddels zijn de semi-automatische wapens, de MP5's, te koop op de site van een wapenwinkel op Malta, bij wapenhandel Lock, Stock & Barrel. Op Facebook wordt in Malta geadverteerd met foto's van Nederlandse Glocks.
Het Defensie Munitiebedrijf levert alle munitie binnen de krijgsmacht tijdens operaties en oefeningen. Het bedrijf heeft moderne faciliteiten om wapensystemen en munitie te testen en te beproeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mijnen, explosieven en munitie van klein, midden- en groot kaliber.
De wapenindustrie had in 2019 een uitstekend jaar. De omzet van de 25 grootste bedrijven steeg naar 298 miljard euro, een toename van 8,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Rusland had er begin 2021 naar schatting 6.255, de Verenigde Staten 5.550. Zij zijn wel de enige landen die hun arsenaal hebben afgebouwd als je de cijfers vergelijkt met die van begin 2020 (respectievelijk -120 en -250).
General Dynamics. Dit bedrijf houdt zich juist meer bezig met wapentuig voor op zee en op land, en maakt onder meer onderzeeërs en tanks. Northrop Grumman. Ook dit bedrijf maakt allerhande wapensystemen, vooral vliegend.
Veruit het meeste geld krijgt Oekraïne van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Congres ging vorige week akkoord met 13,6 miljard dollar (12,3 miljard euro) aan nooduitgaven voor Oekraïne - waarvan 3,2 miljard euro aan wapens. Het Witte Huis kwam met een indrukwekkende lijst van deze 'veiligheidshulp'.
De Duitse overheid betaalt de tanks, de munitie, vervangende onderdelen en de opleiding van de Tsjechische soldaten. Slowakije krijgt ook Duits materieel als het wapens aan Oekraïne levert.
17.35 uur: Duitsland staat Nederland toe om oorspronkelijk Duitse granaatwerpers aan Oekraïne te leveren, vijftig stuks plus vierhonderd granaten. Estland mag na een eerdere blokkade van Berlijn toch artillerie uit de DDR-tijd aan Oekraïne geven.
Landen met het aantal aanwezige kernwapens
Rusland – 5138 (aantal tests: 715, recentste in 1990) Verenigde Staten – 5113 (aantal tests: 1054, recentste in 1992) China – 400 (aantal tests: 45, recentste in 1996) Frankrijk – 300 (aantal tests: 210, recentste in 1996)
Spanje gaat als eerste land moderne westerse gevechtstanks aan Oekraïne leveren in de strijd tegen de Russische invasie. Volgens de Spaanse krant El Pais betreft het krachtige Duitse tanks van het type Leopard 2 A4, die Spanje in 1995 tweedehands kocht. Ze werden opgeslagen en moeten nog rijklaar worden gemaakt.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
Defensie beschikte ooit over bijna 1.000 tanks, maar deze zijn de afgelopen decennia gefaseerd wegbezuinigd. In 2011 werd het laatste schot gelost en werden de meeste tanks verkocht. In 2015 richtte de landmacht weer een peloton op voor kennisbehoud.
Naast de pantserhouwitsers stuurde Nederland eerder al pantservoertuigen, antitankraketten, antiluchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren. Pantserhouwitsers zijn het zwaarste geschut dat de landmacht heeft. Met het wapen kunnen vijandelijke doelen tot op 50 kilometer afstand worden uitgeschakeld.