Een vijg is goed te vermeerderen door stekken te nemen. De beste tijd om stekken van je vijgenboom te nemen is de herfst, nadat het blad van de takken is gevallen, of het vroege voorjaar, als er nog geen blad aan de takken zit. Stek een vijg door de top van een tak zonder vruchten te knippen van ongeveer 15-30 cm lang.
Over het algemeen kan je van een buiten groeiende vijg best in december, als je de boom snoeit, stekken nemen. Stukken tak van twee jarig hout plant je voor tweederde in de grond. Maar ook in maart kan je stekken. Over het algemeen wordt dit met vijgen die als kuipplanten gedaan.
Plant een vijg bij voorkeur in het voorjaar op een zonnige en warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een zuidmuur. Een stenen muur is helemaal ideaal, deze straalt ook 's avonds nog warmte af. Heb je geen zuidmuur, zorg dan in elk geval voor een beschutte plek tegen koude wind.
Beschutting tegen wind
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
Vermeerderen. Een vijgenboom is gemakkelijk te stekken door een- of tweejarige takjes zonder bloemen of vruchten van ongeveer vijfentwintig centimeter enkele dagen in een glas water te zetten. Wanneer er wortels verschijnen, plant men de takjes bij een temperatuur van 20 °C in goede potgrond met 1/3 klei.
Een vijg is goed te vermeerderen door stekken te nemen. De beste tijd om stekken van je vijgenboom te nemen is de herfst, nadat het blad van de takken is gevallen, of het vroege voorjaar, als er nog geen blad aan de takken zit. Stek een vijg door de top van een tak zonder vruchten te knippen van ongeveer 15-30 cm lang.
Afgezien van klimatologisch gunstige wijnbouwgebieden, krijgen vijgen uit voorzorg winterbescherming. Vijgen in de pot overwinteren het beste in beschutte en koele winterverblijven. De verhuizing vindt vrij laat plaats in november of december.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
Bij het uitkiezen van een vijgenboom moet je vooral letten op de winterhardheid. Daarnaast moeten vijgenbomen genoeg warmte en zon hebben. Voor alle vijgen geldt namelijk: hoe warmer en zonniger de plek, hoe meer vruchten je krijgt en hoe zoeter ze zijn.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
Hoeveel graden vorst vijgenbomen precies kunnen verdragen is moeilijk te zeggen. Het is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Indien deze omstandigheden optimaal zijn ondervinden de vijgen, bij een nachtvorst, tot -23 graden Celcius, geen enkel probleem.
De vijgenboom is geschikt om zowel buiten als binnen te houden.
Vijgenboom stam snoeien
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
Bij een snoeibeurt verwijder je kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Een vijgenboom is goed winterhard. Zakt de temperatuur naar -10 c. , dan heeft de vijg winterbescherming nodig. Een vijgenboom die in de volle grond staat, kan worden afgedekt met rietmatten of met een aantal lagen vliesdoek. Staat de vijg in een pot, plaats dan een winterhoes om de plant.
Hoe moet je de vijgenboom verzorgen? Een vijgenboom heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien.Geef je vijgenboom daarom in de zomer water als het langere tijd niet regent. Zeker vijgen in pot moet je altijd ruim water geven, ook als het regent kan de grond in de pot droog worden.
Lei-vijgenboom snoeien
Een lei-vijgenboom snoeien is eenvoudig. In de vroege zomer nijp je de helft van de groeitoppen aan de hoofdtakken van de waaier uit. Daardoor zal de boom meer groei lager aan de takken aanmaken. Deze scheuten bind je aan zodra ze verschijnen.
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
Ok, maar stel dat je niet pal naast de vijgenboom zit, hoe weet je dan of je vijgen vers zijn? Nou, dat is heel simpel: even voelen.Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben.
De kans dat het hier ooit rijpe vruchten draagt, is klein. Een vijgenboom kan hoog worden, en dat is vervelend, want dan hangen de vijgen te hoog om nog makkelijk te plukken. Plant je boom in een klein plantgat (50 cm op 50 cm) of in een grote pot zonder bodem; zo wordt hij niet te hoog én geeft hij de meeste vruchten.
Water geven
Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen, om wortelrot te voorkomen.
Omgevingsfactoren. Vijgenbomen zijn gevoelig voor veranderingen in de omgevingsfactoren. Als je boom wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, sterke wind of ongewoon koude winters, kan dit de bladeren doen vergelen.
Vijg. Het is altijd feest als de verse vijgen weer in de schappen liggen. En ja, ook deze vrucht kun je gewoon met schil en al eten.