Vingerhoedskruid, ook wel Digitalis genoemd, zijn vaste planten die bijen en hommels lokken.
Vingerhoedskruid is een plant die van nature in Nederland voorkomt. Hij bloeit zeer rijk met prachtige klokvormige bloemen op een lange stengel. De bloemen zien er uit als vingerhoedjes, hier heeft hij zijn naam van gekregen. De plant is tweejarig, het eerste jaar bloeit hij niet maar vormt blad dichtbij de grond.
De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 1,50 meter. Deze Vingerhoedskruid verdraagt temperaturen tot -25 graden Celsius en is dus uitstekend winterhard.
De lente erna zal deze rijkelijk bloeien. Dit doet de plant van mei helemaal tot aan oktober, zolang deze goed is verzorgd. De plant is goed winterhard en blijft zijn groene kleur behouden tot temperaturen van -25 graden Celsius. Het is dus geen enkel probleem voor deze plant om de winter goed door te komen.
Om te voorkomen dat Vingerhoedskruid uit je tuin verdwijnt kun je de uitgebloeide bloemen gewoon aan de plant laten zitten en hem zijn gangetje laten gaan. Digitalis vermeerdert zich soms ook door nieuwe rozetten te maken onderaan de plant in het eerste jaar.
Snoei de bloemaren na de bloei (rond juli) tot helemaal aan de basis van de plant terug. Hierdoor stimuleert u een tweede, maar kleinere bloei. Aan het einde van het seizoen snoeit u de bloemaren helemaal tot aan de grond toe af. De plant is dan winterklaar.
Het kan via de huid worden opgenomen en veroorzaakt hartritmestoornissen en verlaging van de bloeddruk. Dit gif werd in het oude Europa in oorlogen in de watervoorziening van de vijand gedaan om deze zo uit te schakelen.
Toxiciteit. Door de aanwezigheid van hartglycosiden wordt vingerhoedskruid gebruikt als geneeskrachtige plant. De marge tussen therapeutische en toxische dosis is echter smal, waardoor zich bij medisch gebruik ook symptomen van een intoxicatie kunnen manifesteren. Daarnaast bevat de plant ook irriterende saponinen.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren.
Hoe moet je vingerhoedskruid verzorgen? Vingerhoedskruid groeit graag in een voldoende vochtige grond, geef de plant als het erg droog is extra water. Een vingerhoedskruid in pot heeft wat meer water nodig, de grond in de pot mag niet helemaal uitdrogen. Bemesten is niet nodig voor het vingerhoedskruid.
De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.180 cm.
Omdat deze tuinplant goed tegen (zee)wind en droogte kan, is hij ook geschikt voor een tuin aan de kust. Kan erg goed in lichte schaduw staan. De hele plant is giftig. Vingerhoedskruid wordt geleverd in een pot van 9*9 cm, ga uit van ongeveer 9 planten per m2.
Vingerhoedskruid groeit graag in een voldoende vochtige grond, geef de plant als het erg droog is extra water. Een vingerhoedskruid in pot heeft wat meer water nodig, de grond in de pot mag niet helemaal uitdrogen. Bemesten is niet nodig voor het vingerhoedskruid.
Vingerhoedskruid verspreidt zich gemakkelijk door uw tuin. Er zijn tweejarige soorten en meerjarige soorten. Deze planten zijn giftig bij inname en worden door sommigen gekenmerkt als onkruid, doordat ze vaak ongewenst verschijnen. Voor andere zijn ze erg populair, omdat ze zich juist zo makkelijk verspreiden.
Standplaats. Van nature groeit vingerhoedskruid op eerder zure en vrij stikstofrijke, kalkarme bodems. De plant houdt niet van te natte of te droge grond maar geeft de voorkeur aan een zandige, humusrijke ondergrond.
Anemonoides Nemorosa, bekend als bosanemoon of windbloem of Europees vingerhoedskruid, is een vaste plant die in het vroege voorjaar bloeit, inheems is in Europa en behoort tot de boterbloemenfamilie. Zo fijn!
Vingerhoedskruid (digitalis purpurea). Gehele plant is giftig. Rodondendron (rhodondendreon).
Gevolgen voor dieren:
Vooral pluimvee en paarden zijn gevoelig voor Vingerhoedskruid. Herkauwers kunnen vrij grote hoeveelheden verdragen omdat de glycosiden in de pens worden omgezet. Voor paarden is 100 tot 200 gram blad al dodelijk; runderen verdragen gemakkelijk 400 tot 800 gram.
Bloemen voor bijen
Grote exemplaren kunnen tot wel honderd van deze betoverende bloemen dragen, wat een waardevolle aanwinst is voor elke bijentuin. Bovendien fungeert het vingerhoedskruid als waardplant voor bepaalde vlinders, zoals de vingerhoedskruiddwergspanner.
Houd je van een wilde tuin én van hommels en bijen, dan kun je niet om vingerhoedskruid (Digitalis) heen. Ja, ze is giftig, maar als je voorzichtig bent kun je er heus ook van genieten. Van de bloemenpracht én die hommels en bijen.
VINGERHOEDSKRUID
Alhoewel een extract van de plant gebruikt wordt voor patiënten met hartproblemen, is de plant in het wild extreem giftig voor mensen, katten en honden.
Let op, Vingerhoedskruid is zeer giftig. Geen plant dus om met hele jonge kinderen in de tuin te zetten. En handschoenen aan als je de bloemen voor in je vaas knipt.
Vingerhoedskruid is feitelijk een tweejarige plant, maar doordat de plant zichzelf rijkelijk uitzaait en daardoor jaar na jaar weer opkomt, behoort het kruid tot de vaste planten. Vingerhoedskruid vermeerderen gaat dus automatisch doordat deze zichzelf uitzaait. Digitalis kan duizenden zaadjes verspreiden.
Vingerhoedskruid (Digitalis) is een tweejarige plant; het eerste jaar maakt hij een bladrozet en het jaar daarop bloeit hij. Daarna sterft hij af. Maar je hebt er veel langer plezier van. Na de bloei vormt de plant duizenden zaden.
In het document Jaarrapport exoten 2009 wordt gifsumak door Stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna (VOFF) en Stichting Floron bestempeld als 'giftigste plant van Nederland'.