Als u planten in containers kweekt, is potgrond waarschijnlijk de beste optie.Als u echter bloembedden, borders of gazon wilt aanleggen, dan is tuinaarde waarschijnlijk de betere keuze. Het is ook belangrijk om de kwaliteit van de grond te overwegen bij het maken van uw keuze.
Die basisgrondstof wordt bij potgrond meestal vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Het mengsel is bij uitstek geschikt om planten in bakken of potten te zetten. U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken.
Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - veel lichter en luchtiger. Hierdoor loopt het water gemakkelijker weg, kunnen de wortels zich beter verspreiden en kunnen de gewassen beter 'ademen'.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde. Het is een fijne zwarte aarde, op basis van veenproducten, die bodem verbeterend werkt.
Tuinaarde: gebruik tuinaarde voor het aanleggen en ophogen van uw tuin. Potgrond: gebruik potgrond voor het aanplanten in potten of bakken. Compost: gebruik compost voor het verbeteren van de grond. Aanplantgrond: gebruik Vivimus om aan te planten in de volle grond en de nieuwe planten goed te laten aanslaan.
Als je planten in potten en bakken wilt kweken, is het aan te raden om potgrond te gebruiken. Potgrond is speciaal gemaakt voor het kweken van planten in containers en bevat een mix van verschillende soorten grond en compost om planten extra voedingsstoffen te geven.
Belangrijkste Verschillen tussen Potgrond en Tuinaarde
Potgrond is ontworpen voor containerplanten en zorgt voor betere luchtcirculatie en waterafvoer, terwijl tuinaarde bedoeld is voor direct gebruik in de tuin, biedt het meer voedingsstoffen en is het beter geschikt voor grote tuinprojecten.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
In principe is het belangrijk om de potgrond bij kamerplanten minimaal 1x per jaar te verversen. Merkt u echter op dat uw kamerplanten er minder goed uitzien - bijvoorbeeld omdat ze ondanks voldoende water steeds gaan hangen - dan is dit ook een signaal om de potgrond te verversen.
Action biedt naast de Kokos potgrond een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Action folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Kokos potgrond, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Pokon bio potgrond - potgrond - 40 l, Universele potgrond & Universele potgrond.
Teelaarde en potgrond zijn niet hetzelfde. Alhoewel beiden er ietwat gelijkaardig uitzien, verschillen ze grondig. Teelaarde en potgrond hebben beiden een andere samenstelling waardoor ze elk voor andere doeleinden worden gebruikt.
"Je kan kleine hoeveelheden gewoon in je gft-bak gooien." Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie. Gooi je oude potgrond dus nooit bij het restafval. Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt.
Een goede keuze voor de bodem van uw moestuin is biologisch bemeste tuinaarde. Deze tuinaarde bevat duurzame grondstoffen zoals turfsoorten, kalk, en biologische meststoffen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor speciale moestuingrond.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Hoe dik moet tuinaarde worden aangebracht? Wanneer u nieuwe tuinaarde gaat aanbrengen en hier planten in gaat plaatsen, dan adviseren we u een laag van ongeveer 10-25cm aan te houden. Ook wanneer u er graszoden op gaat leggen adviseren we deze laagdikte.
Bemeste tuinaarde zorgt voor voldoende voeding in de bodem. Het is wel belangrijk dat je goed weet welke plant welke zorg nodig heeft. De meeste planten hebben namelijk vooral baat bij potgrond. Het is aan te raden om de grond die er al ligt te mengen met bemeste tuinaarde.
Is tuinturf de beste bodemverbeteraar voor alle zuurminnende planten? Tuinturf is een goede bodemverbeteraar voor zuurminnende planten zoals heide, rhododendron, azalea en coniferen. Echter, er zijn ook andere bodemverbeteraars beschikbaar die geschikt zijn voor deze planten, zoals turf, zure potgrond en heidegrond.
Beplanting poten
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.
Gat onderin.
Als de potten onder de blote hemel staan, vangen ze alle regenbuien op en dat zullen er door klimaatverandering steeds meer zijn. Als wortels van planten te nat staan, gaan ze rotten, de planten worden daar ongelukkig van en kunnen er zelfs aan sterven. Zorg dus voor goede gaten onderin.
Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.
Potgrond wordt gebruikt in bloempotten en plantenbakken. Hoe raar het ook klinkt, maar kwalitatieve potgronden bevatten geen grond. Ze worden enkel grond genoemd, omdat er planten in groeien. Potgrond is eigenlijk een mix van kokos, hoogwaardige veensoorten, turf, natuurcompost en andere natuurlijke materialen.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).