Onder vangnetters verstaan we werknemers die ziek uit dienst gaan, zieke uitzendkrachten en zieke WW'ers. Deze werknemers vallen onder het vangnet van de Ziektewet.
Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: een tijdelijk contract loopt af tijdens verzuim. een vrouw verzuimd als gevolg van zwangerschap en/of bevalling. verzuim als gevolg van orgaandonatie.
In de meeste gevallen zal de werkgever een basiscontract afsluiten bij een arbodienst op grond van de 'vangnetregeling'. Bij de vangnetregeling sluit de werkgever een contract af met één gecertificeerde arbodienst. Bij de vangnetregeling regelt de werkgever arbozaken via een gecertificeerde arbodienst.
Ik ben ziek en heb een werkgever
Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering via uw werkgever. De loondoorbetaling of Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar.
Let op, een hypotheek is niet mogelijk als je in de ziektewet zit of in een re-integratie proces zit verwikkeld. Je moet een bestendig inkomen hebben. Ook als je een eigen huis hebt met overwaarde of veel eigen geld. Een nieuwe hypotheek lukt niet.
Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.
Als u door ziekte niet kunt werken, dan betaalt uw werkgever uw bezoldiging door. In sommige situaties kan uw werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV. Dan geldt de Ziektewet als 'vangnet'. De vangnetregeling kan de loonkosten van uw werkgever grotendeels compenseren.
Heeft u een handicap, bent u ziek of was u ziek, of bent u opgenomen in het doelgroepregister? Dan kan voor u de no-riskpolis gelden als u gaat werken. Dat betekent dat wij uw werkgever een Ziektewet-uitkering betalen als u (weer) ziek wordt. Uw werkgever hoeft dan een groot deel van uw loon niet zelf te betalen.
WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U vraagt een WIA-uitkering aan als u aan 2 voorwaarden voldoet: U kunt door uw ziekte niet werken of minder werken. U kunt door uw ziekte niet uw oude loon verdienen.
Voor sommige zieke medewerkers met een dienstverband kunt u een Ziektewet uitkering aanvragen bij het UWV. De Ziektewet geldt dan als zogenaamd 'vangnet'. Deze uitkering duurt uiterlijk tot uw werknemer 104 weken ziek is. Een veel voorkomende vangnetregeling is de no-riskpolis.
Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. De IVA kunt u krijgen als u niet of bijna niet meer kunt werken. De WGA als u nu of in de toekomst nog wel (deels) kunt werken. Twijfelt u welke WIA-uitkering u heeft?
U heeft een WW-uitkering en bent ziek. U heeft een WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering en bent ziek. U bent vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet. U werkt door nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt en u wordt ziek.
Op het moment dat je uitkering stopt gaat er een vangnet van 5 jaar lopen. Als je na beëindiging van de uitkering binnen 5 jaar weer toegenomen arbeidsongeschikt wordt (vanwege dezelfde ziekteoorzaak) dan kun je opnieuw een herbeoordeling bij het UWV aanvragen om te bepalen of er weer recht bestaat op uitkering.
Als je volledig arbeidsongeschikt bent en de kans dat je nog herstelt erg klein is, krijg je een IVA-uitkering. Je krijgt dan een uitkering van 75 procent van je laatstverdiende loon.
Einde WIA-uitkering. Uw WGA-loongerelateerde uitkering stopt op de einddatum die UWV aan het begin heeft bepaald. Uw IVA-uitkering, WGA-loonaanvullingsuitkering of WGA-vervolguitkering stopt als u: beter wordt en met werken 65% of meer van uw oude loon kunt verdienen.
Voor wie is de no-riskpolis? De no-riskpolis geldt voor werknemers met een handicap of ziekte. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een werknemer met een WIA-, WAO- of Wajong-uitkering of aan de situatie waarin een WIA-uitkering per einde wachttijd is afgewezen. Per situatie gelden wel (vaak) andere voorwaarden.
De no-riskpolis geldt in sommige gevallen voor 5 jaar: wij betalen een Ziektewet-uitkering als de werknemer ziek wordt binnen 5 jaar vanaf de start van zijn dienstverband, of vanaf de toekenning van een WIA-uitkering. In bijzondere situaties kan uw werknemer een verlenging van nog eens 5 jaar aanvragen.
Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vraag het wel na bij uw werkgever of hij dit gedaan heeft.
U heeft maximaal 2 jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Maar uw Ziektewet-uitkering kan ook eerder stoppen. Bijvoorbeeld omdat u de AOW-leeftijd bereikt.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
In het doelgroepregister staan mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben vaak moeite een baan te vinden. Het gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Kabinet en werkgevers hebben afgesproken dat zij extra banen gaan maken voor mensen met een ziekte of handicap.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.
De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.
als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.