Onbetaald ouderschapsverlof Na de eerste 9 weken is de rest van het ouderschapsverlof onbetaald verlof. U krijgt geen salaris over de uren die u opneemt. En u bouwt geen vakantiedagen op over deze uren.
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
Ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof: 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en 17 weken onbetaald ouderschapsverlof.
Onbetaald verlof
In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie. Opnemen van onbetaald verlof kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen, pensioen en vakantiedagen.
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan je gebruik kan maken als je kinderen hebt onder de 8 jaar. Sinds augustus 2022 wordt je salaris voor deze uren deels doorbetaald. Dit verlof geeft je de kans om meer tijd met je gezin door te brengen.
Het nadeel van ouderschapsverlof is onder andere dat je maandelijks minder inkomsten ontvangt. Tot augustus 2022 zijn alle opgenomen uren voor je eigen rekening. De uren worden letterlijk van je salaris ingehouden. Hoeveel je minder zal verdienen, hangt dus af van je uurloon.
Betaald ouderschapsverlof
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. Over deze 9 weken ouderschapsverlof bouw je wel vakantiedagen op, maar geen pensioen. Hier kunnen nadere afspraken over staan in je cao.
Afhankelijk of je jouw onbetaald verlof in voltijd of deeltijd opneemt krijg je minder of geen inkomen. Daarnaast kan het onbetaald verlof ook invloed hebben op jouw eindejaarsuitkering of andere bonussen.
Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV. Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantie op. De rest van het wettelijke ouderschapsverlofrecht is onbetaald.Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op.
Onbetaald verlof en ziekte
Bij ziekte tijdens onbetaald verlof krijg je dus geen loon of uitkering. Je kunt je verlof eerder afbreken door je ziekte.
Vanaf augustus 2022 heeft iedere ouder recht op zowel betaald als onbetaald ouderschapsverlof. De regels zijn lastig, hoe zit het precies? In 1997 is de wettelijke regeling voor ouderschapsverlof van kracht geworden.
Het ouderschapsverlof wordt door UWV betaald en de werknemer krijgt 70% van het loon (tot maximaal het maximum dagloon). Als het gaat om dit betaalde ouderschapsverlof, dan loopt de opbouw van vakantiedagen voor 100% door. Dat geldt in elk geval voor de wettelijke vakantiedagen.
Bij onbetaald ouderschapsverlof hebben jouw vrije dagen geen invloed op je aantal vakantiedagen. Voor het betaald ouderschapsverlof worden de vakantiedagen in mindering gebracht volgens het regime dat je werkt.
Na de bevalling wil uw werknemer misschien tijdelijk minder werken. Tot het kind 8 jaar is, heeft zij recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit is een verlof van maximaal 26 keer het aantal uren van haar werkweek. Uw werknemer kan het onbetaalde ouderschapsverlof flexibel opnemen.
Als je ziek tijdens je ouderschapsverlof, loopt het verlof door zoals je het met je werkgever hebt afgesproken. Behalve als je het ouderschapsverlof onderbreekt of stopzet. Je ziekte geldt als een onvoorziene omstandigheid.
Antwoord: Ouderschapsverlof is vergelijkbaar met “BAPO”. Ook hier houden we in de uurloonberekening geen rekening met een verlaging van het salaris en een verlaging van het aantal uren omdat deze verlagingen procentueel niet gelijk zijn.
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof. Presteert de werknemer nog wel deeltijds, dan dien je die gewerkte uren uiteraard wel te betalen.
Vanaf 2 augustus 2022 heeft u de eerste 9 weken van uw ouderschapsverlof recht op betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan maximaal 9 weken 70% van uw dagloon of van het maximumdagloon. Soms vult uw werkgever uw dagloon aan tot 100%. Dit staat in uw contract of cao.
De bruto-uitkering betaald ouderschapsverlof per dag is 70% van deze grondslag. We vermenigvuldigen de bruto-uitkering per dag met 5 (dit is het aantal werkdagen per week). De uitkomst is uw bruto-uitkering voor 1 werkweek.
Ontslagverbod. Je mag je werknemer niet ontslaan vanwege een schorsing van de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst (of een vermindering van zijn arbeidsprestaties) in het kader van een thematisch verlof, zoals ouderschapsverlof. Dit is niet nieuw.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen.
Regelgeving voor ontslag tijdens onbetaald verlof
Een medewerker kun je niet zomaar ontslaan tijdens de verlofperiode. De arbeidsovereenkomst loopt (in de meeste gevallen) gewoon door.
Hierdoor mag je tijdelijk minder werken zolang je kind jonger is dan acht jaar. Dit om meer bij je kind te zijn. Voor elke ouder is dit maximaal 26 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Werk je fulltime, dan heb je als werknemer recht op 26 x 40 uur ouderschapsverlof.
Hoe zit het met ouderschapsverlof als vader? Ouderschapsverlof werkt voor zowel vaders als moeders exact hetzelfde. Als je aan de voorwaarden voldoet heb je recht op 26 keer je aantal wekelijkse werkuren onbetaald ouderschapsverlof.Waaarvan 9 weken betaald ( 70 procent van je uurloon).
Wettelijk is er niets geregeld over het opnemen van ouderschapsverlof en feestdagen. Als je als medewerker op een vaste dag in de week ouderschapsverlof opneemt en dit een feestdag is, dan schuift het ouderschapsverlof in beginsel niet op.