Plaats je moedermelk zo snel mogelijk na het afkolven in de koelkast. Bewaar je melk in schone moedermelkflesjes of bewaarzakjes die zijn gemaakt van BPA-vrije materialen.
Moedermelk is net als andere voedingsmiddelen aantrekkelijk voor bacteriën. Uniek voor moedermelk is echter dat het allerlei antistoffen bevat die snelle vermeerdering van ongewenste bacteriën tegengaan. Wordt de melk binnen tien uur na het afkolven gebruikt, dan kan de melk buiten de koelkast bewaard worden.
Hoe langzamer je de melk opwarmt, hoe beter de eigenschappen van de moedermelk bewaard blijven. In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt.
Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Koeltasje van Medela in een zwarte uitvoering. Bevat 1 voorgevormd koelelement en 4 Medela flessen van 150 ml. Flessen afgekolfde moedermelk kan je het best bewaren in een klein, goed geisoleerd koeltasje wanneer je borstvoeding geeft, kolft en werkt! De moedermelk kan in deze koeltas 24 uur koel blijven.
Moedermelk mag je niet opnieuw opwarmen of opnieuw invriezen. Gooi restjes opgewarmde moedermelk weg.
Gekoelde moedermelk kan verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water wordt geleidelijk verhoogd tot de melk de juiste temperatuur bereikt.
Kun je moedermelk opnieuw opwarmen? Het korte antwoord is 'nee'. Moedermelk opnieuw opwarmen kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën in de melk. Voed de baby onmiddellijk na het opwarmen van de melk, want opgewarmde moedermelk is niet lang houdbaar.
Zorg dat de koelkast op 4 °C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed. Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig!
Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit. Als moedermelk een tijdje heeft gestaan ziet zij er gelaagd uit omdat het melkvet boven komt drijven. Ook bij ingevroren melk zijn vaak laagjes te zien. Als je de melk schudt krijgt zij weer de normale verschijningsvorm.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding. Meer dan één liter drinken baby's bijna nooit.
Neem ook een flesje koud water mee zodat je te heet water daarmee kunt mengen en je je kindje de flesvoeding op de juiste temperatuur kunt geven. Tip: bij de meeste benzinestations en wegrestaurants staat een magnetron zodat je de inhoud van een flesje gekolfde moedermelk of flesvoeding kunt verwarmen.
Test na het opwarmen of de melk niet te warm is voor je kindje. Dit kan je doen door een druppel melk op de binnenkant van je pols te laten vallen. Heeft je baby niet alles opgedronken? Bewaar de ontdooide of opgewarmde restjes melk dan niet, maar gooi deze weg.
Maak zeep van restjes moedermelk
Dat moedermelk goed is voor baby's weten we allemaal. Maar wist je dat er in moedermelk ook een stoffen zitten die kunnen helpen bij uitwendige kwaaltjes bij jou of anderen? Maak van een restje moedermelk bijvoorbeeld stuk zeep.
Teveel moedermelk? Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Hierbij is het handig om te weten dat je in principe niet te veel moedermelk kan geven. Je kindje zal namelijk de hoeveelheid drinken die hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt.
Hoe langzamer je de melk opwarmt, hoe beter de eigenschappen van de moedermelk bewaard blijven. In de magnetron gaat het sneller dan in een flessenwarmer. Als je de magnetron gebruikt, verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt.
De flessenkoeltas van Medela is de favoriete keuze van moeders om moedermelk onderweg koel te houden. Deze koeltas en flessenset van Medela is geschikt om je moedermelk van je werk mee naar huis te nemen.
Voor het bewaren van moedermelk kun je de volgende richtlijnen aanhouden: verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (19-22 graden): 5 uur. verse afgekolfde melk op kamertemperatuur (23-26 graden): 4 uur. verse afgekolfde melk in de koelkast (4 graden): 6 à 8 dagen.
Hangende borsten na zwangerschap verwijst naar het verslappen en hangen van de borsten als gevolg van zwangerschap en borstvoeding. Door hormonale veranderingen en het groeien en slinken van de melkklieren kunnen de borsten hun stevigheid verliezen en gaan hangen.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Blauwe moedermelk of melk die transparant is, is vaak de voormelk die uit de borst komt als de moeder net begint met voeden. Schrik niet als moedermelk opeens een groenige kleur heeft. Wat de moeder eet, heeft invloed op de kleur van de melk.