De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Er zijn verschillende diktes leidingisolatie beschikbaar tussen de 9 en 35 millimeter. Meet dit eerst op voordat u leidingisolatie koopt! Hoe dikker de isolatie, hoe meer u bespaart. Zelfklevende leidingisolatie van 12mm dik is al verkrijgbaar voor €1,80 per meter.
Er zijn twee types buisisolatie: één met en één zonder sluiting. Het type met sluiting heeft een plakrand en werkt makkelijker, maar is iets duurder. Met buisisolatie zonder plakrand ben je goedkoper uit, maar daarbij moet je wel zelf alle naden dicht tapen. Je hebt hier speciale buis isolatietape voor.
De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding: deze zorgt ervoor dat er warm water naar uw radiatoren gaat, wanneer deze eerst door een koude ruimte gaat verliest deze al een deel van zijn warmte.
In het kader van de anti legionella is het juist niet aan te raden de koude waterleiding te isoleren. legionella komt juist het meeste voor in de koudwater leiding, en een geïsoleerde koudwater leiding die stil staat, dat is juist een mooie broed bron voor het legionella bacterie.
Uit vele onderzoeken en testen blijkt dat leidingisolatie zinvol helpt tegen warmteverlies. Buisisolatie bespaart tot ongeveer 2 euro per meter per jaar (dat is 3 m³ gas). Als je weet dat buisisolatie ongeveer 1 tot 2 euro per meter kost, is het duidelijk dat dit een hele slimme en rendabele investering is.
Vooral de leidingen die door koude ruimtes lopen verliezen veel energie. Om toch te kunnen voldoen aan de warmtebehoefte op de gewenste plek moet de cv-ketel extra hard stoken om de ruimte op temperatuur te krijgen. Door isolatie om de verwarmingsbuizen te plaatsen voorkomt u veel warmteverlies.
Binnenriolering systemen kunnen thermisch en akoestisch worden na-geïsoleerd met behulp van op maat gemaakte materialen. Voor buizen gebruik je buisisolatie en sluitstrips, voor bochten, t-stukken en andere overgangen maak je met behulp van isolatieplaten en isolerende tape de isolatie zelf op maat.
Verwarmingsbuizen isoleren: stap voor stap
Snijd met de verstekbak bij twee uiteinden van de buisisolatie een hoek van 45° af. Schuif nu deze uiteinden van de buisisolatie bij de bocht vlak aansluitend tegen elkaar en plak de stootnaad met buisisolatietape dicht.
Buisisolatie wordt gebruikt voor het isoleren van leidingen (leidingwerk en buizen). Buisisolatie wordt om het leidingwerk geplaatst en middels een plakstrip dicht gemaakt. Het is een makkelijk te plaatsen isolatiemateriaal waarmee u ook meteen energie bespaart.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Deze holle isolatie buizen zijn gemaakt van polyetheenschuim en voorzien van een handig kliksysteem. Hierdoor schuif je de buisisolatie gemakkelijk om je leidingen heen. Plak de naad dicht met ductape of lijm de naden aan elkaar zodat de buizen niet kunnen verschuiven.
Bandagefolie is een dunne, sterke folie die bijna geen warmte uitstraalt. De folie kan je makkelijk om buizen wikkelen of in stroken plakken. Hiermee wordt de warmte uitstraling van de buizen voor 95% tegengehouden.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Een waterleiding wordt vaak geïsoleerd om condensvorming en vorstschade tegen te gaan. Het is nuttig om dit te doen, zeker als het een leiding buiten betreft want waterschade kan voor heel veel problemen zorgen.
Isoleer de onderkant van je vloer. Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol.
Oorzaken van het geluid in de afvoer
Het kan zijn dat de liggende leiding doorgezakt is. Deze leiding bevindt zich beneden de woning en kan vol water gaan staan. Hierdoor kan de ontluchting vanaf het dak, de ontspanningsleiding, niet goed doen wat deze hoort te doen.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol isolatie absorbeert geluid en vermindert geluidstrillingen. Het toepassen van steenwol isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt voor een effectieve geluidsisolatie.
Je kan je vloer op twee manieren na-isoleren: langs de onderkant of langs de bovenkant. Langs de onderkant is de gemakkelijkste oplossing. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Wanneer een woning geen (kruip)kelder heeft bijvoorbeeld, kan je je vloer enkel isoleren langs de bovenkant.
Bij een radiator met één plaat is het beter om geen radiatorfolie aan de radiator plakken. Bevestig de radiatorfolie in dit geval aan de muur, omdat je anders de plaat inpakt en hierdoor de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte beperkt.
U kunt simpelweg de verwarmingsbuizen lichtjes opschuren en daarna 2 maal verven met latex muurverf. Het beste is om de oude of nieuwe verwarmingsbuizen eerst te voorzien van een grondverf.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.