Welke groenten en fruit worden gezien als typisch Nederlands? De oer-Hollandse aardappel voert de lijst aan met 55 procent, daarna volgt boerenkool met 21 procent. Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
De grootste akkerbouwgewassen zijn aardappel, graan, suikerbieten en uien. Daarnaast worden er verschillende groenten verbouwd zoals doperwtjes, spinazie, worteltjes en diverse soorten kool. Ook worden er grondstoffen voor de industrie geteeld zoals cichorei, maanzaad en vlas..
Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado.
Nederland haalt veel groenten en fruit uit andere landen. Zoals tomaten, uien, bananen en sinaasappels. Voor de import hiervan zijn verschillende regels en eisen.
Nederlanders eten drie keer per week aardappels
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Fries Suikerbrood
Een Friese specialiteit, die bij veel mensen zo in de smaak valt, dat veel bakkers in het land suikerbrood zijn gaan bakken.
Drop wordt gezien als 'typisch Nederlands', als een kenmerkende vorm voor Nederlandse identiteit. Maar waarom? Drop wordt ook elders gegeten, en de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, waarvan de wortels het zwarte snoepje zijn kenmerkende smaak geven, is geen inheemse plant in Noordwest-Europa.
De belangrijkste bestemmingen van de Nederlandse vleesexport zijn Duitsland (vooral kalfs- en rundvlees), Verenigd Koninkrijk (vooral pluimveevlees) en China (voor het overgrote deel varkensvlees).
De top 5 meest verkochte groenten zijn:
Komkommer. Ui. Paprika. Bloemkool.
In totaal komt er jaarlijks 8 miljoen ton verse groenten fruit in Nederland binnen en gaat er 11 miljoen ton het land uit. Van de verse groenten en fruit die Nederland binnenkomt, is nog geen 20% bestemd voor de binnenlandse markt.
In Nederland komen groente uit de volle grond, uit de plastictunnel, uit de onverwarmde of uit de verwarmde kas. Ook wordt een deel geïmporteerd. Op verse en verpakte groente moet verplicht het land van herkomst staan.
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Belgische eetcultuur
Frieten, chocolade, wafels en bier zijn iconische elementen van de Belgische keuken. Daarnaast zijn er ook regionale specialiteiten zoals mosselen met friet, stoofvlees met bier en Luikse wafels.