Soep zoals Unox Soep in Zak Erwtensoep 4 Porties 1,2 l is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Zak Erwtensoep 4 Porties 1,2 l kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Unox Biologische erwtensoep is het minst zout. In veel soepen zit meer dan 2 gram zout per 250 ml, terwijl het advies van de Gezondheidsraad is om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. De soepen bevatten daarnaast ook behoorlijk wat verzadigd vet.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Een zakje van deze heerlijke Cup-a-Soup Erwt bevat 77 calorieën per mok.
Erwtensoep bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B en C en daarnaast mineralen als fosfor, kalium en magnesium. Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel.
Erwten zitten boordevol voedingsvezels en eiwit: hierdoor verzadigd de soep goed en is het ook nog eens hartstikke goed voor je darmen. Daarnaast bevat erwtensoep nog veel meer verse groenten vol met vitaminen en mineralen.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
En ook dit ingrediënt van de erwtensoep blijkt hartstikke gezond te zijn. Er zit veel vitamine C in en het bevat ook een aanzienlijke dosis vitamine K. Daarnaast draagt de knolselderij ook weer toe aan de hoeveelheid voedingsvezels in de soep, die goed zijn voor je stoelgang én je langer een vol gevoel geven.
**1 portie = 1 kom = 250 ml (verpakking bevat ruim 3 porties).
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de suikerafdeling is blik de verrassende winnaar: met een gram minder suiker per 100 milliliter dan een brik en twee voor een zak soep, kan dat al flink doortellen. Dat wil zeggen dat je verhoudingsgewijs al snel een lepel suiker extra in je mond steekt door een zak soep te eten.
Bij erwtensoep wordt er vaak een snee rogge-, volkoren- of meergranenbrood met mosterd en katenspek gegeten. Dat brood is niet alleen lekker als bijgerecht, maar ook nog eens handig tijdens het bereiden van de soep.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Is kant-en-klare soep ook gezond? Aan kant-en-klare soepen uit zak of blik wordt vaak extra zout, suiker en/of room toegevoegd. Ook kom je regelmatig bewerkt vlees tegen in kant-en-klare soepen. Denk bijvoorbeeld aan erwtensoep met rookworst of tomatensoep met gehaktballen.
OSS - Tomatensoep van het Osse Unox en het Veghelse Jumbo komen slecht uit de test van onderzoeksbureau Questionmark. De soepen zouden veel meer zout bevatten dan het Voedingscentrum gezond acht. De tomatensoep in blik van Unox deed het het slechtste: deze soep bevat 0,88 gram zout per 100 milliliter.
Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groentes die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien. Schep een bakje niet te vol: vloeistof zet nog uit in de vriezer.
In Nederland dateert het eerste bekende recept voor erwtensoep uit het begin van de zestiende eeuw. Naast spliterwten vormen ook wortel, prei, ui en aardappel de ingrediënten voor deze soep. De aardappelen zorgen ervoor dat de snert dik wordt, want deze vallen tijdens het kookproces uit elkaar.
- Liever geen soepen die een maaltijd vervangen, zoals erwtensoep en bonensoep. Deze zijn zwaarder verteerbaar.
Heerlijk tijdens de koude wintermaanden. De rijkgevulde Hollandse erwtensoep wordt geserveerd met rookworst en spek. Met 650 gram is dit een echte (winterse) maaltijdsoep.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Ouderwetse erwtensoep maken
Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.