Het verschil tussen een UV-lamp en een LED-lamp is minimaal, want ze geven beide UV-licht af. Het verschil zit 'm erin dat de UV-lamp het licht via een fluorescentielamp uitzendt en de LED-lamp het licht via een Light-Emitting Diodes.
Geeft de lamp helemaal geen warmte af maar heeft hij wel een bolvorm, dan heb je een ledlamp. Als de lamp helder glas heeft kan je, als de lamp uit staat, gele vlakjes zien op de plaats waar het licht uit komt.
Een ledlamp is dus een lamp met verschillende lichtuitstralende diodes. De term “UV” verwijst naar een type ultraviolette stralen die niet zichtbaar zijn voor het menselijke oog en die een golflengte hebben tussen 100 nm en 400 nm. Dit betekent dat het vergelijken van een “UV-lamp” met een “Ledlamp” niet reëel is.
Led-verlichting geeft geen infrarode of ultraviolette straling af, met uitzondering van led's waar het wit licht wordt verkregen met behulp van UV licht. Blauwe en koud witte led-lampen stralen relatief veel blauw licht uit, wat een gezondheidsrisico kan inhouden (“blauw lichtschade”).
Ultraviolette straling komt niet alleen van buiten, maar ook van binnen, uit lampen. Zelfs de lichtgevende bordjes die de nooduitgang wijzen, zenden ultraviolette straling uit. De ultraviolette straling die gloeilampen en led-lampen verspreiden, is van een acceptabel niveau.
Gelukkig hebben gerenommeerde UV-experts duidelijkheid verschaft. Deze studies tonen aan dat zowel LED-stijl als TL-stijl UV-nagellampen veilig zijn zoals gebruikt in nagelsalons.
UV stralen kan men opdelen in 3 types naargelang de frequentie. Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
Ijsbad De kou kan jouw nagels heel gemakkelijk laten drogen. Wat je nodig hebt is een kom, water en een flinke schep ijs. Steek je vingers in het water en hou ze hier een kwartier in. Moet je dus wel een beetje kou-bestendig zijn, want hoe korter je je handen in het ijswater houdt, hoe minder goed ze opdrogen.
Ultraviolette en infrarode straling zijn niet zichtbaar.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een lichtlamp? Zorg voor een daglichtlamp met voldoende lichtsterkte (ten minste 2000 lux op 50 centimeter afstand), zodat je zeker weet dat de daglichtlamp het beste effect heeft. Het is vooral heel belangrijk dat je geen UV-lamp koopt.
Ledlampen met CCFL kunnen zowel ledgels als uv-gels uitharden. Ledlampen zonder CCFL kunnen dus niet alle uv-gels uitharden, vraag daarom altijd aan je leverancier van uv-gel en gellak of het mogelijk is de gel uit te harden met een ledlamp.
Afhankelijk van het soort lamp en fabrikant gaat een lamp over het algemeen erg lang mee. Een goede ledlamp kan wel 3-5 jaar mee. De traditionele lampen die UV-nagellampen werden genoemd verliezen tijdens het werken hun sterkte, net zoals bij een zonnebank waarbij je de lampen eens in de 4-6 maanden moet vervangen.
Pink Gellac producten worden bij voorkeur uitgehard met een LED-lamp van 7-15 watt. Gellak versterkt en beschermt de nagels, maar is niet direct geschikt voor het verlengen van de nagels (m.u.v. Build It).
Een LED lamp gaat vele malen langer mee dan een gloeilamp. Een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 3000 branduren, terwijl een LED lamp 25.000 branduren mee gaat. Het rendement van een LED lamp zou op 50% liggen, wat dit verreweg de meest zuinige lamp maakt die op dit moment beschikbaar is.
Een LED lamp bevat een diode waar elektriciteit doorheen stroomt, die vervolgens wordt omgezet in licht.Een spaarlamp heeft niet zo'n diode, maar een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging en stoten ze energie uit, in de vorm van uv-straling.
Welke letter het label dan ook aangeeft, het gaat om de hoeveelheid licht die de lamp geeft in verhouding tot het energieverbruik. Zo zal een Ledlamp met een label F snel 8 tot 10 maal efficiënter zijn dan de ouderwetse gloei of halogeenlamp.
We hebben zonlicht nodig maar teveel zonlicht is niet goed. Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen.
Houd je vijver helder met een UV-lamp! Algen zijn verleden tijd door een krachtig UV-C filter. In de wintermaanden schakel je de lamp uit. Dan is het niet nodig om alles aan te hebben omdat er weinig algen zijn.
Hoewel de wetenschappers concludeerden dat de celbeschadiging zorgwekkend is, bewijst het volgens hen nog niet dat uv-lampen met zekerheid kanker veroorzaken. Cellen in een laboratorium zijn namelijk kwetsbaarder voor schade dan cellen op de hand van een persoon.
De zon straalt ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
Eigenlijk is het minimum vermogen wat je lamp moet hebben, 36W. Hiermee kun je de meeste gellak wel uitharden, maar voor sommige heb je een hoger wattage nodig. Een lamp waar je alles mee kan, is een 48W lamp. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de gellak meestal uithardt.
Blacklight, ook wel ultraviolet licht genoemd, is in feite geen licht. De lichtstralen zijn vrijwel niet zichtbaar voor het menselijk ook maar zorgen er wel voor dat UV gevoelige materialen en witte tinten oplichten in het donker. Blacklight wordt gebruikt voor o.a. neon party's.
Nageldrooglampen die worden gebruikt voor manicures kunnen kankerverwekkend zijn. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers van de University of California. In nagelsalons wordt veel gebruik gemaakt van uv-lampen om gel-nagellak te laten drogen. Die nagellak blijft langer zitten dan lak uit een potje.