Ze zijn geen echter geen familie van de zoete aardappel of de gewone aardappel. Aardpeer groeit net zoals aardappelen onder de grond.Ze zijn zoet en hebben een iets nootachtige smaak. Aardpeer is net zoals zoete en gewone aardappel een goede bron van koolhydraten en vezels.
Aardpeer of topinamboer
De aardpeer is duidelijk zoeter dan de aardappel en dat zal de peer in de naam wel verklaren. Overigens is aardpeer niet hetzelfde als zoete aardappel of bataat. Die naam bataat is via het Spaans duidelijk verwant aan het woord patat, maar dat is weer de gewone aardappel.
De aardpeer is een gezonde knol. Het bevat wat meer koolhydraten dan de meeste groenten, waardoor het ook wat meer energie geeft. Bovendien bevat de aardpeer goede hoeveelheden thiamine (vitamine B1), kalium en ijzer.
Aardperen smaak
Aardpeer is wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht nootachtige smaak. Aardperen combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Maar met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze ook prima samen.
Anders dan de aardappel zijn ze rauw goed te eten, ze zijn knapperig, sappig en zoet. De aardpeer werd aanvankelijk veel vaker in zoete gerechten gebruikt dan in hartige. Hij bevat, anders dan de aardappel, weinig zetmeel en veel korte koolhydraten op basis van fructose.
Passen aardperen in een koolhydraatarm dieet? Jazeker! Het is een tikkie misleidend… als je alléén kijkt naar de voedingswaarde van bijvoorbeeld dit aardpeer recept.
Was de aardpeer en borstel hem schoon. Kook hem vervolgens in de schil, want zo kun je de smaak het beste bewaren. Doe eventueel wat azijn of citroensap in het water tijdens het koken om eventuele verkleuring te voorkomen. Pel de aardpeer pas daarna.
Tip: schillen kan nogal een uitdaging zijn door de gekke, grillige vorm. Als je ze gaat koken, kun je het schillen prima na het koken doen; dan kun je de schil er gewoon met de hand af trekken. Lekker gemakkelijk! Na het schillen kun je de aardperen desgewenst snijden.
De aardpeer heeft een zoete, nootachtige smaak die soms wordt vergeleken met artisjok. Als ze heel vers zijn, kan je ze zelfs rauw eten en zijn ze brossig en krokant.
Aardpeer kan je beter niet invriezen, hierdoor verliest hij zijn structuur. Wel zou je er dan nog een lekkere soep van kunnen maken.
Als ze ze bij de (super)markt haalt en er niet direct mee aan de slag gaat, is het slim om de aardpeer te bewaren in de koelkast. Daar blijft hij slechts enkele dagen goed, dus koop deze knol niet te lang van tevoren.
Aardpeer bereiden & bewaren
Aardperen kunnen tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden. Om de smaak zo goed mogelijk te bewaren, kun je de aardpeer het beste in de schil koken (5-10 minuten). Doe wat azijn of citroensap in het water tijdens het koken om verkleuring te voorkomen.
De aardpeer is het knolvormige broertje van de zonnebloem. Het is geen gemakkelijke knol om te schillen maar hij is o zo lekker en zeer voedzaam. De Fransen kennen hem als 'topinambour' en onder die naam wordt hij hier ook weleens verkocht. Beschikbaar in de herfst en winter (november – februari).
Je kunt de knol van de aardpeer overal planten. Hoewel ze van zon en een goed doorlatende, vochtabsorberende grond houden, doen ze het ook prima in een meer schaduwrijke en drogere grondsoort.
Een plekje in de zon of halfschaduw is prima voor dit knolgewas. Meststoffen zijn niet nodig, de knol groeit erg snel. Aardperen kunnen in amper twee jaar tijd je hele tuin inpalmen als je niet tijdig ingrijpt. Zet ze dus op een plek waar ze ongestoord kunnen groeien.
Snijd de aardperen in stukken en leg ze in de ovenschaal samen met de ongepelde teentjes knoflook. Giet er wat olijfolie over en bestrooi met de rozemarijnzout en tijmblaadjes. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het in de hete oven. Rooster de aardperen ongeveer 45 minuten in de oven.
Je kunt aardpeer kweken in een grote pot met potgrond, maar hij levert een betere opbrengst in de volle grond. Helianthus tuberosus tolereert veel soorten grond, maar de knollen groeien het grootst als je wat compost door de grond mengt. Geef de planten in erg droge perioden water en laat ze niet uitdrogen.
De zachte, lichtzoete, aardse smaak van deze groente vraagt om een wijn met zachte, versmolten tannines met eveneens aardse toetsen, zoals pinot noir en grenache met enige flesrijping. In witte wijn zijn de mogelijkheden grenache blanc, chardonnay uit Zuid-Europa, vernaccia, arneis of pinot grigio uit Italië.
Aardperen kook je in de schil (5 tot 10 minuten). Zo blijft de smaak goed behouden. Om verkleuring te voorkomen kun voeg je citroen of azijn toe aan het water tijdens het koken. Na het koken kun je de aardperen, net als eieren, laten schrikken door ze onder koud water af te spoelen.
Aardperen kopen
Aardappelshop biedt deze knollen aan per 1KG, 5KG, 10KG of 15KG.
Een aardpeer wordt niet gezaaid maar als plantgoed in de grond gestopt. Net als aardappelen worden ze gepoot. De ideale periode is in het voorjaar vanaf februari of in het najaar vanaf november. Stop de wortelknollen, die 5 tot 7 centimeter groot zijn, op een diepte van 10 tot 15 centimeter.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 250 gram aardpeer per persoon.
Niet alle groenten passen binnen het keto dieet
Dit is waarom aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaken en bietjes niet goed binnen het keto dieet passen. Je moet ook goed oppassen met koolraap, knolselderij en uien. Je kan er maar kleine hoeveelheden van eten als je in ketose wilt blijven.