Voor meer smaak aan je groentesoep gebruik je een rijke bouillon, voldoende kruiden en bak je je groenten vooraf eerst aan. Extra smaakversterkers zijn tomatenpuree (bak dit mee met de groenten) of sojasaus.
Naast zout zijn de typische gedroogde kruiden zwarte peper (een klein beetje in soep is al genoeg), oregano, laurierblaadjes, tijm en salie (niet allemaal tegelijk). Verse kruiden kunnen peterselie, knoflook, ui en de selderij die je niet lekker vindt, bevatten.
Breng op smaak met kruiden
Breng soep op smaak met kruiden zoals tijm, rozemarijn, komijn, paprika of zwarte peper. Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
"Als je bouillon niet hartig genoeg is, probeer dan geroosterde ui, tomatenpuree, champignons, zeewier, sojasaus of miso toe te voegen. Deze ingrediënten voegen umami-smaak en diepte toe aan de bouillon," zegt ze. De keuze van het ingrediënt hangt echter af van het recept.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Zout en zwarte peper maken de basis compleet; probeer daarna wat Poultry Seasoning, of kijk naar onze Green Goddess Seasoning om het licht, helder en speels te houden. Als je aardappelen of zoete aardappelen aan je kippennoedelsoep toevoegt, raden we je aan om ze aan te vullen met cayennepeper.
Je kunt ook tomatenpuree of verse of gedroogde kruiden toevoegen, zoals oregano of tijm . Zetmeelrijke wortelgroenten zoals aardappel, pastinaak, rapen en koolraap geven body aan de soep en maken het tot een echte maaltijd in een kom. Het gebruik van een goede kwaliteit bouillon (of het zelf maken) verbetert de smaak van de soep.
Afhankelijk van uw smaakpalet kunt u uw soep op verschillende manieren op smaak brengen. Uienpoeder, knoflookpoeder, knoflookzout, Italiaanse kruiden, Mexicaanse kruiden (of andere culturen). Kook uw groenten ook niet te lang. Ze verliezen hun smaak en worden papperig als ze te lang worden gekookt.
Maak een flauwe soep op met eenvoudige voorraadkastproducten
Heb een soep die een beetje flauw en niet -opwindend is ?
Algemene dossiervoering. 1.1 SOEP – staat voor Subjectief (mening patiënt), Objectief (wat jij objectiveert), Evaluatie ((voorlopige) diagnose) en Plan ((voorlopig) beleid). Vul hier de anamnese volgens ALTIS* in inclusief de hulpvraag van de patiënt.
Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Traditionele groenten voor groentesoep zijn ui, prei, wortel, selderij, bleekselderij, paprika en bloemkool. Je kunt kiezen voor kant-en-klare soepgroente, maar groentesoep is juist perfect om restjes mee op te maken. Zo'n beetje alles wat over is in je groentela, kan erin.
Verse groentesoep is een gezonde keuze. Waarom? Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.
Tineke: “Voordat je een soep gaat maken maak je, wanneer je voldoende tijd hebt natuurlijk, je eigen bouillon. Naast de traditionele wortel, ui, prei en knolselderij past daar uitstekend een takje tijm, rozemarijn, laurierblad, platte peterselie, selderij of lavas in.
Peterselie is vrij klassiek. Ik hou ook van oregano, tijm, marjolein, salie, venkel, komijn, dragon en koriander (niet allemaal in dezelfde soep - kies er 1 of 2).
Bij een onderzoek waarbij 60 mannen en vrouwen met een gezond gewicht een kop groentesoep voorgeschoteld kregen voor de maaltijd bleken zij 20% minder calorieën te eten tijdens de totale maaltijd (dus inclusief de soep!).
Ik gebruik spicy V8 juice als onderdeel van de basis, je kunt ook salsa, taco kruiden, chilipepers, chipotle pepers of spaghetti saus toevoegen. Ik voeg ook bouillon of bottenbouillon toe in plaats van water in al mijn soepen.
Groentensoep of groentesoep? Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Maïsbrood past goed bij groentesoep, net als knoflooktoast en stokbrood . Gegrilde kaassandwiches passen er ook goed bij. Groentesoep is een maaltijd of gang op zichzelf, het enige dat het nodig heeft is wat goed knapperig brood, maar 'soep & een sandwich' is een andere populaire lunchoptie.
Vul een grote (soep)pan met 2,5 liter water en breng aan de kook. Doe 1 schenkel van 300 g in de pan samen met 3 groente bouillonblokjes. Draai het vuur laag en laat nu 3 uur (met deksel schuin op de pan) heel zachtjes koken.
Houd gemiddeld zo'n 50 gram vermicelli aan per 1 tot 1,5 liter soep. Let op: vermicelli neemt het water in zich op en wordt tijdens het koken groter.
De sopas is op zichzelf al vullend, maar ik maak het geheel nog lekkerder met puto, warme pandesal, zoute crackers en lekker brood voor een stevigere maaltijd.