Bij de evenaar is de straling van de zon het meest intensief, waardoor er veel warme, vochtige lucht opstijgt in de atmosfeer. Onderweg omhoog koelt de lucht af, waardoor hij het vocht loslaat als regen.
Zenitale regen of convectieve regen is regen die ontstaat door grote opwarming door zonnestralen die loodrecht op het aardoppervlak vallen. Het verschijnsel doet zich vooral voor rond de evenaar.
De tropische zone ligt het dichtst bij de evenaar. In deze zone is de temperatuur het hele jaar hoog en het regent er meer dan in Nederland. Doordat het in de tropisch regenwoud altijd vochtig en warm is, groeien er talloze planten. Tussen de dichte begroeiing leven veel verschillende dieren.
Regenwouden vind je vooral op plaatsen waar het heel warm is. Door het warme klimaat verdampt het regenwater snel.De lucht is dus heel vochtig en dan gaat het weer opnieuw regenen. Het water wordt eigenlijk voortdurend rondgepompt: het valt naar beneden, het verdampt en stijgt op, en het valt weer naar beneden.
Kurkdroge lucht
Van nature zit er in Nederland ook veel waterdamp in de buitenlucht. Maar op veel andere plekken op aarde is de lucht juist kurkdroog. En dan kan het daar onmogelijk regenen.
Het koudste continent en de grootste woestijn op aarde waar per jaar net zo weinig sneeuw en regen valt als in de Sahara woestijn is Antarctica. Desondanks is het continent voor 99% bedekt met sneeuw en ijs.
In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden.
#2 Het Amazonewoud
Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
De grootste oorzaak van ontbossing is het plaats maken voor landbouw en veeteelt. Daarnaast wordt bos vernietigd voor bijvoorbeeld de aanleg van palmolieplantages, de papierindustrie en mijnbouw. Over de hele wereld verliezen dieren zo hun leefgebied.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
De evenaar is een denkbeeldige lijn op de aarde, in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. Deze lijn verdeelt de aarde in het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. De snelheid van de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootst en bedraagt maar liefst 1670 kilometer per uur!
Op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar precies recht boven de grond (in het zenit). Dat geldt overigens voor het gehele gebied tussen de beide keerkringen. Daarom is het op de evenaar over het algemeen warm en zijn er geen seizoenen. Wel kent men er vaak een natte en een droge tijd.
Er zijn 90 graden boven de evenaar op het noordelijk halfrond en negentig graden onder de evenaar op het zuidelijk halfrond. Nederland ligt op 51 graden noorderbreedte.
Als die zwaarte groot genoeg is, vallen de druppels naar beneden. Hoe langer ze in de wolk gehangen hebben, hoe groter ze zijn. Dat zorgt voor verschillende soorten regen. Officieel bestaan er drie soorten regen: stijgingsregen, stuwingsregen en frontale regen.
Ecuador, officieel de Republiek Ecuador, is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika.
Industriële landbouw
De omzetting van bossen in akkerland is de belangrijkste oorzaak van bosverlies. Volgens de FAO veroorzaakt dit minstens 50% van de wereldwijde ontbossing, voornamelijk voor de productie van palmolie en soja. Veeteelt en begrazing zijn verantwoordelijk voor bijna 40% van de wereldwijde ontbossing.
Met het verdwijnen van het regenwoud verliezen miljoenen dieren hun leefgebied, wordt de omgeving droger, verdwijnen inkomstenbronnen en draagt dit bij aan klimaatverandering. Nu al stoten delen van de Amazone meer CO2 uit dan ze kunnen opnemen.
De tropische regenwouden liggen vlak bij de evenaar. De zon staat er recht boven .Zonnestralen zijn nergens zo heet als op de evenaar.Het is er dus altijd warm.
Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland. Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt.
Taman Negara wordt ook wel als het oudste regenwoud van de wereld beschouwd en betekent letterlijk vertaald 'Nationaal Park'. Het is een uitgestrekt natuurgebied dat nog in zijn oorspronkelijke staat verkeerd en dat maakt het heel bijzonder.
Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.
In Nederland kennen we geen woestijn. Maar in Nederland (en ook over de grenzen met België en Duitsland) hebben we wel duinen, stranden en stuifzandvlakten die tot de verbeelding spreken. Aan de kust is het ontstaan van duinen en strand een eeuwenlang proces geweest.
Antarctica is een bijzonder droog continent: door de ijskoude lucht valt er in het centrale deel van het continent gemiddeld slechts vijf centimeter sneeuw per jaar – een ware poolwoestijn.
De Sahara is de grootste woestijn van de wereld en strekt zich uit over het overgrote deel van Noord-Afrika. Het gebied beslaat delen van Marokko, Mauretanië, Algerije, Libië, Niger, Egypte, Soedan en nog enkele landen.