Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Je kunt in ieder geval 'gratis' roamen in alle 27 landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (maar niet in het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, ...
Roaming uitzetten zorgt ervoor dat u controle krijgt over uw dataverbruik. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk over uw bundel heen gaat. Het overschrijden van uw databundel kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen.
Zolang je verbonden bent met een WiFi-netwerk en naar een andere app-gebruiker belt, is bellen via WhatsApp gratis. Heb je geen WiFi, dan kan je extra kosten oplopen voor de data die je tijdens je oproep verbruikt.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Die onbekende, buitenlandse provider maakt contact met je eigen provider, zodat jij waar je maar bent lekker met je mobiel kunt internetten. Dit heet data roaming.
Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 2 euro per gigabyte (exclusief btw).
Herstart je toestel meermaals zodra je in het buitenland bent. Probeer manueel verbinding te maken met de verschillende lokale netwerken via de instellingen van je toestel. Het ene netwerk kan een stabielere verbinding hebben dan het andere.
In 2017 werden de roamingkosten afgeschaft en daardoor hoef je binnen de Europese Unie (EU) niet extra te betalen voor bellen, internetten en sms'en. Blijf je binnen de EU, dan werkt je telefoon dus precies hetzelfde als in Nederland.
Vanaf 15 juni 2017 vervallen de roamingkosten in Europa en kun je genieten van je Nederlandse telefoonabonnement tijdens je vakantie in Spanje.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Staat data-roaming AAN op je toestel? Sommige toestellen hebben de optie EU-Internet, deze moet, hoe verwarrend ook, op UIT staan. Staat dit alles goed herstart dan je toestel en laat je toestel naar netwerken zoeken. Vergeet niet de wijzigingen in de APN instellingen op te slaan.
Verreweg de goedkoopste manier om te internetten in het buitenland is met de aanschaf van een lokale prepaid simkaart. Hiermee kun je namelijk internetten volgens lokaal tarief. Dat is handig als je ook veel moet bellen onderweg. Tip: zit je veel in het buitenland en koop je vaak een lokale simkaart?
Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon, om te bellen, sms'en of internetten? Dan bent u aan het roamen. In de Europese Unie (EU) betaalt u voor roaming hetzelfde als in Nederland.
Het hangt af van hoe je belt hoeveel data bellen via WhatsApp kost: WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.