Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar.
Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de 'verliescirkel' of de 'rouwcurve': van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting.
Een scheiding is een rouwproces en daar horen verschillende emoties bij. In het plaatje hierboven zie je dat je de volgende fases doormaakt: ontkenning, woede, verdriet en dieptepunt, acceptatie en nieuwe mogelijkheden. Meestal duurt deze periode met ups en downs zo'n twee jaar.
De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee. De gemiddelde duur van een depressie is ongeveer acht maanden.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem.
Bijna een derde van de gescheiden personen woont binnen een jaar al weer samen met een partner. woont bijna veertig procent ongehuwd samen. Mannen en vrouwen die alleen zijn komen te staan door de dood van hun partner, gaan beduidend minder snel een nieuwe relatie aan.
In het tweede of derde jaar komt je leven waarschijnlijk in een wat rustiger vaarwater terecht. Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar.
Soms wordt de scheiding ervaren als een trauma. Of je de scheiding als traumatisch ervaart of niet is afhankelijk van je temperament, van ervaringen in de partnerrelatie, van vroegere ervaringen met partnerrelaties en van de relatie met je ouders.
Kijk wat het van binnen met je doet. Probeer je gevoelens niet te verdoven met eten, drugs, alcohol of seks. Behalve dat het je alleen maar verder van jezelf verwijdert, is het ook risicovol gedrag. Je zult je er alleen maar slechter doorvoelen.
Woede en boosheid
Je voelt je verdrietig maar soms ook heel erg boos. Verdrietig omdat de relatie mislukt is, omdat jouw kinderen het misschien niet begrijpen of zelfs partij kiezen. Maar bij het rouwproces horen zeker gevoelens van boosheid en woede. Het is een natuurlijke reactie op een verlieservaring.
Een echtscheidingsprocedure tegenhouden kan niet. Wel kan je partner de procedure rekken. Zoals hierboven genoemd heeft je partner na het verzoek tot een echtscheiding zes weken de tijd om te reageren of een bezwaar aan te tekenen. Deze periode kan (ook zonder jouw toestemming) verlengd worden met nog eens vier weken.
Scheiden op tegenspraak
Komen je (ex-)partner en jij er niet samen uit, dan duurt de echtscheidingsprocedure aanzienlijk langer. Scheiden met twee advocaten (op tegenspraak) kan zelfs uitlopen tot een paar jaar. Niet alleen kost dit enorm veel tijd, ook de kosten lopen hierbij hoog op.
Wat zijn de gevolgen voor kinderen? 'Uit onderzoek blijkt dat kinderen er altijd last van hebben als hun ouders gaan scheiden. Ze kunnen een terugval laten zien op school, kunnen opstandig worden of zich juist terugtrekken. Ook kunnen ze fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn of buikpijn.
Gedrag narcist na relatiebreuk
Het is vooral erg onvoorspelbaar hoe een narcist reageert op een scheiding, dat maakt het daardoor erg lastig en zwaar voor jou. Je weet niet waar je aan toe bent en er wordt met je gevoelens gespeeld. Je moet dan erg stevig in je schoenen staan om daar weerstand tegen te bieden.
Wat zijn de vijf fasen van rouw? De genoemde fasen van rouw; Ontkenning, (onderdrukte) woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Zijn in 1969 beschreven door Elisabeth Kübler-Ross. Zij beschreef deze fasen toen ze werkzaam was als stervensbegeleider.
Wanneer je relatie uitgaat kom je vaak in een rouwproces terecht. Daar horen zes stadia bij: shock, ontkenning, depressie, boosheid, onderhandelen en acceptatie. De verwerking verloopt niet perse in deze volgorde. Je zal dagen hebben dat je jezelf prima voelt.
Zowel trouwen als scheiden doen we massaal in september. Iedere tweede vrijdag van september is dan ook uitgeroepen tot de 'Dag van de Scheiding'. Dit omdat in 1796 op deze dag de eerste scheiding in Nederland werd uitgesproken.
Liefdesverdriet is de pijn die je voelt nadat een relatie verbroken is of over een onbereikbare liefde. Je voelt je verdrietig en je vraagt je af hoe je leven verder moet zonder de ander. Ook loop je vaak rond met vragen.