Als een brandblaar kapot is gegaan, moet je deze zelf schoonhouden en de kapotte huid steriel wegknippen.Er blijft een open wond achter, deze bedek je met paraffine gaas en een pleister of verband. Zodra je brandblaar verdwenen is en de huid weer gesloten is, kun je overwegen om verder herstel te ondersteunen.
Raak een brandwond als het kan niet aan om de kans op een infectie klein te houden. Smeer geen zalf op brandwonden. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie.
Meestal koelen we een brandwond met zacht stromend lauw water of natte steriele doeken. De behandeling hangt af van de ernst van de brandwond. Als het nodig is, krijgt de patiënt pijnstilling of antibiotica.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
Koel de brandblaar minimaal 20 minuten met lauwwarm water. Pas hierbij op dat je de blaren niet kapot maakt. 2. Om een infectie te voorkomen, moet je de brandblaar afdekken met een kompres van steriel gaas.
Bij eerstegraads brandwonden is de kans op infectie dus klein en deze brandwonden afdekken zou het helingsproces alleen maar vertragen. U zou om de pijn te verlichten de wond licht kunnen insmeren met een brandwondengel en deze vervolgens af kunnen dekken met een steriel gaasje.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
4. Smeer niets op de brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium.
Sudocrem is een echte klassieker in Engeland en veel Engelse gezinnen hebben altijd wel een Sudocrem thuis liggen. Sudocrem Antiseptic Healing Cream heeft een milde formule die een verzachtende werking heeft op de huid. De crème voorkomt verdere infectie bij wonden en brandwonden en geneest tegelijkertijd de huid.
Genezing: binnen 14-21 dagen, weinig tot geen littekens. Bij een tweedegraads brandwond is te zien dat de huid is beschadigd. Er is een wond. De wond is roodachtig-wit, nat en erg pijnlijk.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Koel alleen de wond! Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional.
De huidcellen sterven af, wat een ontstekingsreactie uitlokt. Oppervlakkige brandwonden houd je eerst een aantal minuten onder koud water. Daarna smeer je er een genezende huidcrème of zalf tegen brandwonden op.
Op een kleine eerstegraads brandwond of oppervlakkige tweedegraads brandwond kun je wel een pleister plakken.
Is de brandwond rood en nat, met hele of kapotte blaren, gebruik dan vette gazen (vaseline-gazen). Deze kleven niet zo snel vast aan de wond en kunt u gemakkelijker verwijderen. Vervang de vette gazen iedere twee dagen.
✅ Als er sprake is van een open wond of van een blaar kunt u deze het beste afdekken met steriel verband. ✅ Zorg ervoor dat alleen de wond zelf gekoeld wordt. Voorkom onderkoeling van het slachtoffer door het slachtoffer te bedekken met een reddings(deken).
ALHYDRAN verlicht klachten door brandwonden:
Verkoelt de huid en verlicht jeuk. Maakt de huid soepel, vermindert het trekkende gevoel. Vermindert roodheid. Helpt de huid herstellen en littekenvorming voorkomen.
Online zag ik ergens de 'tip' om zinkzalf te gebruiken bij brandwondjes, maar dat is géén goed idee. Zeker niet als er nog warmte in de huid zit. De dikke crème sluit die warmte in waardoor de huid alleen maar meer beschadigt. Niet doen dus!
Wanneer je bijvoorbeeld kokend water in de keuken over je heen hebt gekregen doe je er goed aan om het verbrande lichaamsdeel meteen onder koud water te houden. Is er een groot gedeelte van je lichaam verbrand, dan kan het wellicht verstandig zijn om een koude douche te nemen.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Dr. Sonja Scholten: ''Op het terrein van wondbedekking adviseren we de brandwond af te dekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. De reden om juist plastic huishoudfolie te benoemen is dat het makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en het de pijn enigszins verlicht.
Koel de brandwonde af, maar NIET het slachtoffer!
Gebruik NOOIT koud water of ijsblokjes bij uitgebreide brandwonden bij kleine kinderen! Ga met het kind onder de douche om te voorkomen dat het dubbel getraumatiseerd raakt en te veel afkoelt (onderkoeling).Probeer 20 minuten onder de douche te blijven.
Na een aantal maanden wordt het litteken zachter, soepeler en dunner. De rode kleur verdwijnt langzaam en de huidpigmenten, die bij veel brandwonden verloren zijn gegaan, komen geleidelijk terug. Het litteken krijgt weer meer de kleur van uw normale, niet verbrande huid.
U mag onder de douche zeep en shampoo gebruiken. Na het voorzichtig afdrogen, met een schone handdoek, brengt u de nieuwe zalf en verband aan. De genezende huid moet meerdere malen per dag met ongeparfumeerde bodylotion of vitamine E-olie ingesmeerd worden.