De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31).
De meeste maanden in onze kalender hebben 30 of 31 dagen, maar februari heeft slechts 28 dagen, en in een schrikkeljaar 29. Dat heeft te maken met de stand van de zon, de winter en de ego's van een paar Romeinse keizers.
Maak van je handen een vuist.De knokkels staan voor de maanden met 31 dagen en de holtes tussen de knokkels zijn de maanden met 30 dagen.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.
De cyclus van de maan werd gebruikt om de hoeveelheid maanden per jaar vast te stellen.In een jaar voltooide de maan iets meer dan 12 cycli (van 29 of 30 dagen). De kalender bestond daarom uit twaalf maanden van 30 dagen en vijf losse dagen aan het eind van het jaar.
Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
In navolging van Julius Caesar hernoemde diens achterneef en opvolger Octavianus, de latere keizer Augustus, de maand sextilis tot augustus. Tevens verlengde hij die maand met één dag naar 31 dagen. Hij zou niet hebben willen onderdoen voor zijn voorganger, wiens maand juli ook 31 dagen telde.
Varia. In verband met de omschakeling van de zomertijd naar de wintertijd op de laatste zondag van deze maand duurt oktober in de Europese Unie een uur langer dan de andere maanden van 31 dagen. Hiermee is oktober de langste maand van het jaar.
Romeinse kalender
Quintilis, een maand die ter ere van Julius Caesar is hernoemd tot juli; Sextilis, een maand die ter ere van Imperator Caesar Augustus is hernoemd tot augustus.
Op het noordelijk halfrond van de aarde valt deze dag elk jaar rond 21 december en wordt hij winterpunt genoemd. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd; daar valt de kortste dag omstreeks 21 juni. Dit artikel beschrijft de kortste dag verder vanuit het gezichtspunt van het noordelijk halfrond.
Onder de maancyclus verstaan we de periode die de maan nodig heeft om in zijn geheel om de aarde heen te draaien. En daar doet de maan ongeveer 29,5 dagen over – vandaar ook de term 'maand'. Al draaiend rondom de aarde, reflecteert de maan het licht van de zon.
Maar: als de dag die bepalend is voor het einde van de termijn ontbreekt, dan wordt er afgerond naar beneden. Delen van een maand worden berekend naar een maand van 30 dagen.
De maand juli bevat in totaal 31 dagen. Daarmee is de maand juli een van de zeven maanden met dit aantal dagen. De zevende maand van het jaar wordt ook wel 'hooimaand' genoemd.
De meeste maanden van onze kalender hebben 30 of 31 dagen. Februari telt echter maar 28 dagen.
Sprokkelmaand is Oudnederlands
Zo noemden we de tweede maand in het jaar 'sprokkelmaand'. Over hoe dat woord ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Zo vierden de Germanen in de Romeinse tijd 'onzedelijke' en 'smerige' vruchtbaarheidsfeesten in februari.
Oudejaarsdag vindt elk jaar plaats op de laatste dag van het jaar: 31 december. De dag waarop Oudejaarsdag valt is elk jaar anders. In het overzicht hierboven ziet u op welke dag Ouderjaarsavond 2024 valt.
Numa Pompilius voegt twee maanden aan het jaar toe: januari en februari. De maand januari vernoemen de Romeinen naar de Romeinse god Janus. Deze god van het nieuwe begin heeft twee gezichten en kijkt twee richtingen uit.
De beroemde keizer Julius Caesar heeft ooit de kalender bedacht, eerst alleen 10 maanden en later 12 maanden met februari als laatste maand van het jaar!
Later werd januari de eerste maand van het jaar. Genoemd naar Janus, de god van doorgangen, poorten en in- en uitgangen, ook in de tijd. Algemener werd Janus wel gezien als god van alle begin, en van de overgang van oud naar nieuw.
Januari (ook wel: louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde.
Gaius Octavianus wordt Augustus
Hij was de eerste keizer van het Romeinse Rijk: Gaius Octavianus. In 27 voor Christus ontving hij de erenaam Augustus, dat 'verhevene' betekent. Octavianus won de machtsstrijd die volgde op de dood van Julius Caesar, 44 voor Christus.
De namen van de maanden komen uit de Romeinse tijd. Ze zijn genoemd naar goden, heersers en getallen. Bij de Romeinen liep het jaar van maart tot februari.
De naam april komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat "openen" betekent. Waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente. Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat 'tweede' betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo.
Om een baan rond de zon te maken heeft de aarde 365 dagen en 6 uur per dag nodig, een tropisch jaar. Daar komen we niet aan met 7 maanden van 31 dagen, 4 maanden van 30 dagen en 1 maand van 28 dagen. Om dat te compenseren hebben we eens in de 4 jaar (4 x 6 uur = 24 uur) een schrikkeldag.
Woordherkomst en -opbouw. Komt van het Latijnse mensis September (de zevende maand). Het Romeinse jaar begon oorspronkelijk met de maand maart, waardoor september dus de zevende maand was.