Je kunt het beste ademen door je neus. De neus zorgt ervoor dat de ingeademde lucht schoon, vochtig en verwarmd wordt. Er zijn kinderen (en volwassenen) die door hun mond ademhalen.
Door heel bewust door je neus adem te halen filter je niet alleen de lucht (wat al een belangrijke reden is) maar warm je ook de lucht op, krijg je automatisch de juiste hoeveelheid zuurstof binnen en zorg je voor de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen stikstofmonoxide.
Het is gezonder om niet via de mond te ademen omdat continu ademen via de mond op termijn verschillende nadelige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Als je via je mond ademt, zorgt dit ten eerste voor een droge mond en een droge mond leidt tot vieze geurtjes.
De meest efficiënte manier om te ademen is door de lucht naar beneden naar de buik te brengen. Terwijl het middenrif samentrekt, zet de buik uit om de longen met lucht te vullen. “Buikademhaling” is efficiënt omdat het de longen naar beneden trekt, waardoor negatieve druk in de borstkas ontstaat.
De haartjes in onze neus houden virussen tegen en snot vangt alles op.Als je door je mond ademt, heb je deze bescherming niet. Je kunt dus minder snel besmet raken met een virus wanneer je door je neus ademt. Nog een reden waarom neusademhaling zo gezond en nuttig is.
Eén van de oorzaken van snurken is ademen door je mond. Door deze dicht te tapen 'dwing' je jezelf om door je neus te ademen. Daarnaast zou het nog voordelen hebben zoals het voorkomen van een slechte adem, heesheid en 'brain fog' in de ochtend.
Veel mensen gebruiken een verkeerde manier van ademhalen. En hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Mogelijk hebben deze klachten te maken met je ademhaling. Geen klachten hebben, betekent trouwens niet dat je ademhaling in orde is.
Je neus heeft twee kleine gaatjes, die zijn gemaakt om weinig, maar net genoeg door te kunnen ademen. Ook heeft je neus veel andere functies, zoals het doden van bacteriën, virussen en het zuiveren en verwarmen van lucht."
Diep ademen heeft ook een mentaal effect
Net als je organen en spieren worden je hersenen tijdens de diepe ademhaling optimaal voorzien van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Dat is slechts het praktische stukje van het verhaal. Ook zorgt diep ademen voor de activering van het parasympatische zenuwstelsel.
Diepe ademhaling vermindert de zuurgraad van het lichaam en maakt het dus meer basisch. Stress maakt het lichaam ook zuurder. Dus goede ademhaling vermindert stress en zuurgraad. Misschien heb je dat zelf ook wel eens gemerkt, dat je al zo snel een rustgevend effect in je lichaam voelt wanneer je diep ademhaalt.
In het algemeen ademen de meeste mensen overdag dan ook door hun neus. Het kan echter geen kwaad om 's nachts door de mond te ademen en er is ook geen enkel bewijs dat ademen door de neus 's nachts gezonder zou zijn, aldus de somnoloog.
Slaap je met je mond open, dan komt het geluid via je mond naar buiten en snurk je zogenaamd door je mond. Maar als je met de mond dicht slaapt moet het geluid op een andere manier naar buiten. Dit gebeurt dan via de neus.
Word je altijd wakker met een droge mond, zere keel en je mond wagenwijd open? Dat is niet alleen oncomfortabel, maar ook slecht voor je gebit. Slapen met open mond zou even schadelijk zijn voor je gebit als frisdrank drinken net voor het slapengaan, blijkt uit nieuw onderzoek van een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland.
40-60 seconden -> Gemiddeld. Deze score verbetert over het algemeen snel met een focus op training van CO2-tolerantie. 60-80 seconden -> Geavanceerd. Je hebt een gezond longsysteem, goede motorische controle en relatief weinig stress.
Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
Normaal ademen
Herstel door 2-3 min normaal adem te halen.
'Gemiddeld kunnen mensen zowat één minuut de adem inhouden, een apneu doen in vaktaal. Maar sommigen gaan vlot naar vijf minuten. ' Je adem lang kunnen inhouden is voor een deel een kwestie van lichamelijke aanleg.
Minstens 10 procent van de gezonde mensen ademt verkeerd, vertelde adem- en ontspanningstherapeut Eveline Kempenaar onlangs in de Volkskrant.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Door diep in te ademen open en vul je alle longblaasjes opnieuw een verbeter je de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. Dat is de hoofdreden waarom we vanuit fysiologisch perspectief zuchten: het gezond houden van de longen. Vier à vijf keer per uur zuchten is een normale frequentie."
Een simpele manier om stress aan te pakken is met een rustige buikademhaling. Een rustige buikademhaling zorgt voor ontspanning. Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat de hoeveelheid kooldioxide in het bloed weer hoger wordt.
Stress heeft invloed op tanden en kiezen
Het is niet zo dat stress ervoor zorgt dat je gebit direct slechter wordt. Maar het kan er wel voor zorgen dat er eerder ontstekingen ontstaan. Met een slechte mondhygiëne lopen deze ontstekingen soms uit de hand. Door stress kun je in de slaap gaan tandenknarsen (bruxisme).
Dokters waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van mondtape. Er gebeurt van alles terwijl je slaapt. Volgens KNO-arts Erich Voigt heeft je lichaam 's nachts soms de behoefte om diep in te ademen en opgebouwde koolstofdioxide vrij te laten. Dit lichamelijke proces houd je tegen wanneer je mondtape gebruikt.