In een brooddoos Stop het eventueel eerst in een zak voor je 't in de brooddoos legt. Als je houdt van zacht brood, kiest je best voor een plastic zak, maar als je je brood krokant wilt houden, ga je beter voor een papieren exemplaar.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
In de regel kun je vers brood 2-4 dagen bewaren, maar het zal wel langzaam in kwaliteit afnemen en iets taaier worden. Let op: hoelang zelfgebakken brood goed blijft, verschilt per brood. Hoe meer water (of vocht) een brooddeeg bevat, hoe langer het mals en vers blijft.
Brood correct afkoelen is dus een noodzakelijk onderdeel van de broodproductie. Zonder afkoeling wordt een brood trouwens sneller oudbakken. Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Als je het brood uit de oven haalt, bakt de waterdamp in het deeg het brood verder af.Als je de stoom laat ontsnappen, wordt het brood droger. Laat het dus volledig afkoelen voor je het aansnijdt. Zelfgebakken brood wordt bovendien sneller oud dan dat uit de winkel waardoor het ook sneller kruimelig wordt.
Iets zuurs (of dat nu azijn of citroensap of vit c) is, vergroot de elasticiteit van het deeg en neutraliseert de gistsmaak. De azijn proef je niet, het is ook echt maar een heel klein beetje azijn (6 gram op 500 gram meel).
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
De eerste tip: bewaar je brood absoluut niet in de koelkast! Dit zorgt er namelijk voor dat je brood sneller uitdroogt omdat het zetmeel in je brood water oplost onder 5 graden. Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken).
Draai het brood liever opzij. Dan duw je het tijdens het snijden minder samen, krijg je minder kruimels en zijn de sneden altijd mooi van vorm. Volgens Sarah heb je een vaste hand en een vlotte snijbeweging nodig omdat het brood niet langer op de platte zijde ligt die het meest stabiliteit biedt.
Ook zelfgebakken brood kan je zeker en vast in de diepvries stoppen.
Brood invriezen:
Neem een vers brood, steek het in een plastic diepvrieszakje of laat het in de paraffine-broodzak, en vries het in. Ideaal voor je lunchpakket, is om kleinere porties in te vriezen. Haal het pakketje de avond voordien uit de diepvriezer, en laat het op kamertemperatuur ontdooien.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.
Brood kan je het beste bewaren in een plastic zak, die je opbergt in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.
Wikkel het brood in plastic of aluminiumfolie.
Het werkt het best als je de papieren zak vervangt door een plastic zak of aluminiumfolie.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Het bakken van brood is goed voor de gezondheid. Als je zelf brood bakt, weet je precies wat erin zit en kun je gezonde en natuurlijke ingredienten gebruiken. Volkorenmeel is bijvoorbeeld rijker aan voedingsstoffen en bevat meer vezels dan witte bloem.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard. Dit werkt anders in bijvoorbeeld een plastic zak.
Het wordt afgeraden om ontdooid brood opnieuw in te vriezen. Het is niet schadelijk voor je gezondheid, maar de smaak kan wel achteruit gaan en het brood kan wat droger worden.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Maar na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van oud brood neemt overigens niet af. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen. Brood kun je circa 2 weken in de vriezer bewaren.
Het beste is dus om je brood te drogen in de oven, ongeveer 30 minuten op 90°C. En om energie te besparen, kan je het misschien doen terwijl je iets anders aan het klaarmaken bent in de oven! Een kleine tip: Kruid je paneermeel met paprika, roze peper of andere kruiden.
Hoe wordt ons brood luchtig gemaakt? Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen. Nog een truc is de microgolfoven gebruiken.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Probeer dit eens voor de broodtrommels van de kinderen: smeer en beleg 's avonds bevroren brood en leg dit in de broodtrommel, in de koelkast. Het resultaat: frisse en verse broodtrommeltjes, klaar om mee te geven naar school. Tijdwinst: 11 minuten.
De beste manier om zelfgebakken brood een krokante korst te geven, is je brood bakken in een Dutch Oven. De gietijzeren pot vangt het verdampte water uit het brood op en zet het om in stoom. Zet de lege pot in de oven terwijl deze opwarmt. Sprenkel wat water over je ongebakken brood.