Citroenzuur (Citric Acid) is een organisch zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten zoals de sinaasappel, citroen, mandarijn en limoen. In citroenen en limoenen vormt Citroenzuur zo'n 8% van het geheel. Maar deze zuur zit ook in andere voedingsmiddelen zoals bessen en enkele groeten als sla en tomaat.
Voorbeelden van voedingsmiddelen waar citroenzuur van nature in zit zijn citrusvruchten, exotische vruchten, bessen, enkele groenten als tomaten en sla, wijn, kaas en verschillende soorten brood. Maar citroenzuur wordt ook erg vaak toegevoegd aan producten.
Bij Natural Spices kun je citroenzuur in poeder online kopen. Het zuur is makkelijk oplosbaar in water. Je kunt het hulpmiddel in verschillende verpakkingsgrootten kopen. Zo kun je kiezen voor 1 kilo, 5 kilo of zelfs 25 kilo.
Zoals de naam al doet vermoeden, komt citroenzuur uit de vrucht citroen. Behalve in citroenen vinden we dit organische zuur ook in andere citrusvruchten. Denk aan limoen, kiwi, passievrucht en ananas. Verwar citroenzuur niet met citroensap, waarin het zuur in geringe mate voorkomt.
Citroenzuur is een ideaal middel tegen kalk. Zo kun je er prima de waterkoker mee ontkalken, maar ook de vaatwasser en wasmachine. En een groot voordeel is dat citroenzuur de rubbers niet aantast, wat azijn wel doet.
Dat citroenzuur heel goed kalk oplost in de badkamer is fijn maar dezelfde eigenschap is vernietigend voor je tanden. Geconcentreerd is het een wat bijtende stof.
Door middel van fermentatie van de Melasse ontstaat citraat. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Als je bij de citraat zuren zoals zwavelzuur toevoegt ontstaat er Citroenzuur.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Citroensap uit een flesje is veel sterker van smaak, en hier worden ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze middelen heeft jouw lichaam niet nodig. Als je deze middelen dan ook wilt vermijden is het beter om te kiezen voor verse citroenen.
ontkalk kranen en douchedeuren: maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het mengsel op wat je gaat ontkalken. Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna schoon.
Citroenzuur 50% is beschikbaar in 6l en 10l en heeft een houdbaarheid van 36 maanden.
Citroenzuur is een wit, korrelig poeder dat wordt geëxtraheerd uit het sap van citroen en andere zure vruchten (kruisbessen, citroenen, limoenen en ananas). De sterke, scherpe smaak van citroenzuur wordt gebruikt als smaakstof voor voedingsmiddelen.
350 gram citroenzuur per 12 liter water oplossen en een dagje laten staan (uiteraard wel tot aan 't randje vullen). Citroenzuur haalt u bij de drogist, kijk eerst in de verhouding na hoeveel u nodig heeft.
Littekens verminderen
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
Citroenzuur verhoogt de werking van enzymen, die de lever stimuleren en helpt bij het ontgiftigen. Citroen is rijk aan vitamine C, wat geweldig is om verkoudheid te bestrijden.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
Citroenzuur zorgt voor de zure smaak van een citroen. Het stofje geeft de citroen de zure smaak in je mond. Citroenzuur bevindt zich niet alleen in citroenen. Het zit ook in andere citrusvruchten, exotische vruchten, bessen, enkele groenten als tomaten en sla, wijn, kaas en verschillende soorten brood.
C) citroenzuur wordt gekocht citroensap. Ook hier gaan we uit dat een recept erom vraagt 15 gram citroenzuur toe te voegen. Door hoeveel sap uit een flesje moet je dat vervangen. We weten door onze metingen dat 1 gram sap 0,1 gram zuur bavat.
Citroenzuur wordt natuurlijk gebruikt om de zuurtegraad omhoog te brengen in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica en dat soort dingen. Het is ook een antistollingsmiddel bij het afnemen van bloed en wordt gebruikt bij het etsen van metalen. Maar de allerbelangrijkste toepassing is wel het oplossen van kalk en roest.
Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.