Een volwassen Acer Palmatum kan makkelijk een wortelgestel hebben van 3 meter breed en bijna een meter diep.
Het wortelgestel van een beetje Japanse Esdoorn kan al snel een omvang hebben van 1 meter diep tot 3 meter in de breedte. Al deze wortels kan je niet meer verplanten dus de Japanse esdoorn heeft tijd nodig om te herstellen.
Bij de esdoorn en de els is het wortelpakket vlak bij de stam zeer intensief ontwikkeld en het bestaat hier uit een mengsel van grove en fijne wortels. De grotere en langere wortels vertakken vanuit de stam- basis met sterke aanlopen, blijven echter relatief ondiep en lopen tot vele meters vanuit de stam door.
Ze zijn wel wat vorstgevoelig. De boom-in-wording houdt van een vochtige redelijk voedselrijke en luchtige bodem. Ze kunnen niet tegen overstroming. Wil je van je Esdoorn zaailingen af: zorg dan dat je ze zo snel mogelijk verwijderd, na twee jaar is het een stuk moeilijker ze te verwijderen.
Gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus L., is een veel aangeplante, maar ook in loofbossen te vinden en sinds de Middeleeuwen ingeburgerde boom uit de Zeepboomfamilie of Sapindaceae. Hij kan zichzelf goed verjongen door uit zaad op te groeien. Maar de bomen kunnen ook tot wel vijfhonderd jaar oud worden.
Bij het verwijderen van deze zaailingen, moet er ander gereedschap aan de pas komen. Vaak wordt hiervoor een steekschop gebruikt. Deze is scherp waardoor je de zaailingen er eenvoudig uit kunt steken. Wanneer er veel zaailingen staan is dit een flinke klus.
Het voorjaar is dus geen goed moment om een esdoorn te snoeien, omdat het bloeden de boom kan verzwakken. De boom wordt met name in kleine tuinen geknot, dit kan door de boom tot op een hoogte van bijvoorbeeld anderhalve meter terug te snoeien, dit moet tussen november en februari gebeuren.
Maak een zo groot mogelijk plantgat, vul dit met zachte turfgrond. Maak de grond goed vochtig en zet daar de Japanse esdoorn in. Duw de grond om de wortels stevig aan, zodat de plant goed rechtop blijft staan, ook bij wind en goed kan wortelen.
De uitgang -doorn is afgeleid van het Germaanse 'teer', dat zowel boom als hout betekent. Zo is ook het Engelse 'tree' van 'teer' afgeleid. 'Es' is een oud Germaans woord voor 'speer' en ook voor 'scherp'. De esdoorn is dus de boom met speren-hout, uit de tijd dat bomen genoemd werden naar de houttoepassing.
Groeisnelheid en kenmerken bladeren
De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van dertig tot soms veertig meter en groeit in het begin zeer snel. In de eerste drie, vier jaar kan met gemak al een hoogte van drie meter worden gehaald en daarna groet de esdoorn alleen maar sneller.
De gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) is een boom die van nature in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. In Nederland en België is hij sinds lang ingeburgerd en wordt hij tot 30 m hoog. Deze soort heeft stevige twijgen die dikke tegenoverstaande knoppen met bleekgroene knopschubben dragen.
Plant de boom in een licht-zure tot neutrale grond die vochtig maar goed gedraineerd is. Een te vochtige of te droge ondergrond kan zorgen voor bladschruft. Ze doen het echter goed in de meeste gronden. Bij het aanplanten doet u er goed aan compost of bodemverbeteraar in de grond te mengen.
Rode Esdoorn: De meest populaire sierboom
Let wel dat ze na 10 tot 20 jaar groot uitgroeien, meestal variërend van 6 tot 15 meter. In Amerika worden ze nog hoger. Deze boom heeft voldoende ruimte nodig voor zijn dicht en breed verspreide wortelsysteem.
Inheemse esdoorn (Acer)
Van de esdoorn (Acer) bestaan zo'n 120 soorten. In ons land komen de Spaanse aak (Acer campestre) en de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) voor, dit worden grote bomen. Uit Noord-Amerika, Japan en Korea komen prachtige soorten, vaak met een extra felle herfstkleur.
Hoe esdoorn snoeien
Neem liever enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg om zo de kroon uit te dunnen. Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon.
In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.
De zaden van de esdoorn worden ook wel 'helicopters' genoemd en vallen in het najaar wanneer de wind opsteekt. Door de wind kunnen deze zaden ver van de boom verwijderd terecht komen. Dit betekent dat niet enkel esdoorns in de weide zelf maar ook verder verwijderd van de weidegang een bedreiging kunnen vormen.
Vanaf € 37,80. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: De Gewone Esdoorn kan een vrij grote boom met een dichte kroon worden en biedt dan veel schaduw in uw tuin of op uw landgoed.
Het Latijnse woord acer betekent spits, scherp en heeft betrekking op de bladvorm. De Latijnse naam van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) betekent plataanachtige aak omdat de bladeren op die van de plataan lijken. De toevoeging campestre betekent die van het veld.
Een klein blijvende soort is Acer palmatum 'Crimson Queen'. Ook een kleiner soort met bijzonder blad is de Acer palmatum 'Wilson's Pink Dwarf'. Deze Japanse esdoorn heeft in het voorjaar roze uitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit.
Bij het aanplanten van japanse esdoorns kunt u het beste gebruik maken van luchtige turf met potgrond. Deze grond zal dan licht zuur zijn en zal goed waterdoorlatend zijn.
De esdoorn groeit het liefst in de halfschaduw, want in de felle zon kunnen de bladeren verbranden. De plant kan ook overleven tijdens de koude wintermaanden. Zorg er dan wel voor dat de kluit niet te vochtig wordt, dit kan voor schade zorgen. De plant vertoeft het liefst in een licht zure en humusrijke grond.
Het kan voorkomen dat de boom al meerdere toppen heeft ontwikkelt, en zo kan er dus een dubbele stam ontstaan. Dit kun je verhelpen door een van de twee toppen weg te halen. Snoei dus een top dicht tegen de stam weg, maar behoud wel de takkraag. Probeer de kroon van de esdoorn niet te beschadigen tijdens het snoeien.
Japanse esdoorn stekken & vermeerderen
Een Japanse esdoorn stekken is vrij eenvoudig. Stek bij voorkeur in het voorjaar. De stek kan zich dan het hele groeiseizoen ontwikkelen. Knip wat takjes van de struik en verwijder de onderste bladeren.
Kleiner houden is overigens geen enkel probleem. De bladeren worden, afhankelijk van de soort, tussen de 4 en 12 centimeter groot en hebben lange, spitse vingers. Ze zijn inheems in grote delen van Japan. Omdat ze relatief klein blijven groeien ze daar vaak op schaduwrijke plekken onder grotere bomen.