Hogescholen mogen je weigeren. Een hogeschool mag iemand weigeren voor een hbo-opleiding. Maar niet zomaar: daar moet de onderwijsinstelling wel een goede, wettelijk bepaalde reden voor hebben.
Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.
Door het toelatingsrecht voor het hbo en de universiteit heb je recht op toelating tot de studie of een eventuele andere studie. Is het 1 mei geweest en heb je je nog niet voor een studie aangemeld? Dan kan je geweigerd worden voor een studie.
Toelatingsrecht mbo is keuzerecht
Toelatingsrecht in het mbo betekent dat je de opleiding kunt kiezen die je graag wil. Opleidingen mogen je niet weigeren door selectie op hoge cijfers of motivatie, of op andere onduidelijke gronden. Dat gebeurde in het verleden wel en daarom is het toelatingsrecht ingevoerd.
De basisschool mag uw kind weigeren op de volgende gronden: De school is vol. De school kan niet voorzien in de ondersteuning die een leerling nodig heeft. Ouders accepteren de godsdienstige of levensbeschouwelijke richting van de school niet.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
Het schoolbestuur mag uw kind pas verwijderen als het een nieuwe school voor uw kind heeft gevonden. Voordat wordt besloten tot verwijdering, heeft de school ervoor gezorgd dat een andere school bereid is de leerling toe te laten.
Kan dat nog na 1 mei? Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan voor een hbo- of wo-opleiding? Dan mag een hogeschool of universiteit jouw aanmelding weigeren. Ze kunnen er ook voor kiezen om extra voorwaardes te stellen als ze je wel nog toelaten.
Toelatingseisen zijn de eisen die worden gesteld om aan een opleiding te mogen beginnen. Er zijn wettelijke toelatingseisen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal een havo- of mbo-4-diploma hebben voor het hbo en een vwo-diploma voor de universiteit.
U mag zich maximaal 3 keer aanmelden voor een bepaalde fixusopleiding. Dat betekent bijvoorbeeld dat u zich voor de opleiding psychologie (een fixusopleiding) over alle jaren en over alle instellingen maximaal 3 keer mag aanmelden.
Een hogeschool kan de toelating tot een bachelor-na-bacheloropleiding beperken tot afgestudeerden van een welbepaalde bacheloropleiding. Als je geen diploma van die bacheloropleiding hebt, kan de hogeschool je eventueel toelaten, als je met succes een voorbereidingsprogramma voltooit.
Toelating zonder juist diploma (colloquium doctum)
Een hogeschool of universiteit kan u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet het juiste diploma heeft. U moet voor deze manier van toelating 21 jaar of ouder zijn.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.
Wat biedt een gemotiveerd verslag? Een gemotiveerd verslag maakt ondersteuning vanuit buitengewoon onderwijs mogelijk. Een school voor gewoon onderwijs kan hiervoor beroep doen op de deskundigheid van het ondersteuningsnetwerk of van een specifieke school buitengewoon onderwijs.
Als een school vol zit, moet de school of de koepelorganisatie waar de school bij hoort een passende plek bieden aan uw kind. Het is niet verplicht om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. Een school kan een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten.
Moet mijn kind deelnemen aan onderwijsactiviteiten zoals schoolzwemmen en schoolreisjes? Uw kind moet meedoen aan activiteiten als schoolzwemmen, excursies en schoolreisjes als deze horen bij het lesprogramma.
Diploma's voor toelating hoger onderwijs
Leerlingen met een diploma mbo-4 of havo kunnen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen.
Echte alfa's willen vast geen werktuigbouwkunde of elektrotechniek studeren. Dan kunnen ze wiskunde wel laten vallen. Maar soms is het minder duidelijk welke deuren er dichtgaan. Voor commerciële economie heb je wél wiskunde nodig, voor business studies niet.
Wanneer jouw beoogde hbo opleiding een numerus-fixus heeft, dan dien jij je voor 15 januari al aan te melden via Studielink. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 hbo opleidingen met fixus aanmelden en bij Fysiotherapie en Mondzorgkunde zelfs maar voor 1.
Als het Bindend Studieadvies op het eind van het studiejaar niet gehaald is, dan is het tijd voor bezinning. De student moet zichzelf indringend afvragen waar dat nou door komt. Ik adviseer om niet zonder nadenken meteen weer aan een nieuwe opleiding te beginnen. De student moet zichzelf een 'adempauze' gunnen.
Switchen van hbo-opleiding na 1 september
Want overstappen naar een andere hbo-studie is soms mogelijk na 1 september. Soms, want of het kan bepaalt de hogeschool. Je hebt in ieder geval toestemming van de school nodig om na de start van het nieuwe studiejaar te beginnen met een hbo-opleiding.
Niet twee keer een bacheloropleiding
Je mag best twee bacheloropleidingen na elkaar doen. Voor je eerste bacheloropleiding krijg je die overheidssubsidie en betaal je 'maar' €2083,- per jaar collegegeld. Rond je de bacheloropleiding af en wil je nog een bacheloropleiding doen, dan krijg je die subsidie niet.
Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen. De school moet altijd goed onderbouwen of er voor aanleiding is.
De maximale duur van een schorsing is vijf dagen. Tijdens de schorsing loopt het onderwijs door en maakt de leerling de lesstof thuis of op een aparte locatie. De school kan bij herhaling van misdragingen of schorsingen besluiten de leerling te verwijderen.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.