Hoe pittig een chilipeper is wordt gemeten op de Scovilleschaal. Zo scoort een paprika slechts 0 tot 10 op die schaal, maar de piri-piri maar liefst 50.000 tot 100.000. Daarmee is de piri-piri pittiger dan de cayennepeper of de tabascopeper.
Een veelgebruikt piri piri mengsel bestaat uit een handgemalen melange van de Spaanse paprika, sel gris (Frans zeezout), piri-piripepers, oregano, gember, kardemom, knoflook en uiensnippers. In onze mix zijn de gember en kardemom vervangen door anijs- en venkelzaad en we hebben citroen toegevoegd in plaats van zout.
Naast de pepers heeft piri piri saus nog een belangrijk ingrediënt: gerookt paprikapoeder. Dit geeft de saus de kenmerkende rokerige smaak. In dit recept begin ik met het roosteren van de paprika's, ui, knoflook en rawits. Door dit te doen krijg je echt die lekkere smaak.
De 'piri-piri' in kip piri-piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam 'Afrikaanse Birds Eye'. De letterlijke vertaling van piri-piri is peper-peper.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Je kunt piri-piri kruidenmelange bij Natural Spices online bestellen in een verpakking van 500 gram, 1,5 kilo of 6 kilo. Alhoewel je de kruidenmelange ook als olie of saus kan kopen, zijn de gebruiksmogelijkheden daarvan beperkt.
Ingrediënten. 28% paprika, ui, 12% oregano, 12% knoflook, komijn, chili, venkelzaad, peterselie, anijszaad, cayennepeper, citroen. Bevat geen toegevoegd zout.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam. Het is een cultivar van de Capsicum, waartoe ook de lombok en de rawit behoren.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Chilipoeder is geen gemalen chilipeper, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).
Hoe te gebruiken? Gedroogde chilivlokken en chilipoeder kunnen in principe wel “rauw” gegeten worden, bijvoorbeeld in een dressing, maar meestal wordt het meegebakken of meegestoofd. Het kan gemaakt worden van allerlei soorten chilipeper en dus enorm in scherpte variëren.
Power, Pittig, Pikant: Pili Pili
Deze kruidige saus bestaat uit een mayo-achtige basis van 50% koolzaadolie die lekker op smaak gebracht werd met 1% puur gedroogd chilipoeder en chili-extract.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Uit eten in Portugal
Eten in een restaurant is in Portugal niet zo heel veel duurder dan zelf koken. Ook de Portugezen zelf gaan regelmatig uit eten. In veel restaurants kun je de prato do dia, het voordelige dagmenu, bestellen.