DOT staat voor: DBC's op weg naar Transparantie. Dit is de opvolger (een doorontwikkeling) van het DBC-systeem. Dit nieuwe systeem, DOT, wordt vanaf 1 januari 2012 ingevoerd voor de medisch specialistische zorg in Nederland. Dit betekent dat diverse elementen van het DBC-systeem blijven bestaan.
DOT (medische behandeling), afkorting voor "DBC's op weg naar Transparantie" DOT (motorfiets), een Brits historisch motorfietsmerk. DOT (oliestandaard), vastgesteld door het United States Department of Transportation. Double-O-Tube, een constructiewijze voor tunnelboormachines.
kleine, samenhangende hoeveelheid pluizige stof vb: er lag een dot haar in het afvoerputje een grote hoeveelheid vb: hij gaf een dot gas en spoot weg iets wat klein, lief...
Een DBC, diagnosebehandelcombinatie, is het totale zorgtraject van de diagnose tot en met de (eventuele) behandeling en de declaratie ervan. DOT, DBC's op weg naar transparantie, is het proces om het declaratiesysteem voor ziekenhuizen, dat sinds januari 2012 van kracht is, te verbeteren.
Zorgproducten. De kosten die ziekenhuizen in rekening brengen zijn gebaseerd op zorgproducten, ook wel DBC-zorgproducten genoemd (een afkorting van diagnosebehandelcombinatie). Een zorgproduct bestaat uit een diagnose en de behandelingen die nodig zijn bij een bepaalde zorgvraag.
Een DBC is maximaal 120 dagen geldig. Soms wordt een DBC eerder afgesloten. Zo geldt voor een operatie een termijn van 42 dagen na ontslag en voor een poliklinische behandeling zonder operatie een termijn van 90 dagen. Na het sluiten van de DBC wordt de rekening opgemaakt en verzonden.
De punt (stip) achter een noot om de waarde met de helft te verlengen. Een kwartnoot met punt heet: dotted quarternote en heeft een lengte van anderhalve kwartnoot. In sommige programma's kun je aangeven hoeveel dots er maximaal achter een noot mogen staan.
DOT is een Amerikaanse markering en zegt feitelijk dat deze band ook in de VS verkocht mag worden, zoals we ook Europese veiligheidsnormen kennen voor banden om in Europa verkocht te mogen worden. Je kunt deze aanduiding bijvoorbeeld tegenkomen als 'E4' dat op de zijkant van de band staat.
In het DOT-systeem wordt aan de hand van de diagnose en de uitgevoerde zorgactiviteiten(verrichting) een zorgproduct afgeleid. Dit betekent ook dat een vergelijkbare diagnose bij een ander medisch specialisme met een vergelijkbare behandeling tot hetzelfde zorgproduct kan afleiden.
De leeftijd van jouw autoband
De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee cijfers voor het fabricagejaar van de band. Voorbeeld: Een DOT-code kan zijn DOT 8D YE 3301. De laatste vier cijfers zijn de productiedatum en betekenen dat de band in week 33 van het jaar 2001 geproduceerd is.
Ga op zoek naar de DOT-code (staat voor Department Of Transportation) op de zijkant van je banden. Vanaf 2000 bestaat het laatste deel van de DOT-code uit vier cijfers. De eerste twee cijfers zijn de week van productie en de laatste twee het jaar. DOT-code 2108 betekent week 21 van 2008.
De zorgverzekeraars en ziekenhuizen maken samen afspraken over de prijzen van DBC's. Voor sommige behandelingen geldt een maximumprijs. Dat bepaalt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Kijk voor meer informatie op de website van de Nza.
Alleen behandelaren met een beroep dat op de openingsdatum van de dbc in de beroepentabel staat, mogen op een dbc diagnostiek en behandeling registreren. Er zijn echter enkele afwijkende regels: Somatische activiteiten staan niet in de activiteitentabel.
DBC-zorgproducten worden zowel gebruikt binnen de specialistische ziekenhuiszorg als ook binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De behandelaar of arts bepaalt welke DBC wordt afgegeven. Alle verrichte prestaties die te declareren zijn worden uitgedrukt in DBC-zorgproducten, in totaal bestaan er meer dan 4000.
Alle banden (inclusief reservebanden) die meer dan tien jaar oud zijn, moeten uit de handel worden genomen en worden vervangen door nieuwe banden. Controleer de fysieke leeftijd van een autoband door de markeringen op de flank van de band te controleren aan de hand van het "DOT"-symbool.
De productiedatum van een band is eenvoudig op de zijkant af te lezen. Van de viercijferige code laten de eerste twee cijfers de productieweek zien en de laatste twee cijfers het betreffende jaar. Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan zo'n 30.000 - 40.000 kilometer voor de voorbanden.
Er is wettelijk geen maximale leeftijd voor banden dus ook geen leeftijd waarop deze vervangen moeten worden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt deze jaarlijks vast. De dbc-systematiek in de ggz werkt volgens een proces van registratie, validatie en afleiding.
Een dbc mag altijd maar een looptijd van een maximaal aantal dagen hebben. Een lang zorgtraject kan dus meerdere dbc's bevatten. Bij medische specialistische zorg is de looptijd van een dbc maximaal 120 dagen.
Een dbc geeft dus informatie over het totale zorgtraject en alle verrichtingen. Het vormt de basis van een ziekenhuisrekening (zorgnota). Alle prestaties die te declareren zijn, worden uitgedrukt in zogenaamde dbc (of DOT)-zorgproducten. Er zijn ongeveer 4.400 DBC-zorgproducten.
Reden van invoering DBC's
DBC's zijn ingevoerd om meer inzicht te krijgen in de zorgverlening door ziekenhuizen. DBC's geven aan ziekenhuis en zorgverzekeraars ook beter inzicht in de kosten van een behandeling. Met de DBC-systematiek worden de kosten verdeeld over alle mensen die gebruik maken van het ziekenhuis.
Ziekenhuiszorg financieren we op basis van diagnosebehandelingscombinaties (DBC-zorgproducten). Het ziekenhuis brengt die in rekening bij de verzekeraar of de patiënt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt welke DBC- zorgproducten ziekenhuizen in rekening kunnen brengen.
Wanneer je medische zorg krijgt worden niet alle kosten los in rekening gebracht maar wordt er gebruik gemaakt van een DBC-code, oftewel een Diagnose Behandelcombinatie code, ook wel bekend als DBC-zorgproductcode. Zorgverleners brengen op deze manier een heel behandeltraject in één keer in rekening.
Begripsbepalingen. Een overig zorgproduct (ozp), dat uiteen valt in twee categorieën: -zorg op de intensive care (ic), uitgedrukt in zorgactiviteiten en behorend bij een dbc-zorgproduct; -een limitatief aantal geregistreerde geneesmiddelen, elk gekoppeld aan een ZI-nummer.
U betaalt een eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen. In 2022 is het eigen risico € 385. U betaalt dus zelf de eerste € 385.