De meest interessante objecten die kunnen worden waargenomen voor iemand die voor de eerste keer door een telescoop kijkt, zijn de Maan, de planeten, dubbelsterren, sterhopen, sterrenstelsels en andere nevels.
Kort antwoord: Vrijwel tot aan de zogeheten waarnemingshorizon, op 13,8 miljard lichtjaar afstand. Langer antwoord: Hoe groter een telescoop is, hoe meer licht hij opvangt en hoe verder hij in het heelal kan kijken.
Ik vind dit een fijne beginners telescoop. Je kunt een hoop zien zoals de maan van dichtbij, maar ook planeten zoals Saturnus, Jupiter en zijn manen en Mars.
Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is de enige publiekssterrenwacht in Nederland met twee van dergelijke grote telescopen. Bij helder weer kan je door de telescopen kijken.
Maan en planeten
Voor het observeren van planeten is een telescoop met een lange brandpuntsafstand en een klein zichtveld de beste optie. Hierdoor krijg je de planeet op de lens zonder te veel zwarte lucht in het zichtveld te hebben.
Een eenvoudige GoTo-sterrenkijker kun je al kopen voor minder dan 500 euro. Een relatief goedkope telescoop (minder dan 500 euro) toont het heelal in al zijn pracht. Maankraters, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, dubbelsterren, sterrenhopen, melkwegstelsels, allemaal schitterend zichtbaar.
Als beginner ga je dan best naar een 6inch of 8inch telescoop gaan. Dobson telescopen zijn dus Newton telescopen (reflector telescopen) op een soort azimuthale montering. Op deze manier heb je een relatief grote diameter voor relatief weinig geld. Een dobson is eenvoudig in gebruik en eenvoudig op te stellen.
Wil je naast de maan ook nog graag een aantal dichtbijstaande planeten zoals Jupiter en Saturnus observeren? Voor een telescoop met zulke kwaliteiten hebben wij natuurlijk ook een goede tip, namelijk de Bresser Messier AR 90/900 met EXOS1.
De beste tijd om de Melkweg te bewonderen is in de maanden augustus, september en oktober. 's Avonds staat de Melkweg dan hoog aan de hemel, vanaf de oostelijke horizon via het punt recht boven je hoofd tot aan de westelijke horizon.
Probeer eerst eens overdag scherp te stellen op een voorwerp op minimum 500m, dan weet je beter ongeveer waar je verschillende oculairs in focus komen en kun je je zoeker uitlijnen op de telescoop.
Voor het spotten van vogels, wild of vliegtuigen is een spotting scope zeer geschikt. Een spotting scope wordt ook wel een telescoop genoemd. Een spotting scope biedt grotere vergrotingen dan verrekijkers. Soms wel tot maar lieftst 70x.
Een telescoop is net als een verrekijker een optisch instrument om dingen op afstand goed te bekijken. Telescopen hebben één oculair waar je met één oog doorheen moet kijken. Vaak hebben telescopen een veel grotere vergrotingsfactor dan verrekijkers.
Wie een telescoop richt op het zwerk, kijkt in het verleden. Hoe verder weg je kijkt, hoe langer het licht dat je ziet erover heeft gedaan om de aarde te bereiken. Zo zien we de zon zoals hij acht minuten geleden was, de eerstvolgende ster zoals hij er in 2002 bij stond enzovoort.
Op Eerste Kerstdag vorig jaar werd de James Webb gelanceerd van een platform in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. Na ongeveer een maand bereikte de telescoop een afstand van 1,5 miljoen kilometer van de aarde.
Een verzameling van ongeveer 1000 miljard sterren, op een afstand van ruim 2 triljard kilometer van ons vandaan. De foto hebben we te danken aan de NASA, een cadeautje, omdat de Hubble-telescoop zijn dertigste verjaardag viert.
Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien. De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen.
Vooral de drie gordelsterren die op één lijn staan, zijn opvallend. De helderste sterren van een sterrenbeeld krijgen Griekse letters. De drie gordelsterren zijn delta, epsilon en zeta Orionis. "Linksboven" staat de helderste ster van Orion, Betelgeuze: dat is dus alpha Orionis.
De Grote Beer herken je aan de vorm van de 'steelpan' die 7 felle sterren met elkaar vormen. Maar wist je dat De Grote Beer eigenlijk uit veel meer dan alleen die 7 felle sterren bestaat? De 'steelpan' is slechts een gedeelte. Ook leuk om te weten is dat de Latijnse naam van dit sterrenbeeld Ursa Major is.
Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde. En Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen leggen, dan blijft hij als enige planeet in ons zonnestelsel drijven!
Waarnemen. Saturnus is met het blote oog zichtbaar als een heldere gele "ster" die niet flikkert. De ringen zijn niet met het blote oog te zien, met een verrekijker is wel te zien dat Saturnus niet cirkelvormig is. Een kleine telescoop laat de ringen al goed zien.
Jupiter staat direct na zonsondergang aan de avondhemel. Saturnus staat direct na zonsondergang aan de avondhemel. Uranus staat direct na zonsondergang aan de avondhemel. Neptunus staat net als de vier andere buitenplaneten direct na zonsondergang aan de avondhemel.
De maximale vergroting van een telescoop is rwee maal de diameterin van de telescoop (in mm). Bij een telescoop met een diameter van 60 mm (de diameter van de spiegel of lens) is de maximale vergroting 120x.
Zorg ervoor dat je via je oculair (waar je doorheen kijkt) het object goed ziet. Vervolgens kijk je naar je zoeker (kleine verrekijker op je telescoop) en lijn je hem precies zo uit als wat je in de telescoop ziet.
Voor sluitertijden tot 30 seconden kun je gebruik maken van een telescoop met azimutale montering. Bij langere sluitertijden hebt een statief nodig met parallactische/equatoriale montering nodig.