Camembert komt oorspronkelijk uit Normandië. Samen met de brie is dit de meest populaire kaas uit Frankrijk. Ook is deze vol van smaak, romig en soms een tikje pittig, afhankelijk van de rijping.
Camembert de Normandie: De koningin der kazen!
Deze prestigieuze kaas, bekend om haar romige textuur en delicate smaak, wordt met de grootste zorg en toewijding geproduceerd. Laat je verrassen door de fluweelzachte textuur en de subtiele smaaktonen van boter, paddenstoelen en aardse aroma's.
Beiden lijken veel op elkaar. Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger.
Hij heeft een zacht en romig mondgevoel. De smaak van camembert is dieper en iets intenser. Hij wordt vaak omschreven als aardser dan Brie. Qua textuur is hij dichter, terwijl Brie iets zachter is.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Romige kaasjes. Helaas helaas, kaas valt natuurlijk ook in de categorie zuivel en romige kaasjes zijn geen beste vrienden met je darmen. Camembert en gorgonzola? Die laat je de volgende keer beter liggen als je geen opgeblazen gevoel wilt.
Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest. De Camembert van Président is de meest gegeten camembert in Frankrijk, dat zegt eigenlijk al genoeg. Constant van kwaliteit en lekker van smaak voor jong en oud.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek.Het verschil zit hem in de room.Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Camembert is een Franse witte schimmelkaas van koemelk gemaakt. De gebruikte schimmel is penicillium camemberti. De kaas komt van oorsprong uit de plaats Camembert in Basse-Normandie. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van rauwe, dat wil zeggen niet-gepasteuriseerde, koemelk.
De Camembert is een witschimmelkaas die rijpt vanaf de korst naar binnen. Het zuivel moet zeker onder de korst geel en zacht zijn voor de beste smaak. Benieuwd welke kazen het best bij jou passen? Doe de smaaktest.
Oude kazen zoals een stukje parmezaan, cheddar, emmentaler, gruyère en pecorino. Jonge kazen zoals mozzarella, feta, zachte geitenkaas, Camembert en Roquefort kan je maar beter vermijden. Of kies voor een gemengde kaasplank en voeg een evenwaardig stuk plantaardige kaas toe van bijvoorbeeld Omage Fromage.
Er zijn verschillende zaken die het smeltpunt van kaas kunnen beïnvloeden: hoeveel zout of zuur er in de kaas zit, en hoeveel vet en vocht.Ook de ouderdom van de kaas speelt een rol: over het algemeen zullen jonge kazen beter smelten dan oudere, gerijpte kazen.
Waarom stinkt deze kaas zo
Dit alles heeft met het rijpingsproces te maken. Een camembert die je niet ruikt, is waarschijnlijk op een andere manier dan de traditionele geproduceerd. Ruikt een kaas echter naar ammoniak dan heeft deze zijn beste tijd gehad en kun je hem beter wegdoen.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camamberti.
Met zachte en smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie moet je voorzichtig zijn. Je eet ze best op binnen de twee weken. Dit komt omdat de vochtigheid schadelijke bacteriën (zoals de listeriabacterie) aantrekt.
Snij met een mesje kleine inkepingen in de bovenkant van de camembert. Laat de kaas in de onderkant van het doosje zitten. Snij de takjes rozemarijn in stukjes en duw ze in de camembert. Bedruppel de kaas met honing.
Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Bij zachte of romige kazen (brie, camembert, geitenkaas,…) serveer je best een witte wijn zoals een Pinot Gris uit de Elzas of een Italiaanse Pinot Grigio. Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon).
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).